El servei de vigilància als gorgs i espais fluvials gironins interposa 23 denúncies per estacionar malament o acampar

Comarques gironines (ACN)

El servei de vigilància als gorgs i espais fluvials gironins han interposat, entre el 15 de setembre i l’1 de juny, 23 denúncies a visitants. La majoria han estat per estacionar en un lloc no habilitat i, en grau més baix, per acampar en espais no permesos.

A més, el desplegament de vigilants ambientals en aquests punts protegits –que ha coordinat per tercer estiu consecutiu la Diputació de Girona amb el suport de la Generalitat– ha registrat 138.171 visites, repartides entre els 29 municipis on s’ha efectuat el servei. Els espais més freqüentats d’aquesta xarxa han estat les gorgues del riu Muga a Albanyà (19.000 visitants), a l’Alt Empordà, i el riu Brugent (18.000) i Sadernes (16.000), a la Garrotxa.
La quarantena d’informadors ambientals que aquest estiu s’han desplegat als gorgs i espais fluvials de gairebé trenta localitats gironines han registrat, entre el 15 de juny i l’1 de setembre, 138.171 visitants. Els espais més freqüentats han estat les gorgues del riu Muga a Albanyà (Alt Empordà), amb 19.000 visites; el riu Brugent a les Planes d’Hostoles i Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa), amb 18.000; Sadernes a Montagut i Oix (Garrotxa), amb 16.000 i els gorgs del Torrent de la Cabana de Campdevànol (Ripollès), amb 15.983 visitants.
Per contra, els espais que han rebut menys visites han estat la riera de Salarsa a Beget, dins del terme municipal de Camprodon (Ripollès), i els gorgs d’Anglès (Selva), amb 455 i 948 visites registrades respectivament. A més, els gorgs d’Anglès són l’únic espai on no s’ha superat l’ocupació màxima en tot l’estiu i el segueixen de prop la riera de Salarsa a Beget i el riu Borró (Garrotxa), que s’han massificat un total de quatre dies entre el 15 de juny i l’1 de setembre.
Pel que fa a la resta d’espais, la majoria han superat la capacitat màxima una vintena de vegades de mitjana en el mateix període. Encapçalen la llista d’indrets que més cops s’han massificat els gorgs de Santa Pau (Garrotxa), el gorg de la Malatosca a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) i els gorgs de Vidrà (Osona). En concret, ho han fet 60, 51 i 46 dies respectivament aquest estiu entre el 15 de juny i l’1 de setembre.
Hem arribat a un punt que si volem preservar els espais naturals, no ens quedarà cap altra solució que anar-los regulant de manera progressiva“, ha recalcat el diputat de Patrimoni Natural de la Diputació de Girona, Nil Papiol, que ha recordat que “la sobre freqüentació els degrada i, si això passa, no en podrem gaudir més“. En aquest sentit, el diputat ha avançat que s’estudia quines mesures caldrà aplicar de cara als pròxims estius per preservar aquests espais.

Sancions
Enguany, el servei d’informadors ambientals s’ha reforçat amb tres parelles d’agents rurals que han patrullat pels sectors de l’Alta Garrotxa – Ripollès, el riu Muga i Brugent i Santa Pau amb capacitat sancionadora. Aquest dispositiu es va posar en funcionament a principis de juliol –quinze dies més tard que el d’informadors– i ha actuat durant els caps de setmana i els dies festius, coincidint amb una major afluència de visitants.
En tot l’estiu, s’han interposat un total de 23 denúncies a visitants que han fet cas omís de les indicacions dels informadors i han incomplert la normativa. En concret, 12 d’aquestes denúncies s’han posat per aparcar malament a la Garrotxa, entre les zones del riu Brugent i els gorgs de Santa Pau i de la Vall d’en Bas. I les 11 denúncies restants s’han interposat a les basses de l’Alta Garrotxa i el Ripollès. Aquí la més comuna també ha estat per estacionar en un lloc no habilitat, però també se n’han posat per acampar.
Una altra de les conductes incíviques per les quals el servei encara ha de fer molta pedagogia –encara que enguany no ha estat sancionada a comarques gironines– és la de dur els gossos deslligats. “Portar els gossos deslligats és una conducta que ocupa bona part de la jornada dels guardes rurals“, ha afirmat el diputat de Patrimoni Natural de la Diputació de Girona, que celebra que enguany no s’hagi arribat a denunciar ningú per aquest motiu.
En aquest sentit, Papiol és optimista i valora positivament la feina dels informadors. “Amb aquest servei de vigilància als gorgs i espais fluvials s’aconsegueixen eradicar alguns comportaments“, ha dit el diputat posant un altre exemple de comportament incívic que s’està eradicant: “fa dos anys hi va haver moltes sancions per fer foc al medi natural i enguany, cap“.

Evitar la sobre freqüentació
Aquest és un servei que ha coordinat la Diputació de Girona, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, per tercer estiu consecutiu. L’objectiu és promoure l’ús responsable dels gorgs i espais fluvials gironins i evitar-hi conductes incíviques per fer front a la sobre freqüentació que pateixen. El Govern català, a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, n’ha assumit el finançament per un cost total de 407.647,78 euros.
De la quarantena d’informadors que s’han desplegat aquest estiu per comarques gironines, 21 formen part del dispositiu coordinat per la Diputació de Girona, 16 han estat contractats per diversos Ajuntaments (7 entre les Planes d’Hostoles i Sant Feliu de Pallerols, 3 a Campdevànol, 2 a la Vall de Bianya, 2 a Canet d’Adri i 2 a Santa Pau) i 1 pel Consorci de l’Alta Garrotxa. El cost de tenir també sis guardes rurals per aquests espais durant els caps de setmana ha estat de 52.000 euros, un cost que han assumit entre la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya.
Com a novetat, aquest estiu s’han ampliat els espais amb vigilància, així com el nombre d’informadors sobre el terreny. “El servei ha funcionat molt bé“, ha valorat Papiol, que ha afegit: “l’any passat, vam detectar que els ciutadans tenien tendència a anar als espais que no estaven controlats i, per això, hem ampliat la cobertura“.

Manteniment dels espais
A més, els fons Next Generation han permès aquest estiu, a través al projecte Riunatur, finançar també tasques de neteja i manteniment que s’han adjudicat a col·lectius en risc d’exclusió social. En aquest sentit, el manteniment de l’estany de Malniu de Meranges (Cerdanya) s’ha encarregat a la Fundació Tallers de la Cerdanya per un cost de 7.562 euros. La Fundació MAP de Ripoll ha estat l’adjudicatària del servei al Ripollès i Osona, per 71.390 euros, ocupant-se dels gorgs i els espais fluvials de Campdevànol, les Llosses, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Queralbs, Vallfogona del Ripollès, Setcases, Camprodon i Vidrà.
Al Gironès i a la Selva, la Fundació Drissa de Girona s’ha ocupat de les tasques de neteja i manteniment en espais de Canet d’Adri, Arbúcies, Santa Coloma de Farners, la Cellera de Ter i Osor. El cost del servei ha estat de 35.980,85 euros. I La Fageda s’ha ocupat dels gorgs i espais fluvials dels municipis de la Garrotxa de Beuda, Santa Pau, Vall d’en Bas, les Planes d’Hostoles, Montagut i Oix, Sales de Llierca, Sant Feliu de Pallerols, Vall de Bianya, Tortellà i Riudaura per un contracte de 59.250 euros.
Per últim, a l’Alt Empordà, l’empresa adjudicatària ha estat E.I. Foresterra, s.c.c. que, amb 32.120 euros, s’ha ocupat del manteniment de les basses i rius dels municipis de Maçanet de Cabrenys, Sant Llorenç de la Muga, Pont de Molins, Albanyà, Darnius, Terrades i Lladó.

Tags: Alt Empordà, civisme, Comarques gironines, denúncies, espais naturals, estadística, medi ambient, rius, societat, turisme, vigilància, visitants

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Els desplaçaments amb cotxe elèctric fets per Emporhotel han evitat l’emissió de 1.056 tones de CO2 a l’atmosfera
Notícia següent
El Museu del Suro de Catalunya inaugura la nova exposició permanent

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes