La Bisbal d’Empordà.- El Terracotta Museu de la Bisbal d’Empordà ha acollit aquest dissabte al vespre l’acte de presentació dels nous números Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic, “Dones amb Do Major” i “La cuina del cargol”.
L’acte ha anat a càrrec de l’exconsellera, psicopedagoga i activista feminista Dolors Bassa i el gastrònom i escriptor Jaume Fàbrega, i ha comptat també amb la participació de l’alcalde de La Bisbal, Enric Marquès. En finalitzar, s’ha ofert als assistents un tastet d’arròs del Molí de Pals cuinat amb Sofregit Quim Matas de La Bisbal maridat amb vins DO Empordà del Celler Mas Geli de Pals.
Revista del Baix Empordà s’uneix a la commemoració del Dia Internacional de les Dones amb un extens monogràfic d’articles que expliquen la vida de diferents dones en el seu dia a dia. A través de textos de Jazmina Caballero, Jordi Frigola, Alfons Garrido, el Grup de Dones de la Bisbal, Glòria Jara, Ramir Lacasa, Gabriel Martín Roig, Rosa M. Masana, David Pagès, Evarist Puig, Esther Reig, Xavier Rocas, Montserrat Sais, Narcís Subirana i Albert Vilar, la publicació permet conèixer la història de dones perseguides a l’Edat Mitjana acusades de bruixeria, donzelles i princeses, dones que han exercit la política i han destacat en l’activisme social, com l’exconsellera Dolors Bassa, pageses de l’arròs, pescadores i treballadores de la ceràmica, mestres i periodistes perseguides per les seves idees lliberals –la “calongina” Ángela Sánchez Ramos–, pintores encara avui massa poc conegudes, com Àngela Dalmau, escriptores centenàries encara en plena activitats com Teresa Juvé, dones pioneres com la primera jutgessa de pau de Santa Cristina d’Aro, Montse Saleta, metgesses i infermeres pioneres en els seus camps i decisives a l’hora de convertir l’Hospital de Palamós en el centre de referència que és avui en dia… Dones valentes, en definitiva, que han sabut trobar el seu lloc en un món sovint massa masculí i que han excel·lit en les seves feines i en la seva batalla contra els impediments, lluitant en alguns casos fins a la mort per poder viure en plena llibertat.
La revista, com sempre, es complementa amb articles independents sobre la cultura, la història, el patrimoni i les tradicions de la comarca, entre els que destaquen “Santa Maria de Pals”, de Narcís Subirana, “El Dr. Francesc Dalmau vist per Francesc Marco-Palau”, de David Pagès i Cassú, “Les revistes teatrals de Palafrugell”, d’Evarist Puig, “La repressió franquista a Santa Cristina d’Aro”, de Pilar Francès, o “Cooperativisme”, l’últim escrit del cronista i escriptor recentment desaparegut Josep Falgueras i Ullastres. També es ret un sentit homenatge a l’historiador palamosí Pere Trijueque i Fonalleras, que també ens ha deixat fa pocs dies.
Empordà Gastronòmic, per la seva banda, proposa un recorregut per un dels patrimonis culinaris més menystinguts del nostre país. La cuina del cargol constitueix, probablement, una de les mostres més representatives de la riquesa i gran versatilitat de la gastronomia empordanesa i catalana, tot i que encara hi ha qui encara se’ls mira amb cara de fàstic. Les possibilitats i les combinacions a l’hora de cuinar els cargols són extraordinàries, com queda ben palès en les dotze receptes diferents que presenta la publicació, que van des dels cargols rostits a la cassola de tota la vida fins a un flam de cargols ideal per servir com a entrant o com a tapeta. Amb articles de Jaume Fàbrega i Abraham Simon-Ferré i receptes d’Àngel Antequera, Tomàs Brull, Iolanda Bustos, Enric Herce i Peio Rahola, el monogràfic descriu els diferents tipus de cargols que podem trobar a casa nostra (vaqueta, petit gris, de vinya”, bover, monja o jueu, cargolí…) i els millors trucs i consells a l’hora de dejunar-los i cuinar-los ressaltant, a més, el seu alt valor dietètic i nutricional.
La publicació es complementa amb altres receptes i tota l’actualitat gastronòmica de l’Empordà, amb entrevistes amb els xefs Toni Izquierdo, que aquest passat mes de gener va tancar el restaurant Mas dels Arcs de Palamós després de 35 anys per dedicar-se en exclusiva als sofregits i a les conserves sota la marca Antoni Izquierdo Gourmet, i Adrià Rubio, que juntament amb el seu equip enceta amb més il·lusió que mai la tercera temporada de l’Eixida Restaurant de Peratallada, uns dels establiments amb més projecció de la comarca. Empordà Gastronòmic celebra també, finalment, la notícia de l’obertura d’un nou restaurant, el Kaos Palamós, l’engrescador projecte de tres joves amb una gran experiència en el món de l’hostaleria que ara han unit forces en un projecte comú.