El Terracotta Museu explora el vessant de ceramista del fotògraf Emili Casas

La Bisbal d’Empordà.- El Terracotta Museu col·labora amb la celebració dels quaranta anys de l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà amb una exposició de petit format dedicada al vessant de ceramista del fotògraf local Emili Casas Masbernat (1879 – 1951). La mostra, titulada “Emili Casas. La ceràmica del fotògraf”, es podrà visitar fins a principis de 2025 a l’Espai “El Forn”.

El febrer de 1983, un any abans de la inauguració de l’ACBE, en aquell moment Arxiu Històric Comarcal de la Bisbal d’Empordà, Enric Casas i Coll va donar un destacat fons artístic i documental del seu pare, Emili Casas Masbernat, al Departament de Cultura de la Generalitat. Aquesta donació, amb gairebé disset mil negatius (un dels fons particulars més importants que ha entrat a l’arxiu), va esdevenir aleshores un dels pilars fundacionals del nou equipament.
El gruix de la donació és el fons fotogràfic realitzat durant la seva activitat professional entre el 1906 i el 1951, i que va continuar posteriorment el seu fill fins al 1970. Tot i això, i fruit de les inquietuds i aptituds per les Belles Arts de l’Emili Casas (també va cultivar altres disciplines artístiques, com ara la pintura, el dibuix, l’escultura o el cartellisme), en la donació es varen incorporar més de cent cinquanta obres entre dibuixos, aquarel·les i pintures, catorze escultures ceràmiques i cinquanta-una figures de pessebre.
L’exposició, justament, mostra una selecció d’aquestes escultures ceràmiques, les quals es troben en dipòsit al Terracotta Museu (una part es mostra de forma permanent en l’àmbit de la ceràmica artística i decorativa). Els seus temes preferits eren el retrat, generalment busts inspirats en personatges populars o animals, així com els temes de caràcter social, el treball o la vida quotidiana. “Emili Casas. La ceràmica del fotògraf” s’obrirà al públic a l’Espai “El Forn”, el 17 de març a les 12:30 hores amb una visita comentada a càrrec de Xavier Rocas, comissari de la mostra, i romandrà oberta durant tot l’any com a part dels actes de commemoració del quarantè aniversari de l’ACBE.

Emili Casas Masbernat
Tot i que Emili Casas Masbernat va néixer l’any 1879 a Girona, el 1892 ja es va establir a la Bisbal, on el seu pare va posar en funcionament una petita fassina d’elaboració i comercialització de destil·lats. El negoci no va tenir gaire recorregut, el 1898 va fer fallida i tot i que la resta de la família es va traslladar a Barcelona, ell va romandre a la Bisbal.
Des de jove es va demostrar les seves capacitats artístiques, primer en el dibuix i la pintura, i més endavant en el món de la ceràmica, treballant en el modelatge decoratiu a una de les terrisseries del barri de l’Aigüeta de la Bisbal.
Amb vint-i-set anys va obrir un estudi fotogràfic convertint-se en l’únic professional de la fotografia de la Bisbal, inicialment compaginant-ho amb la feina de la terrisseria. Es converteix en el ‘cronista’ local del primer terç del segle XX, documentant amb imatges la vida i l’atmosfera de l’època: el treball, el mercat, les fires, el comerç; els esdeveniments, les festes, l’oci; les institucions, les associacions, els grups; l’urbanisme, l’arquitectura, l’art.
Tot i que la seva carrera professional es va centrar en la fotografia, Emili Casas no va deixar mai d’ocupar el seu temps altres activitats artístiques com el dibuix, la pintura, el cartellisme publicitari i l’escultura ceràmica. Unes peces que solien estar exposades a l’aparador del seu estudi, un espai que renovava contínuament,  i que finalment també comercialitzava.

Tags: arxius, ceràmica, ceramistes, cultura patrimoni, exposició temporal, fotografia, historia, La Bisbal d'Empordà, societat, Terracotta Museu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Detecten sis plataners de Figueres en mal estat i risc de caiguda
Notícia següent
Arrenca el Fòrum Gastronòmic de Girona amb robots que preparen cafè i envasos reutilitzables

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes