L’Associació Turística d’Apartaments (ATA) a les comarques gironines ha presentat reclamacions patrimonials al Govern de més de 865 milions d’euros. Aquesta és la xifra que dona el sector per l’afectació del decret que faria caducar el 40% de les llicències d’Habitatge d’Ús Turístic (HUT) a la demarcació de Girona, que va aprovar l’anterior Govern.
A dia d’avui, des de l’associació asseguren que no veuen cap voluntat per part del nou Govern a l’hora d’enterrar el decret aprovat en el mandat d’ERC. Tot i així, mostren “mà estesa” per negociar un nou decret amb la complicitat del sector i que proposi una solució real a la manca d’habitatge.
El sector considera que el decret que limita els Habitatge d’Ús Turístic implicaria que el 40% de les llicències que hi ha vigents actualment a la demarcació caduquessin. Per això els empresaris i gestors han decidit calcular les reclamacions patrimonials que podrien exigir a la Generalitat si s’aplica la normativa. Aquesta afectació equivaldria a 863 milions d’euros només en negocis de la demarcació de Girona.
A la demarcació més de 5.700 apartaments han presentat reclamacions patrimonials. La presidenta de l’ATA, Esther Torrent, valora molt positivament la resposta que ha tingut el sector a l’hora de presentar aquestes reclamacions.
A l’hora de calcular la quantitat total que reclamen patrimonialment al Govern, l’ATA ha encarregat a un estudi d’economistes i un bufet d’advocats que elabori aquest document a partir del qual concreten quines seran les “pèrdues cessants” dels HUT una vegada caduqui la llicència. Són els diners que els empresaris deixaran d’ingressar des del dia que caduqui la llicència i dins d’un termini de 25 anys.
Les dades de l’informe s’han posat a disposició dels propietaris i gestors i aquests han decidit tirar endavant les reclamacions corresponents a la normativa que començaria a aplicar-se d’aquí a quatre anys.
El Govern “no pensa fer res”
El decret en qüestió és una normativa que va elaborar el Departament de Territori en el mandat d’ERC. Ara, després del canvi de Govern, la cartera ha passat a mans del PSC. Esther Torrent assegura que han parlat amb el nou executiu però “no pensa fer res” al respecte i tenen poques esperances que no s’apliqui.
Torrent recorda que el PSC necessita els vots d’ERC i comuns per tirar endavant el mandat i creu que per aquest motiu ha decidit no intervenir en un decret ja aprovat. De tota manera, l’entitat ha mostrat “mà estesa” per parlar amb totes les forces polítiques per negociar un canvi legislatiu.
Des dels apartaments turístics reiteren que “amb diàleg” es pot arribar a tancar un decret consensuat entre tots els agents i que resolgui el problema de la manca d’habitatge, que hauria estat el principal motiu impulsor del decret que farà caducar gairebé la meitat de les llicències d’HUT que hi ha actualment a la demarcació de Girona. De fet, consideren que la normativa actual no resoldrà la manca d’habitatge, perquè pocs apartaments es revertiran en primer habitatge.
El president de Federatur, David Riba, també ha retret al PSC que no actuï per revertir el decret aprovat per Esquerra. Riba recorda que els socialistes van condicionar-ho a fer-ne un projecte de llei amb el corresponent debat però “això no ha passat“. Per això reclamen a la Generalitat que mantinguin el nombre de llicències que hi ha vigents i que el decret es concentri “en el futur“.