• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

Els API gironins preveuen que aquest any les vendes de pisos caiguin “com a mínim” un 25% per la crisi del coronavirus

21 de Maig de 2020

Figueres (ACN).- Els agents de la propietat immobiliària (API) de comarques gironines preveuen que les vendes de pisos caiguin “com a mínim” un 25% per la crisi del coronavirus.

El president del col·legi, Joan Company, avança que la pandèmia comportarà “una davallada molt important de la demanda” i frenarà operacions de compravenda. Pel que fa a preus, si bé d’entrada la covid-19 ja ha suposat baixades d’entre el 5 i el 15%, els API no creuen que això es tradueixi en un descens estructural. “Dependrà de si es té pressa per vendre o no“, diu Company. Capítol apart mereixen els lloguers, perquè aquí es continua “amb molta demanda i poca oferta“. Després d’estar gairebé en paràlisi durant dos mesos, ara les immobiliàries gironines ja comencen a ensenyar pisos.
Una parella va a veure un pis a Figueres. A l’ascensor, ells i la treballadora de la immobiliària pugen per separat. I un cop a la porta, abans d’entrar, s’han de desinfectar les mans amb hidrogel i posar peücs de plàstic als peus. La mascareta, ja la duen del carrer.
A dins, a més, la treballadora que els ensenya les habitacions els demana expressament que no toquin res. I un cop s’acaba la visita, el pis es ventila i s’obren les finestres de bat a bat. En aquest cas, al domicili no hi viu ningú. Però si els propietaris hi residissin, la visita es faria quan ells siguessin fora.
Amb el pas a la fase 1 de la desescalada, les immobiliàries gironines han pogut tornar a ensenyar pisos. Portaven dos mesos sense fer-ho. “Hem estat pràcticament paralitzats; sense poder fer visites, és pràcticament impossible fer una venda“, admet Joan Company.
D’ençà que es va decretar l’estat d’alarma per la covid-19, i durant el confinament, l’activitat dels API gironins ha estat de mínims. “Amb les operacions de compravenda que s’estaven negociant, hem intentat que el client mantingués la confiança i que ajornés la decisió fins que poguéssim reobrir“, concreta el president dels API. En el cas dels lloguers, aquí sí que se n’ha fet algun d’urgència –”pràcticament sense veure el pis“, diu Company– i també hi ha hagut “casos puntuals” en què el contracte s’ha signat després d’una visita virtual.
La feina, però, ha vingut per una altra banda. La crisi sanitària ha comportat que augmentessin les gestions relacionades amb els ajornaments o rebaixes de quotes. “Hem tingut molta feina, i seguim tenint-la, en les negociacions entre llogaters i propietaris; també per habitatges, però sobretot per locals comercials i despatxos”, explica el president dels API gironins.

Com a mínim, d’un 25 o un 30%
Els agents immobiliaris gironins ja han començat a fer números de l’afectació que la pandèmia deixarà damunt el sector. “Portàvem uns anys de certa estabilitat, ens estàvem recuperant de la crisi del 2008, i de cop ens ha vingut aquesta altra“, lamenta Company. Perquè als dos mesos “perduts” que ha suposat la covid-19, ara s’hi sumarà “una baixada molt important de la demanda” per comprar pisos.
Els API preveuen que, “com a mínim“, aquest any les operacions de compravenda arribin a caure entre un 25 i un 30% per l’impacte de la pandèmia. Joan Company ja diu que, de retruc, la crisi també es traduirà en una baixada de preus, però el president també creu que no s’allargarà tant en el temps com la de la crisi del 2008. “En aquest cas parlem d’una crisi sanitària; comptem que el temps de recuperació de l’economia, que encara és incert, sigui molt més ràpid“, precisa.
Sí que d’entrada, però, el president del col·legi d’API ja admet que s’està veient com els preus s’estan ajustant a la baixa “entre un 5 i un 15%“. Però també avança que el descens anirà en funció de la pressa que tinguin els propietaris per vendre. “En el cas d’aquells que no en tinguin necessitat, no hi haurà baixada de preus“, diu Joan Company.

Poca oferta i molta demanda
Pel que fa als lloguers, però, els agents immobiliaris gironins creuen que el confinament no es traduirà en una baixada de preus a curt termini. “Aquí encara hi ha molta demanda i poca oferta; per tant, els preus continuen allà mateix“, precisa Company.
A més, tot i que aquests dos mesos de paràlisi comportaran que se signin menys contractes al cap del 2020, aquí les previsions dels API són diferents. Joan Company explica que “com a molt” –i en aquest cas, no com a mínim– el descens serà “d’entre un 15 i un 20%“, perquè a mesura es vagi pujant de fases amb la desescalada, els lloguers es tornaran “a reactivar“.

Pla de xoc
La paràlisi que ha comportat el confinament, lligat a la crisi provocada per la covid-19, tindrà impacte damunt el sector. Tant el de construcció com l’immobiliari. “Hi haurà empreses que ho passaran malament i algunes no podran continuar; és difícil posar-hi xifres, però sí que la davallada serà important“, diu el president del col·legi d’API gironins.
Per això, Joan Company reitera la petició perquè la Generalitat impulsi “un pla de xoc integral” per al sector, en la mateixa línia del que la setmana passada ja van fer el Consell Català de Col·legis d’Agents de la Propietat Immobiliària i l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (sota les sigles dels quals s’hi apleguen més de 3.000 professionals).
Entre d’altres, el pla reclama rebaixar impostos i impulsar ajudes per a la compra d’habitatges. A més, vol que els propietaris de pisos que els posin a lloguer tinguin incentius fiscals i rebin ajudes per rehabilitar-los. I per últim, també inclou un paquet de mesures destinades als llogaters (com ajudes personals o l’impuls del parc públic d’habitatge social).
“No ho estem demanant directament per a nosaltres, sinó perquè ajudaria a revitalitzar l’economia i facilitaria l’accés a l’habitatge per a les famílies“, concreta Joan Company. I precisa: “El pla està pensat per revitalitzar el mercat de compravenda, però també per fomentar la col·laboració publicoprivada amb els lloguers“.

“Malauradament, durarà”
Ara els API gironins ja han pogut tornar a ensenyar pisos, però a les immobiliàries encara hi ha dubtes. Per exemple, amb els pisos turístics. “Això afecta, per exemple, aquells qui tenen oficines a la costa“, explica Joan Company. “Aquí encara estem pendents de saber quins són els protocols de neteja i desinfecció, que s’hauran de fer cada cop que un client hi entri o en surti; això comportarà més complexitat“, explica el president del col·legi.
I en paral·lel, també hi ha la qüestió de les despeses. Company avança que, d’entrada, no es preveu repercutir el cost de la desinfecció en el preu del lloguer. “Si ho féssim, ens estaríem fent mal a nosaltres mateixos; per tant, aquest sobrecost l’haurem d’assumir entre el propietari i nosaltres“, explica el president dels API gironins.
Sigui com sigui, però, Company té clar que els nous protocols contra el coronavirus no seran cosa de setmanes. “Crec que ens hem d’acostumar a aquesta nova normalitat, que malauradament em sembla que durarà força temps; no hi ha més remei“, conclou.

Arxivat com a: Comerç, Societat Etiquetat com a: API, Comarques gironines, comerç, coronavirus, immobiliàries, pisos, societat, venda de pisos, vendes

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Magnífica sortida #TastDePaisatge aquest matí a Magnífica sortida #TastDePaisatge aquest matí a @visitpals amb la xef @iolandabustos, amb un sensacional vermut amb aperitius silvestres per acabar. Una experiència molt recomanable! #iolandabustos #tastdepaisatge #flors #floracatalana #herbesaromatiques #cuinarambflors #gastronomia #cuina #aperitiussilvestres #menjardecollons #natura #sortidesguiades #pals #platjadepals #baixemporda #costabrava #empordanet
Fideuà negra a la brasa amb canana i pop, un dels Fideuà negra a la brasa amb canana i pop, un dels plats brutals de "Lo ranxo del migdia" de @lacalataverna de #palamos #gastronomia #cuinamarinera #cuinamarimuntanya #menjardecollons #menjarbé #fideua #fideus #baixemporda #costaempordanesa #costabrava #incostabrava
Racons màgics del #baixemporda: Mirador de la Cre Racons màgics del #baixemporda: Mirador de la Creu del Castellar a @calongesantantoni #calongeisantantoni #calonge #mirador #paisatge #febrer #costaempordanesa #costabrava #patrimoni #patrimonicultural #patrimoninatural #raconscomarquesgironines #raconsemporda #vistes #paisatgesdecataluya #queboniceslempordà #incostabrava
Primera collita de la temporada #esparrecs #esparr Primera collita de la temporada #esparrecs #esparrecsdemarge #natura #delboscalplat #gastronomia #cuina #palamos #capgros #baixemporda #costabrava #empordanet #menjardecollons
La bassa del molí amb el castell de Sant Miquel a La bassa del molí amb el castell de Sant Miquel al fons, cap al 1950 (Fons família Planas Ruart). Una de les imatges que il·lustren l'article "El castell de Sant Miquel de @visitpals" de @narcissubirana, que trobareu al número 71 de la @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #pals #cultura #patrimoni #historia #molidepals #baixemporda #costabrava #empordanet #premsacomarcal #fotosantigues #imatgesantigues #1950s
La badia de #palamos i #santantonidecalonge a la d La badia de #palamos i #santantonidecalonge a la dècada de 1930”. Foto: Mur. Col·lecció d’imatges de l’@ajuntamentdepalamos (AMP). Una de les imatges que il·lustren l’article “La costa dels americans” d’Evarist Puig. El trobareu al número 71 de la  @rbaixemporda, “Temps de salut”, ja a la venda #baixemporda #costabrava #costaempordanesa #historia #cultura #patrimoni #1930s #seglexx #imatgesantigues #fotosantigues #premsacomarcal
"El regne dels fongs. La funció secreta dels labo "El regne dels fongs. La funció secreta dels laboratoris sota terra", de @ramotgarcia amb fotografies de @rosamatesanz, al número 71 de la  @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #natura #fongs #terra #floracatalana #baixemporda #grupdenaturasterna #premsacomarcal #territori
"L'Hospital de l'@ajuntament_labisbaldemporda", de "L'Hospital de l'@ajuntament_labisbaldemporda", de Jordi Frigola i Arpa (Historiador i escriptor), a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #tempsdesalut #salut #labisbaldempordà #historia #cultura #patrimoni #baixemporda #costabrava
"Temps de bolets negres", d'@antequera_cuiner, al "Temps de bolets negres", d'@antequera_cuiner, al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #boletscatalans #boletsdecatalunya #bolets_cat #bolets #gastronomia #micologia #cuinacat #cuina #cuinacatalana #cuinadelbolet #baixemporda #costabrava #premsacomarcal
"Grans epidèmies que hem patit a l'Empordà", de "Grans epidèmies que hem patit a l'Empordà", de @narcissubirana (Investigador i membre del Cercle Català d'Història), a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #tempsdesalut #salut #salutiforçaalcanut #epidemies #empordà #historia #cultura #empordanet
"Cargols amb sèpia i gambes", una de les #recepte "Cargols amb sèpia i gambes", una de les #receptes de l'article "Mars i muntanyes" d'Abraham Simon-Ferré que trobareu al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #marimuntanya #gastronomia #empordagastronomic #cuina #cuinatradicional #cuinaempordanesa #cuinacat #cuinacatalana #cargols #menjarbé #menjardecollons #baixemporda #costabrava
Benedicció de la primera ambulància de la #creur Benedicció de la primera ambulància de la #creurojasantfeliudeguixols, popularment coneguda com la "Campaneta", davant del @guixols_ajuntament cap a l'any 1955. Una de les imatges que il·lustren l'article "Metges de capçalera vocacionals a Santa Cristina d'Aro", de @gloriajaraalberti, al número 71 de la @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #tempsdesalut #salut #creuroja #sanitat #metges #santfeliudeguixols #valldaro #baixemporda #costabrava #imatgesantigues #fotosantigues #historia #cultura #santacristinadaro #premsacomarcal
"Olis @brugarol. L'essència de l'Empordà", al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #brugarol #oli #olidelemporda #olidoliva #agricultura #gastronomia #cuina #cuinatradicional #palamos #valldebell_lloc #baixemporda #empordà #costabrava #costaempordanesa #premsacomarcal
"L'antic Hospital dels Pobres de Jesucrist de @vis "L'antic Hospital dels Pobres de Jesucrist de @visitpals", de @narcissubirana, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #sanitat #historia #cultura #patrimoni #baixemporda #pals #costabrava #premsacomarcal
"Galets de Nadal farcits amb tàrtar de tonyina i "Galets de Nadal farcits amb tàrtar de tonyina i cherrys estofats amb all tendre", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a l'@ajuntamentdepalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinadelpeix #cuinacatalana #cuinatradicional #receptes #palamos #baixemporda #empordà #costabrava #menjardecollons #premsacomarcal #empordagastronomic
"L'impacte de la Covid als Serveis de Salut Integr "L'impacte de la Covid als Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà", d'Anna Ribera (Directora assistencial de @_ssibe), a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #ssibe #hospital #hospitaldepalamos #baixemporda #salut #sanitat #metges #personalsanitari #covid #coronavid19 #premsacomarcal
"Caneló de pollastre de pagès amb beixamel de ll "Caneló de pollastre de pagès amb beixamel de llorer i salsa fricandó", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinatradicional #cuinaempordanesa #receptes #pollastredepagès #canelo #quermanygastronòmic #pals #baixemporda #costabrava #empordagastronomic #premsacomarcal
"L'hospital de pobres de @visitguixols", de Miquel "L'hospital de pobres de @visitguixols", de Miquel Borrell i Sabater, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #sanitat #hospital #santfeliudeguixols #antichospital #historia #fotosantigues #cultura #patrimoni #baixemporda #costabrava #premsacomarcal
"A vegades penso que encara no fem prou bandera de "A vegades penso que encara no fem prou bandera dels productes meravellosos que tenim". Entrevista amb Quim Casellas, xef del @casamarllafranc, a l'Empordà Gastronòmic número 17, "25 anys de la @cuinaempordanet", ja a la venda #palafrugell #llafranc #casamar #gastronomia #cuina #cuinaempordanet #cuinaempordanesa #cuinacatalana #baixemporda #empordanet #costabrava
“L’Hospital de pobres de l'@ajpalafrugell”, “L’Hospital de pobres de l'@ajpalafrugell”, de Ramir Lacasa, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #historia #sanitat #cultura #patrimoni #palafrugell #baixemporda #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa