• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

Els Bombers de la Generalitat demanen extremar les precaucions en la pràctica d’activitats esportives i de lleure al medi natural

6 d'Agost de 2022

Catalunya.- Com és habitual, durant el mes d’agost s’incrementa el flux de població estacional en diverses contrades de tot Catalunya, tant a zones de mar com a muntanya.

Amb això, s’incrementa també el total de rescats i salvaments de persones fets pels Bombers de la Generalitat al medi natural. Agost, de fet, és quan es fan més serveis d’aquest tipus. Al 2020, per exemple, es va arribar al màxim de salvaments i rescats en un mes d’agost, coincidint amb la fi del confinament global a causa de la pandèmia de la Covid-19, una xifra que es va estabilitzar l’any passat, amb una tendència ja consolidada a superar la barrera dels 200 serveis.
Enguany, però, l’estiu està marcat per les altes temperatures a causa de les successives onades de calor; una dinàmica que no ha canviat gens un cop entrats a l’agost. Això, per tant, incrementa el risc a l’hora de fer activitats esportives i de lleure al medi natural.
La millor opció és no fer activitats al medi natural fins que no acabi l’onada de calor. Si, malgrat aquesta advertència general, es practiquen activitats en zones permeses (recordeu que a causa del risc d’incendi forestal puntualment pot haver massissos tancats a tota mena d’activitats, fins i tot per fer-hi passejades), els consells dels Bombers en cas d’activitats de muntanya són els següents.

Abans de sortir:
– PENSEU: Què aneu a fer? Qui fa l’activitat? Quan i on?
– PLANIFIQUEU: Cal que sigui una activitat adaptada al grup. Tingueu presents horaris, recorreguts i desnivells. Consulteu les guies i mapes i la predicció meteorològica. Planifiqueu un pla B per si alguna cosa falla.
– EQUIPEU-VOS: Porteu la roba i el calçat adients. Carregueu la motxilla amb el material, aigua i menjar necessari: opteu per aliments energètics, com els fruits secs.
– FORMEU-VOS: Cal que coneixeu les tècniques necessàries per a l’activitat que voleu realitzar, com usar els materials requerits i tenir nocions mínimes d’assistència de primers auxilis.
– MINIMITZEU RISCOS: El risc zero no existeix, però ens hi podem acostar. Feu-ne una valoració contínua.

Durant la sortida
– Un cop iniciada l’activitat, observeu l’estat del grup, si esteu complint l’horari i si les condicions meteorològiques continuen sent favorables. Si no ho veieu clar, no dubteu en girar cua.
– Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.
– Tingueu sempre a punt un mitjà de comunicació amb el 112, telèfon mòbil amb bateria ben carregada o aparells específics de seguretat. Apreneu a enviar la vostra ubicació mitjançant les aplicacions de missatgeria instantània més populars.
– Hidrateu-vos i alimenteu-vos durant tota la jornada.
Abans de sortir a bosc, a muntanya o a fer cap mena de travessia cal consultar la previsió meteorològica. A www.meteomuntanya.cat i a meteo.cat podeu consultar i fer seguiment dels avisos de Situació Meteorològica de Perill en les zones de mar i muntanya.
Una altra de les activitats de lleure a l’aire lliure més popular a l’estiu és el bany a agües interiors. Si us banyeu a rius, llacs i pantans no us exposeu a riscos innecessaris. Seguiu els consells següents per evitar-ho.

Abans del bany
– A rius, llacs i pantans, assegureu-vos primer que estigui permès banyar-s’hi i siguin llocs habilitats per fer-ho. Procureu banyar-vos en zones vigilades; si no fos possible, localitzeu el punt de socors més pròxim.
– Fixeu-vos si hi ha cap cartell que adverteixi d’algun perill; feu cas de les senyalitzacions i de les indicacions dels socorristes.
– No us banyeu a les zones delimitades per a l’esport aquàtic: barques, patins d’aigua, motos o esquí aquàtic.
– Tingueu sempre un mòbil a mà per poder demanar ajuda.
– Comproveu que a la zona hi hagi cobertura de telèfon i si teniu qualsevol emergència truqueu al 112.

Dins l’aigua
– Si aneu amb nens, no els perdeu mai de vista, encara que sàpiguen nedar o portin flotador.
– No entreu de cop a l’aigua la primera vegada que us banyeu, després de menjar, d’haver pres molta estona el sol o d’haver fet un exercici físic intens.
– Eviteu consumir begudes alcohòliques abans de ficar-vos a l’aigua o mentre hi sou navegant o practicant esports aquàtics.
– Sortiu immediatament de l’aigua si us trobeu malament i alerteu algú.
– Dins l’aigua, feu atenció especialment als remolins i corrents d’aigua, que són molt freqüents als rius i als pantans.

A la crida a la prudència que els Bombers de la Generalitat fan cada any en aquestes dates s’afegeix, enguany, la demanda generalitzada d’evitar tots els riscos possibles; no només per la protecció de les persones sinó per la possibilitat que es generin incendis forestals, en una campanya caracteritzada per la vulnerabilitat del medi a causa de les altes temperatures i la sequera acumulada arreu del país.

Aquest estiu, de nou, més rescats que la resta de l’any
Any rere any, l’augment dels serveis de salvament i rescat de persones al medi natural comença a notar-se al mes de juny; progressivament i fins a l’agost, cada mes supera l’anterior en el total de serveis fets pels Bombers de la Generalitat. La xifra, però, comença a tendir a la baixa al setembre, per tornar a incrementar puntualment a la tardor, coincidint amb l’inici de la temporada de bolets. Enguany, entre els mesos de juny i juliol s’han fet ja 352 serveis. És una xifra lleugerament inferior a la dels salvaments i els rescats realitats en aquests mateixos mesos els dos anys anteriors; 2020 i 2021.
La majoria de serveis són per fer rescats de persones accidentades a la muntanya; és a dir, caigudes mentre feien una travessa. Aquest tipus de servei representa el 68,48% dels que ja s’han fet des entre l’1 de juny i el 31 de juliol de 2022. L’any passat, en el mateix període, aquest tipus de rescat va representar el 68,5%, mentre que en els dos exercicis precedents (comptant, també, juny i juliol), amb prou penes va superar el 64% en cadascun dels casos (64,09% al 2019 i 64,05% al 2020). Si comptabilitzem els tres mesos d’estiu, també es nota l’increment 60,48% al 2019, 62,27% al 2020 i 66,25% l’any passat.
Dissabtes i diumenges són els dies en què es fan més serveis al medi natural. L’any passat, per exemple, entre l’1 de juny i el 31 de juliol, el 44,93% dels salvaments i els rescats es van fer en cap de setmana (164 de 365). Enguany, aquest percentatge d’activitat en dissabte i diumenge s’ha elevant fins al 48,29% (170 de 352) en el mateix període.

Unitats GRAE
El Grup d’Actuacions Especials dels Bombers de la Generalitat (GRAE) està format per dues unitats especialitzades; la de Muntanya i la Subaquàtica. La de Muntanya té tres bases: a Olot, la Seu d’Urgell i Cerdanyola del Vallès. La Subaquàtica també té la seva base en aquest últim Parc. En conjunt, el GRAE compta amb tres helicòpters. Un té la seva base a l’aeroport de la Seu d’Urgell tot i que, segons el risc, també s’està a Tírvia (Pallars Sobirà). Un segon helicòpter és a Olot i el tercer, a l’hangar dels Bombers a l’aeroport de Sabadell.
Hi ha un quart helicòpter, equipat per treballar en l’extinció d’incendis forestals i habilita per fer tasques de recerca.
Des de principis de 2020, efectius mèdics del SEM formats en serveis complexes i habilitats per treballar en rescats i zones calentes d’incendis formen part de les tripulacions dels aparells. Això els permet fer la primera assistència mèdica a la víctima alhora que se’n fa el rescat.
La creació d’aquest model multidisciplinari SEM-Bombers de la Generalitat ha permès oferir una millor resposta operativa, coordinació i assistència sanitària tant a les zones calentes de les intervencions com en els rescats de muntanya.

Cos d’Agents Rurals
Els Agents Rurals recorden que en època d’alt perill d’incendi és prohibit fer foc al bosc i a la franja de 500 metres que l’envolta. I recomanen que abans de fer activitats a la natura es consulti el nivell del Pla Alfa (https://interior.gencat.cat/plaalfa) hi ha actiu a la zona ja que en funció del nivell de perill d’incendi es poden restringir activitats susceptibles de provocar un incendi forestal i tancar els accessos a espais naturals. Aquest divendres a Catalunya hi ha 17 comarques en nivell 2 de Pla Alfa, amb un nivell alt o molt alt de perill d’incendi. No hi ha cap municipi en nivell 3 de Pla Alfa, ni cap restricció d’accés a espais naturals.
D’altra banda, demanen que sempre que se surti a muntanya se segueixin els principis de respecte a l’entorn natural i es tinguin en compte les prohibicions. No és permès circular amb vehicle motoritzat fora de les pistes forestals i cal aparcar només en zones autoritzades: els cotxes estacionats en camps, prats i entrades de camins poden obstaculitzar el pas dels vehicles d’emergència o bé de tractors i veïnat.
La policia mediambiental posa de relleu que en un entorn natural hi conviuen fauna domèstica i salvatge i que cal respectar els ramats. Per això, demana que es mantingui una distància de seguretat amb ells, que no se’ls espanti amb accions o sorolls innecessaris i que es lligui els gossos. També cal respectar i no fer sorolls prop de les zones de nidificació. En cas que es trobi un animal salvatge ferit, cal contactar amb els Agents Rurals a través del 935617000.
Finalment, recorden que sempre que se surt a gaudir de la natura cal deixar el bosc net i endur-se qualsevol deixalla que s’hagi pogut generar.

Arxivat com a: Esports, Salut, Serveis, Societat Etiquetat com a: activitat de lleure, agents rurals, Bombers de la Generalitat, Catalunya, emergències, espais naturals, esports, muntanya, onada de calor, platges, prevenció incendis, recomanacions, rescats, Salut, serveis, societat

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

"Amanida Emporion", d'@adria.rubio.ruart (xef de @ "Amanida Emporion", d'@adria.rubio.ruart (xef de @leixidarestaurant a @visita_peratallada). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins" #gastronomia #cuinacatalana
#lacuinadelhort #receptes
#amanides #peratallada #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic
"Art romànic: Sant Llorenç de les Arenes i Sant "Art romànic: Sant Llorenç de les Arenes i Sant Joan de Foixà", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort" #artromanic #romàniccatalà
#cultura #historia #patrimoni #espaismedievals #espaismedievalsemporda #santllorençdelesarenes #foixa #costabrava
"Pastisseria Collboni: 134 anys endolcint @visitpa "Pastisseria Collboni: 134 anys endolcint @visitpalamos", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins" #palamos #pastisseria #pastisseriacollboni #dolços #pastissos #gastronomia #tradicions #historia #fotosantigues #establimentcentenari #cultura #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic
El passeig de la @visitlabisbal a la dècada de 19 El passeig de la @visitlabisbal a la dècada de 1920, amb el quiosc per vendre begudes i gelats. És una de les imatges que il·lustren l'article "Uns espais verds en el record" de Jordi Frigola i Arpa (Historiador i escriptor). El trobareu al número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort" #labisbaldempordà #parcsijardins #passeig #cultura #historia #patrimoni #seglexx #fotosantigues #imatgesantigues #raconsemporda #raconscomarquesgironines #premsacomarcal
A cada número d'Empordà Gastronòmic, l'enòleg A cada número d'Empordà Gastronòmic, l'enòleg de @grauonline Jordi Grau Segarra ens recomana els millors #vins i #caves de l'Empordà: en aquest número, "Terra de Vents" (negre criança del #celleroliveda), "Espelt Solivent Ecològic Blanc" (@cellerespelt) i "Charlotte Rigaud Brut Nature Reserva" (@cavabertha) #doemporda #vinsdelemporda #vinscatalans #vinsdecatalunya #gastronomia #maridatge #cuinacatalana #empordanet #emporda #premsacomarcal #empordagastronomic
El Passeig del Mar de @visitpalamos als anys 1906 El Passeig del Mar de @visitpalamos als anys 1906 i 1914 i a la dècada de 1950. Són algunes de les imatges que il·lustren l'article "Els jardins noucentistes de Palamós dissenyats per Manuel Cases Lamolla" de @gabrielmartinroig. El trobareu al número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort" #palamos #costabrava #seglexx
#passeigdemar #noucentisme #parcsijardins #imatgesantigues #fotosantigues #historia #cultura #disseny #premsacomarcal
Amanida de mongeta verda fina, bonítol i salsa de Amanida de mongeta verda fina, bonítol i salsa de iogurt i alvocat, de @quimcasellas.casamar (xef del @casamarllafranc a @visitapalafrugell). Trobareu aquesta i moltes altres receptes refrescants per aquest estiu al número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 77 de la @rbaix, "Parcs i jardins" #lacuinadelhort #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #amanida #menjardecollons #costabrava#llafranc #premsacomarcal
"La 'plaça' de @santacristina_aj", de @gloriajara "La 'plaça' de @santacristina_aj", de @gloriajaraalberti. Podeu llegir l'article complet al número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort" #santacristinadaro #places #parcsijardins #historia #patrimoni #cultura #espaisnaturals #fotosantigues #costabrava #premsacomarcal
"Les cassoles del nou Restaurant Botiga comencen a "Les cassoles del nou Restaurant Botiga comencen a fer @xupxupalafrugell", de Jazmina Caballero. Podeu llegir l'article complet al número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins" #palafrugell #gastronomia #cuinacatalana
#cuinacat #menjardecollons #cuinatradicional #lacuinadelhort #costabrava #premsacomarcal
El mas Cassà dels Masos de Pals. És una de les i El mas Cassà dels Masos de Pals. És una de les imatges que il·lustren l'article "Jardins i parcs de @visitpals" de @narcissubirana, que trobareu al número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort" #pals #masosdepals #costabrava #parcsijardins #natura #cultura #historia #patrimoninatural #premsacomarcal
"El parc municipal de can Prats de la Carrera", de "El parc municipal de can Prats de la Carrera", de Ramir Lacasa. Podeu llegir l'article complet al número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort" #palafrugell #parcsijardins #natura #urbanisme #cultura #historia #fotosantigues #seglexx #premsacomarcal
"Fulles tendres, morro de bacallà, espinacs i cir "Fulles tendres, morro de bacallà, espinacs i cirereta", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins" #gastronomia #cuinaempordanesa #quermanygastronòmic #cuinacatalana #receptes #bacalla #lacuinadelhort #empordanet #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic #menjarbé
Paratge natural de Riuet, a l'extrem sud de la bad Paratge natural de Riuet, a l'extrem sud de la badia de @visitplatjadaro (actual Port d'Aro), a la dècada de 1920. Imatge de l'Arxiu Municipal de Castell-Platja d'Aro que il·lustra l'article "El Parc dels Estanys, la història d'una lluita", de Carlos Alvarez-Cros i @ramotgarcia (@grupnaturasterna). El podeu llegir al número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort" #platjadaroturisme #castellplatjadaro #portdaro #grupdenaturasterna #imatgesantigues #fotosantigues #seglexx #natura #espaisnaturals #costabrava #emporda #paisatge #premsacomarcal
"Conserva de formatge fresc, tàrtar de carbassó "Conserva de formatge fresc, tàrtar de carbassó marinat amb pesto i gamba blanca", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins" #lacuinadelhort #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanet #receptes #palamós #costabrava #premsacomarcal
Vista del passeig de Mar des del Casino dels Nois Vista del passeig de Mar des del Casino dels Nois (1900-1910). Imatge d'Amadeu Mauri (Fons Josep Escortell Cerqueda, AMSFG) que il·lustra l'article "Un passeig pels jardins de Sant Feliu de Guíxols" de Pau Roig. El trobareu al número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort" #parcsijardins #cultura #historia #urbanisme #santfeliudeguixols #guixols #passeigdemar #fotosantigues #imatgesantigues #seglexx #costabrava #emporda  #premsacomarcal
"Aptenia cordifolia (L.f.)" i "Amanida verda de cu "Aptenia cordifolia (L.f.)" i "Amanida verda de cullera amb flors d'aptènia", de @iolandabustos (Xef biodinàmica especialitzada en flora comestible). Trobareu l'article i la recepta al número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 77 de @rbaixemporda, "Parcs i jardins" #empordagastronomic #gastronomia #lacuinadelhort #horta #natura #amanida #receptes #menjardecollons #paisatgesdecataluya #cuinacatalana #floracatalana #cultura #premsacomarcal
L'església de Sant Andreu de Pedrinyà, a La Pera L'església de Sant Andreu de Pedrinyà, a La Pera. Una imatge de Pau Roig que il·lustra l'article de Temi Vives "Els humans necessitem parcs i jardins", que trobareu al número 77 de la @rbaixemporda, "Parcs i jardins", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 23 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina de l'hort" #parcsijardins #natura #espaisnaturals #jardins #flors #cultura #historia #patrimoni #lapera #pedrinyà #costabrava #raconsemporda #raconscomarquesgironines #queboniceslempordà
Ja es poden trobar a tots els quioscos i llibrerie Ja es poden trobar a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda els nous números de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic, "Parcs i jardins" i "La cuina de l'hort" #empordà #cultura #historia #patrimoni #parcsijardins #natura #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanesa #doemporda #hort #horta #costabrava #premsacomarcal #llegirencatalà
Presentació aquest migdia a Romanyà de la Selva Presentació aquest migdia a Romanyà de la Selva del llibret “La prehistòria i l’antiguitat al @santacristina_aj. Recull de documents sobre l’època”, de Xavier Niell i Ciurana, novè títol de la Col·lecció de Temes Cristinencs de l'@arxiu_santacristina. Molt bona feina! #santacristinadaro #romanyadelaselva #baixemporda #costabrava #prehistoria #megalitisme #antiguitat #historia #gavarres #cultura #patrimoni
L'escriptor i fotògraf @estevajordi exposa "L'imp L'escriptor i fotògraf @estevajordi exposa "L'impuls nòmada" al #palausolterra de la @fundacio.vila.casas a l'@ajtorroella fins al 27 de novembre. La inauguració és aquest dissabte a les 12h  #torroellademontgri #baixemporda #vilacasas #fundaciovilacasas #cultura #fotografia #artcontemporani #nomadlife #nomada #premsacomarcal

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa