Publicat al BOE el nou sistema de cotització per a autònoms

Rosa Guanter (Sòcia-directora  de TAX Palafrugell – TAX Palamós – TAX Torroella de Montgrí)

Dimecres 27 de juliol, el BOE va publicar el nou sistema de cotització per a autònoms. La gran novetat és que cotitzaran en funció dels ingressos reals i no amb una base que fins ara escollien de manera voluntària.

El nou model compta amb 15 trams de rendiments nets i bases de cotització que van des d’una quota mínima de 230 fins als 500 euros (veure taula).
Aquests 15 trams s’aplicaran del 2023 al 2025 i a part, existeixen altres novetats interessants.
• Paper fiscalitzador de l’Agència Tributària. Una de les principals novetats del nou sistema és que dota a l’Agència Tributària d’un important paper fiscalitzador a l’hora de determinar els ingressos reals que siguin determinants a l’hora de fixar. La regularització corresponent a cada exercici econòmic es portarà a terme l’any següent i es realitzarà en funció de les dades comunicades tant per l’Agència Tributària, com per les Administracions forals.
• Deduccions generals de l’autònom. La informació d’Hisenda també serà crucial a l’hora de creuar dades amb la Seguretat Social en matèria de deduccions. La nova norma, que es posarà en funcionament a partir del proper 1 de gener del 2023, estableix una deducció per despeses genèriques del 7% per a aquells treballadors autònoms individuals, mentre que aquesta mateixa deducció es redueix al 3% pel cas de treballadors per compte propi societaris.
• Fins a sis canvis de trams. S’amplia el número de vegades que els autònoms poden modificar la seva base de cotització. A partir d’ara se’ls permetrà fins a sis vegades en comptes de quatre. L’objectiu és ajustar la cotització a la seva previsió de rendiment de l’any, ja que pot variar en funció de l’activitat que es desenvolupi, fet que dota al nou sistema d’una major flexibilitat. Podran realitzar aquest canvi amb efectes del primer dia de març, maig, juliol, setembre, novembre i gener de l’any següent. A més de la sol·licitud els treballadors hauran d’efectuar una declaració de la mitjana mensual dels rendiments econòmics nets anuals.
• Desapareix el topall de cotitzacions per a majors de 47 anys. A partir del 2023, el topall de cotitzacions pels treballadors majors de 47 anys desapareix. Aquesta limitació deixa de tenir sentit, ja que amb el nou sistema la condició que regirà serà que els ingressis avalin que es troba en el tram correcte de cotització.
• Quota reduïda: 80 euros. L’inici d’activitat com a treballador per compte propi tindrà un ajut en forma de quota reduïda. Amb una durada inicial de 12 mesos la nova norma contempla una quota de 80 euros mensuals. Aquesta durada es pot ampliar per un altre any, si l’autònom registra ingressos inferior al SMI al llarg del primer any d’activitat com a treballador per compte propi.
• Desgravació del 10% del pla de pensions. Una altra novetat que es contempla pels autònoms és la desgravació d’un 10% de les aportacions al pla de pensions en l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).
• Reforç prioritari de la tramitació electrònica. El telèfon mòbil es convertirà en la principal eina de gestió de l’autònom. Es podran realitzar altes, baixes, elecció de tram i quota, així com accedir a les dades i expedient de l’autònom i fins i tot procedir a la realització de simulacions per a conèixer el més possible la quota a pagar en funció dels ingressos abans de procedir a la realització d’una alta.
• Cessament d’activitat parcial. Es reconeix una prestació del 50% de la base reguladora compatible amb una altra activitat i que es podrà cobrar de quatre mesos a dos anys, sense que sigui necessari donar-se de baixa al RETA i sense que sigui necessari el tancament. Pel seu accés cal tenir una reducció del 75% del nivell d’ingressos o vendes quan no es compta amb treballadors, o aquesta mateixa condició durant dos trimestres, ingressos no superiors al SMI i reducció de jornada o suspensió de contractes del 60% de la plantilla, si hi ha treballadors a càrrec.

 Com es procedirà a la regularització d’aquesta quota?
L’Administració notificarà el resultat de la regularització i l’autònom tindrà fins l’últim dia del mes següent per a ingressar la diferència.
Si has pagat de més, t’ho retornaran abans del 31 de maig del següent exercici.

I si estic de baixa per incapacitat temporal?
Situacions de IT amb dret a prestació econòmica, transcorreguts 70 dies en situacions de baixa mèdica, s’haurà d’efectuar el pagament de les quotes.

Com conèixer els rendiments nets d’activitats econòmiques?
Cal restar els ingressos obtinguts per la facturació del negoci menys les despeses deduïbles incorregudes a efectes del pagament de l’IRPF. Aquestes despeses són els sous i salaris dels treballadors, la seguretat social a càrrec de l’empresa, les despeses de manutenció o els subministraments, entre molts d’altres.
Aquesta informació es pot trobar a la declaració de la renda. Una vegada obtinguda la xifra, es divideix entre 12 per tal de calcular els rendiments nets mensuals.

Quina és la manera de calcular la quota de la Seguretat Social?
Els autònoms al 2023 hauran de quantificar els rendiments nets que preveuen obtenir al llarg de tot l’exercici fiscal, amb una aproximació de quins seran els seus guanys entre l’1 de gener i el 31 de desembre del 2023.
Pel seu càlcul, a efectes del pagament de quotes a la Seguretat Social, caldrà restar un 7% dels rendiments nets d’activitats econòmiques en cas d’autònoms persones físiques i d’un 3% pels autònoms societaris en conceptes de “despeses deduïbles de difícil justificació”.
Per exemple, a un treballador autònom amb uns ingressos de 900€ i unes despeses deduïbles de 185€ al mes, amb unes despeses genèriques deduïbles de 50,05 (el 7% de 715€) li correspon un rendiment net de 664,95€, amb una quota resultant pel seu tram de 230€ al mes.
T’aconsellem que t’informis amb nosaltres de quin serà el teu tram de cotització el 2023.

Tags: activitats econòmiques, agència tributària, autònoms, cotització, economia, impostos, novetat, seguretat social, serveis, societat, TAX, tramitació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Els Bombers de la Generalitat demanen extremar les precaucions en la pràctica d’activitats esportives i de lleure al medi natural
Notícia següent
Acció Climàtica incorporarà a partir del setembre 15 efectius tècnics per reforçar la lluita contra els macroincendis

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes