• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

Els pagesos gironins alerten que si no fa més fred aquest hivern la producció de fruita es pot veure afectada

8 de Març de 2020

L’Armentera (ACN).- Els pagesos de les comarques de Girona alerten que les poques hores de fred que ha fet aquest hivern poden afectar la producció final de fruita.

Per això esperen que abans que acabi l’estació augmentin les hores en què el termòmetre cau per sota els set graus. De fet, les altes temperatures registrades les darreres setmanes han fet avançar els cultius. En concret, els arbres fruiters van dues setmanes més endavant del què tocaria. El coordinador d’Unió de Pagesos de les comarques de Girona, Narcís Poch, assenyala que si els hiverns continuen “tan dolços com els darrers anys” pot obligar fins i tot a canviar el tipus de cultiu que es planta a les comarques de Girona, en especial la poma, que necessita més fred que d’altres fruites.
Les altes temperatures dels darrers mesos ha fet que bona part dels arbres fruiters de les comarques de Girona estiguin mes a prop de florir del que és habitual. Això podria afectar la producció d’aquest any i, si els propers hiverns continuen amb registres similars, obligaria, fins i tot, a canviar el tipus de cultiu. I és que, tal i com explica el nou coordinador d’Unió de Pagesos a les comarques de Girona, Narcís Poch, “necessitem més hores de fred durant la temporada“. L’objectiu és que “l’arbre detecti que ja ha passat l’hivern” i així continuï el cicle.
El coordinador assenyala que el problema es troba en la inducció floral dels fruiters, perquè si no acumulen les hores de fred necessàries es poden trobar que en anys següents la planta no floreixi. “Està clar que ens cal més fred. Necessitem hiverns com els que ha fet sempre“, remarca.
Poch concreta que “per anar bé” haurien d’haver-hi unes 700 hores l’any amb temperatures per sota dels set graus, un fet que aquests darrers mesos no s’ha produït. Des del sector donen per fet que tampoc augmentarà suficientment en el que queda d’estació.
El coordinador d’Unió de Pagesos revela que això podria afectar a la producció i explica que els arbres “van quinze dies avançats“, o el que és el mateix, s’espera que el procés de floració de la planta es produeixi dues setmanes abans del que és habitual.

Por a una glaçada
Malgrat que l’hivern està sent “dolç“, Poch recorda que encara hi ha la possibilitat que glaci. En concret, fins passat Sant Jordi és possible que puntualment pugui haver-hi temperatures per sota dels zero graus. Si això passés, no suposaria un greu problema si la planta encara no ha començat a florir, i des de sector asseguren que “fins i tot aniria bé“. En aquest sentit, el cereal també es beneficiaria d’una gelada.
Però tenint en compte que els arbres van avançats al cicle idoni que haurien de tenir, el coordinador d’UP a les comarques de Girona tem que una eventual caiguda brusca de les temperatures per sota dels zero graus a finals de març –un fet que es podria produir– provocaria danys importants a la planta, perquè aleshores probablement ja hauria començat la floració. En aquest sentit, els pagesos gironins estan alerta, ja que fa dos anys hi va haver una glaçada important a mitjans d’abril que va derivar en una caiguda de la producció.

Un canvi de cultiu
A llarg termini, el que pot acabar provocant el canvi climàtic i les altes temperatures que es registren a l’hivern és que fins i tot els pagesos hagin de replantejar-se el tipus de cultiu que es treballa. Poch explica que cada zona és diferent en funció del clima i que per això, hauran d’adaptar-se, si cal, a produir fruites diferents a la poma en cas que la tendència segueix els propers anys.
“Evidentment, si el canvi climàtic ens porta cap aquí, a la llarga veurem que algun tipus de fruita no es podrà produir perquè no hi haurà prou hores de fred. Però tenim clar que ens haurem d’adaptar i ho farem“, assenyala Poch.

Arxivat com a: Comerç, Medi ambient, Societat Etiquetat com a: agricultura, canvi climàtic, Comarques gironines, fruita, medi ambient, meteorologia, pagesia, societat, Unió de Pagesos

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

"Galets de Nadal farcits amb tàrtar de tonyina i "Galets de Nadal farcits amb tàrtar de tonyina i cherrys estofats amb all tendre", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a l'@ajuntamentdepalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinadelpeix #cuinacatalana #cuinatradicional #receptes #palamos #baixemporda #empordà #costabrava #menjardecollons #premsacomarcal #empordagastronomic
"L'impacte de la Covid als Serveis de Salut Integr "L'impacte de la Covid als Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà", d'Anna Ribera (Directora assistencial de @_ssibe), a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #ssibe #hospital #hospitaldepalamos #baixemporda #salut #sanitat #metges #personalsanitari #covid #coronavid19 #premsacomarcal
"Caneló de pollastre de pagès amb beixamel de ll "Caneló de pollastre de pagès amb beixamel de llorer i salsa fricandó", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinatradicional #cuinaempordanesa #receptes #pollastredepagès #canelo #quermanygastronòmic #pals #baixemporda #costabrava #empordagastronomic #premsacomarcal
"L'hospital de pobres de @visitguixols", de Miquel "L'hospital de pobres de @visitguixols", de Miquel Borrell i Sabater, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #sanitat #hospital #santfeliudeguixols #antichospital #historia #fotosantigues #cultura #patrimoni #baixemporda #costabrava #premsacomarcal
"A vegades penso que encara no fem prou bandera de "A vegades penso que encara no fem prou bandera dels productes meravellosos que tenim". Entrevista amb Quim Casellas, xef del @casamarllafranc, a l'Empordà Gastronòmic número 17, "25 anys de la @cuinaempordanet", ja a la venda #palafrugell #llafranc #casamar #gastronomia #cuina #cuinaempordanet #cuinaempordanesa #cuinacatalana #baixemporda #empordanet #costabrava
“L’Hospital de pobres de l'@ajpalafrugell”, “L’Hospital de pobres de l'@ajpalafrugell”, de Ramir Lacasa, a la @rbaixemporda número 71, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #historia #sanitat #cultura #patrimoni #palafrugell #baixemporda #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal
"Rostit de l'Empordà amb vi de flors de murtra i "Rostit de l'Empordà amb vi de flors de murtra i puré de murtrons i orellanes", de @iolandabustos. Trobareu aquesta i moltes altres #receptes al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de La Cuina de l'Empordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinacatalana #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #menjardecollons #rostit #cuinaambflors #flors #floracatalana #baixemporda #costabrava #iolandabustos #premsacomarcal
Feliç tortell de reis! #reismags #tortelldereis # Feliç tortell de reis! #reismags #tortelldereis #tradicions #cuinacatalana #cuinatradicional #postresdeliciosos #quinfredquefa #hivern #baixemporda #costabrava #empordanet #premsacomarcal
"L'Hospital de pobres i malalts de @torroellaestar "L'Hospital de pobres i malalts de @torroellaestartitillesmedes (segle XVII)", de Rosa M. Masana Ribas, al número 71 de la @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #tempsdesalut #salut #torroellademontgri #hospital #historia #patrimoni #patrimonicultural #sanitat #edificisemblemàtics #arquitectura #cultura #baixemporda #costabrava #premsacomarcal
La Barraca dels Hereus, una de les construccions d La Barraca dels Hereus, una de les construccions de #pedraseca més ben conservades del #massisdelmontgri a @torroellaestartitillesmedes #rutadelvent #patrimoni #patrimonicultural #patrimoniimmaterial #feinesdelbosc #torroellademontgri #estartit #parcnaturaldelmontgrí #baixter #historia #cultura #baixemporda #costabrava
"Els 6 magnífics dels 5 de l'Empordanet: Jaume Fo "Els 6 magnífics dels 5 de l'Empordanet: Jaume Font, Eduard Gascons, Lluís Cruañas, Jordi Budó, Carles Camós i Josep Font". Podeu llegir l'article de @vadorgarbos al número 17 de l'Empordà Gastronòmic, "25 anys de la @cuinaempordanet", ja a la venda #gastronomia #cuina #cuinatradicional #cuinaempordanesa #cuinacat #cuinacatalana #historia #empordanet #baixemporda #premsacomarcal
"Els apotecaris de Palamós entre els segles XV i "Els apotecaris de Palamós entre els segles XV i XVIII. Els guardians de la #salut pública", de @gabrielmartinroig, al número 71 de la @rbaixemporda, "Temps de salut" #tempsdesalut #sanitat #artmedieval #miniatura #historia #palamos #cultura #patrimoni #baixemporda
Els millors desitjos per aquestes festes i per un Els millors desitjos per aquestes festes i per un millor any 2021! #bonnadal #bonesfestes #feliçanynou #feliç2021 #lanyqueveseràmillor #lanyquevemesimillor #totaniràbé🌈 #salutiforçaalcanut
El rebost d'en Llenas #miquelllenas #gastronomia # El rebost d'en Llenas #miquelllenas #gastronomia #cuina #hostaleria #hostaleriagirona #hostaleriasegura #volemtreballar #premsacomarcal
"L'àngel de la mort colpejant una porta durant la "L'àngel de la mort colpejant una porta durant la plaga de Roma", gravat de Levasseur que il·lustra l'article "Epidèmies i pandèmies: ahir i avui" de Temi Vives Rego, que trobareu al número 71 de la @rbaixemporda, "Temps de salut", ja a la venda #salut #tempsdesalut #epidemies #pandemia #historia #cultura #sanitat #coronavid19 #covid #premsacomarcal
Empordà Gastronòmic dedica el seu número 17 als Empordà Gastronòmic dedica el seu número 17 als 25 anys del primer col·lectiu gastronòmic de Catalunya, la @cuinaempordanet. Amb textos de @fabregajaume, @vadorgarbos i @juditlloberol, el pròleg de Manuel Vázquez Montalbán per l'edició del seu primer receptari l'any 1983 i les millors #receptes de la #cuinaempordanesa, el trobareu a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda! #gastronomia #cuina #cuinamediterrania #cuinatradicional #menjardecollons #menjarbé #cuinaempordanet #empordanet #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic #revistadelbaixempordà
Acabades de sortir del forn! "Temps de #salut" i " Acabades de sortir del forn! "Temps de #salut" i "25 anys de La @cuinaempordanet", les propostes de @rbaixemporda i #empordagastronomic per aquestes festes a partir d'avui a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda  #sanitat #sanitaris #medicina #infermeria #historia #cultura #patrimoni #gastronomia #cuina #cuinatradicional #cuinacat #cuinacatalana #receptes #empordà #costabrava #costaempordanesa #costabravacentre #premsacomarcal #novetateditorial
Nova #bretolada, més aviat acte de #vandalisme, c Nova #bretolada, més aviat acte de #vandalisme, contra el #patrimonicultural del #baixemporda: arrencades una seixantena de rajoles del pedrís perimetral de l'era de can Güitó de #romanyadelaselva a @visitsantacristina. Tota la informació a www.revistabaixemporda.cat #patrimoni #cultura #historia #santacristinadaro #Gavarres #costabrava
Portes obertes, racons amagats al Castell de #pera Portes obertes, racons amagats al Castell de #peratallada a l'@ajuntament_forallac #espaismedievalsemporda #patrimoni #patrimonicultural #historia #artmedieval #costabrava #empordanet #baixemporda #cultura #raconsemporda #raconscomarquesgironines #raconscostabrava #raconsambencant #raconsamagats #queboniceslempordà #castellsdelempordà #castelldeperatallada
"Temps de salut" i "25 anys de La @cuinaempordanet "Temps de salut" i "25 anys de La @cuinaempordanet", les propostes de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic per aquestes festes, a partir de la setmana que ve a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda! #salut #sanitat #medicina #sanitaris #personalsanitari #historia #cultura #patrimoni #gastronomia #cuinaempordanet #cuinaempordanesa #menjardecollons #cuinatradicional #costabrava #premsacomarcal

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa