Els pescadors de Palamós es mostren satisfets amb l’acord de la CE perquè és el model “que fa anys” que apliquen

Palamós (ACN)

La Confraria de Pescadors de Palamós es mostra satisfeta amb l’acord que s’ha arribat a la Comissió Europea en relació a la reducció d’activitat. El vicepresident de la confraria, Francesc Benaiges, deixa clar la proposta de reducció a 27 dies feia “impossible” continuar, però amb les excepcions que s’han aplicat explica que no ho notaran i seguiran sortint els mateixos dies que ara.

Benaiges destaca que el model que ha adoptat Europa “és el que fa anys” que s’està aplicant a Palamós i es posa a disposició d’altres confraries que ho necessitin. Des de Palamós, però, confien que hi hagi un repartiment de quilos de gamba per a cada confraria i que no sigui global, ja que els preocupa la reducció d’un 10% que proposa l’acord.
Resulta que el model de Palamós és el que ara vol aplicar Europa“. Són paraules del vicepresident de la Confraria de Pescadors de Palamós, Francesc Benaiges. La seva barca ha sortit aquest dimecres, després de l’aturada de dos dies, a pescar gamba. Ho ha fet, com la resta de pescadors de la confraria, amb una xarxa de mida de llum de 50, la mida específica que marca Europa i que contempla l’acord al qual s’ha arribat. Les barques de Palamós fa anys que feinegen amb aquestes xarxes -45 en el cas de peix– i amb portes que no “llauren el fons marí“, sinó que porten sensors que eviten el fregament.
L’aplicació d’aquestes mesures, a banda d’altres que també duen a terme, fa que els pescadors de Palamós donin per fet que seguiran sortint entre 130 i 160 dies a pescar, com fins ara. Benaiges reconeix que hauria estat “del tot inviable” la reducció a 27 dies per any com es plantejava inicialment i, per això, van donar suport a l’aturada.
Amb l’acord, però, es donen per satisfets i assenyalen que es tracta d’un model que “funciona“. Benaiges reconeix que “no ha de ser fàcil” per la resta d’embarcacions d’altres confraries aplicar de sobte aquestes mesures i deixen clar que estan a disposició “de qui ho necessiti”.
El vicepresident de la confraria explica que “en cap cas” haurien aplicat el model quan van començar-lo a implementar 2013 i es va consolidar el 2018 si no hagués estat efectiu. Des d’aleshores, Benaiges assegura que les embarcacions “han millorat les xifres” i al mateix temps assegura que “no es fa malbé el fons marí tal i com reclama Europa“.
De fet, ara a Palamós aniran més enllà i provaran fer servir una xarxa més ampla de 55 i així deixar escapar la gamba més petita. “Si funciona, tenim clar que la farem servir. No destrosses el fons i pesques gamba. Què més vols“, es pregunta.
Amb tot, l’única preocupació que té Benaiges és que l’acord contempla una reducció de la pesca del 10% de gamba. En aquest sentit, confia que s’acabaran establint unes quotes màximes de pesca per cada confraria i no pas una xifra global. Això permetria “gestionar” els quilos que pesca cada confraria i no dependre del qui està feinejant a un altre lloc del Mediterrani.

La resta, en contra
El cas de Palamós, però, és “únic” a la costa gironina i a Catalunya en general. En aquest sentit, el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i de Girona, Antoni Abad, considera que es tracta d’un “mal acord” perquè suposa que s’han d’aplicar una sèrie de mesures “d’un dia per l’altre“. “Tot i que ja es compleixen bona part de les dotze mesures, és molt difícil aplicar-les totes a curt termini”, assenyala el comunicat.
Un dels exemples és Blanes que considera que el que els ofereix la Comissió Europea són “almoines“. En aquest sentit, el patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes, Ferran Martínez, argumenta que les despeses que comportarà per a les barques “són molt importants” i dona per fet que moltes no podran seguir feinejant.
El que passarà serà que molts hauran de plegar. No estem d’acord amb el que s’ha signat per part dels ministres a Brussel·les i no descartem fer mesures de protesta més dures que les que hem fet fins ara“, assenyala.

Tags: acord, arrossegament, Comissió Europea, confraria de pescadors, medi ambient, palamós, pesca, pescadors, societat, sostenibilitat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
La crítica social, el paper de la dona i el vincle amb el territori, grans eixos de la programació 2025 de la Vila Casas
Notícia següent
Pals i el Port de la Selva multipliquen per cinc la població a l’estiu l’any 2023

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes