L’empresari referent en el sector del turisme rural, Miquel Quera i Vidal; l’empresa familiar del sector agroalimentari, esportiu i turístic Grup Morera; l’hotel Aiguablava i els caps de sala del restaurant Divinum de Girona, Joan Morillo i Laura Tejero, han rebut els guardons d’honor que atorguen els Premis G! de turisme de les comarques gironines.
Organitzats pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona, els premis han arribat a la 19a edició i l’entrega s’ha fet aquest dijous al Teatre Principal d’Olot. El Patronat ha distingit amb els premis de comunicació periodistes especialitzats en viatges que han publicat treballs a mitjans com les revistes Dove Viaggi, FietsActief; el diari El País o el blog alemany Freibeuter Reisen.
Organitzats pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona i presidits pel president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, els premis han lliurat nou guardons distribuïts en tres categories: els premis d’honor i especials; els premis de comunicació turística i el premi a la recerca Yvette Barbaza.
En la categoria de premis honorífics i especials, han atorgat el Premi G! Josep Pujol i Aulí, en reconeixement de la tasca professional, a Miquel Quera i Vidal, propietari de l’establiment Mas el Joncar i soci fundador de Turisme Rural de Girona. El guardó que porta per nom Francesc Xiquet i Sabater, que distingeix un projecte empresarial, ha estat per al Grup Morera, empresa familiar de la Garrotxa amb trajectòria en els sectors agroalimentari, esportiu i turístic.
El Premi G! especial Jordi Comas i Matamala ha estat per a l’hotel Aiguablava de Begur, en reconeixement de la trajectòria empresarial al llarg de noranta anys d’història i per contribuir a la projecció internacional de la Costa Brava.
El Premi G! especial Juli Soler i Lobo ha guardonat Joan Morillo i Laura Tejero, copropietaris i caps de sala del restaurant Divinum de Girona, que al novembre es va endur la primera estrella Michelin. El Patronat també destaca el seu paper com a impulsors de l’Associació de Professionals de Sala de Girona.
Premis de comunicació turística
Segons exposa el Patronat, l’apartat del concurs de comunicació turística de les comarques gironines és d’àmbit internacional, dels més ben dotats econòmicament a l’Estat amb 12.000 euros en total i amb un jurat professional que distingeix els treballs més destacats. En aquesta edició han valorat 35 treballs, escrit en diferents idiomes, que han optat a alguna de les categories.
El Premi G! de comunicació turística de les comarques gironines Climent Guitart a la millor projecció dels valors i atractius turístics de la Costa Brava o del Pirineu de Girona, dotat amb 3.000 euros, ha estat per a Alessia Cogliati, pels reportatges “Paradisi fuori città” i “Catalogna Hai mai sciato sui Pirenei?” publicats a la revista de viatges i oci italiana Dove Viaggi, del Corriere della Sera.
El Premi G! al contingut més original i innovador sobre l’oferta turística de la destinació, dotat amb 3.000 euros, ha distingit Galo Martín i Cristina Candel per l’article “Una visita a Ernesto Collado, el capturador de esencias de l’Empordà”, publicat a la secció d’estil de vida del diari El País.
El guardó de comunicació a la millor experiència turística, també dotat amb 3.000 euros, ha reconegut David Peskens i Roman Helinskil pel reportatge titulat “Un Empordà impressionant en un color verd fresc”, publicat a la revista especialitzada neerlandesa FietsActief.
I el premi a la millor proposta o experiència en turisme sostenible, amb el mateix import, ha estat per a Nicole Biarnés Kiefer per la publicació de diversos posts al blog de viatges alemany Freibeuter Reisen.
Recerca i investigació
El premi Yvette Barbaza distingeix el millor projecte de recerca i investigació en l’àmbit del turisme i el seu context social, econòmic i territorial a les comarques gironines. Porta el nom de la geògrafa pionera en els estudis sobre turisme al país i té com a objectiu promoure el coneixement científic d’aquesta activitat aplicada a les comarques de Girona. El premi és de 6.000 euros i enguany s’hi han presentat tres projectes.
Els guanyadors han estat Neus Crous-Costa, Susana Rodilla, Carolina Conti i Sílvia Grau pel projecte d’investigació “Habitar el camí, creant cartografies experiencials”. La proposta posa el focus en la proximitat, el respecte per la terra i la comunitat i la necessitat de reavaluar les nostres pràctiques modernes de consum amb relació al benestar i a la sostenibilitat.
En el decurs de l’acte han lliurat els diplomes als guardonats amb els premis especials i el nou trofeu escultòric Gotes –dissenyat per Sharon Siloé Valle Cardona alumna de segon curs de Motlles, Models D i Art Toys, de l’Escola d’Art d’Olot– als guardonats amb els premis honorífics.
Els Premis G! de turisme de les comarques gironines són uns guardons creats el 2005 pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona amb l’objectiu de reconèixer i premiar la trajectòria i la bona gestió empresarial dels professionals turístics gironins. Alhora, amb els premis de comunicació advoquen per estimular la difusió a l’exterior dels recursos i els atractius turístics de la destinació i, amb el premi de recerca, per promoure el coneixement d’aquesta activitat aplicada la demarcació.
A l’acte hi ha assistit més d’un centenar de convidats entre autoritats, guardonats i representants del sector turístic gironí. L’esdeveniment ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot i el suport de CaixaBank.