Els pressupostos destinen 10,2 milions a l’actual i futur hospital Trueta i 16 a la plataforma d’assaig al golf de Roses

Girona (ACN).- Els pressupostos de la Generalitat per al 2024 destinen 10,2 milions a l’hospital Josep Trueta, dels quals 2 són per redactar el projecte del nou centre sanitari sobre el qual pivotarà el futur Campus de Salut.

Els 8,2 milions restants permetran millorar el bloc quirúrgic, l’obstètric i les àrees d’oncologia i diagnòstic per a la imatge de l’actual hospital. El projecte que ha aprovat el Govern també recull, entre les inversions destacades, 16 milions per a la plataforma d’assaig de l’eòlica marina al golf de Roses; 4,8 MEUR per a la variant d’Olot o 15 més per al futur centre de tractament de residus a Campdorà. En total, la Generalitat preveu invertir 178,6 MEUR a la vegueria de Girona, un 14,1% més que l’any passat.
Els 178,6 milions que la Generalitat preveu destinar a la vegueria de Girona surten de la suma de tres factors. Per una banda, la inversió real prevista (141,9 MEUR, un 16,2% més). Per l’altra, les transferències de capital o de recursos (25,4 MEUR, un 11,4%) i, finalment, 11,4 MEUR procedents de romanents de l’empresa Infraestructures.cat (sobretot, fons Next Generation que no es van executar l’any passat).
En total, la xifra destinada a la vegueria de Girona suposa un 9,1% de la inversió territorialitzable de la Generalitat per a tota Catalunya. Si es posa el focus per comarques i la inversió en habitant, n’hi ha tres de la vegueria que superen la mitjana catalana (de 248 euros). Són les del Ripollès (753 euros), l’Alt Empordà (286 euros) i el Gironès (254).
Segons destaca el Govern, els comptes per a aquest 2024 incrementen la inversió en quatre grans eixos: salut, transport i mobilitat, actuacions mediambientals i recerca. En l’àmbit de la salut, els pressupostos inclouen una inversió global de 24 milions, dels quals 10,2 es destinen a l’actual i al futur Trueta. D’aquests, 8,2 MEUR són per obres de millora i ampliació i els 2 restants permetran redactar el projecte del nou hospital (una de les peces clau del futur Campus de Salut).
En paral·lel, també s’inverteixen 4,3 MEUR a l’hospital de Blanes; 1,3 MEUR per a l’ampliació del CAP de l’Escala, i 2,1 milions i 1,7, respectivament, per als nous CAP d’Olot i Hostalric.
Pel que fa a transport, els comptes per al 2024 hi destinen 57,8 MEUR arreu de les comarques gironines (una inversió que creix 3,2 milions en comparació amb l’any passat). Entre d’altres, permetran millorar les línies d’autobús interurbà i reforçar les de  Palafrugell-Girona, Sant Feliu de Guíxols-Girona, Roses-Castelló d’Empúries-Figueres, Blanes-Tordera-Girona i Salt-Girona.

49,2 MEUR en carreteres
A banda, els comptes també destinen 49,2 milions en inversions a carreteres. Aquí, en destaquen els 4,8 MEUR per a la variant d’Olot (un projecte que mobilitzarà 132,5 milions fins al 2027) o les actuacions de millora a la C-66 (2,7 milions).
Pel que fa a actuacions mediambientals, el pressupost de la Generalitat hi destina 23,5 MEUR d’euros. Són 11,5 més que l’any passat, i el gran gruix se l’emportà el futur centre de tractament de residus de Campdorà. En concret, per a aquest 2024 s’hi invertiran 15 MEUR (un terç dels 50 que s’hi destinaran fins al 2026).

Un 50,8% més al Fons de Cooperació Local
Els nous comptes preveuen destinar 26,9 milions al Fons de Cooperació Local (un 50,8% més que l’any passat), 6,3 MEUR en bestretes per al Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC); 32,82 MEUR al contracte programa de drets socials amb els governs locals (un 3,3% més) i 8 MEUR per a polítiques d’igualtat i feminismes amb els governs locals (un 35% més).
Addicionalment es transferiran 47 milions a la Universitat de Girona (UdG), 1 milió a l’Associació Sèlvans, 818.000 euros a Bitó Produccions pel Festival Temporada Alta i 200.200 euros al Consorci de les Gavarres, entre d’altres. Per últim, el Govern també fa incís en l’impacte que els fons Next Generation han tingut a les comarques gironines (on les ajudes procedents d’Europa han arribat a gairebé 200 MEUR fins al gener del 2024).

Pas a nivell de Flaçà
Per comarques, quantitativament, aquella que rep més inversió és el Gironès (51,32 MEUR). A més dels diners que es destinen a l’hospital Trueta, al projecte del futur centre sanitari i al centre de tractament de residus, aquí en destaquen els 696.000 euros per acabar amb una reivindicació històrica de Flaçà: la supressió del pas a nivell. A més, al Gironès també es destinen més de 2,5 MEUR per a inversions als jutjats.
A l’Alt Empordà, els comptes de la Generalitat per al 2024 hi destinen 41,85 milions. A banda de la plataforma d’estudi PLEMCAT per a l’eòlica marina, i de l’ampliació del CAP de l’Escala, en destaquen 3,3 MEUR per remodelar l’estació de Vilamalla, 1,6 milions per restaurar les activitats extractives a Sant Mori i 1,3 milions més per soterrar una línia elèctrica al Cap de Creus (la que s’estén des de la carretera de Cadaqués fins al far).
A la Selva, s’hi preveuen invertir 30,34 MEUR. D’aquests 2,6 estaran directament vinculats amb la sequera, perquè serviran per a la instal·lació de tractament d’aigua marina a la dessaladora de la Tordera. A més, es destinaran 4,8 MEUR a condicionar el corredor Ter-Brugent; 2,6 milions per a ordenar els accessos de la C-63 a Vidreres; 1,5 milions per a millores de la inundabilitat a l’estany i a la sèquia de Sils i 1,3 més per a la via ciclista entre Riells i Viabrea cap a Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental).
Al Ripollès, els pressupostos per a aquest 2024 hi destinen 19,37 MEUR. En destaquen 5,3 per a inversions directes a Vallter2000; 3,6 més per a Comforsa o 2,4 per a la concessió d’obra pública a l’eix Centelles-Vic-Ripoll. També es destinaran 828.985 euros al nou pont sobre el Ter a Sant Pau de Seguries (que obligarà a rectificar el traçat de la C-38) i 803.302 a l’estació d’aforament al riu Freser.
Al Baix Empordà, s’hi invertiran 15,89 milions. D’aquests, més d’1,4 es destinaran a noves escoles. Per una banda, 742.000 euros per a l’escola Fanals de Platja d’Aro –que tindrà una sola línia– i 663.556 per a la de Vall-llobrega. A la comarca, el Govern també aportarà 700.000 euros per al futur Museu Thyssen de Sant Feliu de Guíxols, 525.848 per museïtzar l’Espai Illes Medes del parc natural del Montgrí i 700.000 més per substituir la coberta del magatzem Pedrera de Palamós.
A la comarca de la Garrotxa, els comptes preveuen destinar-hi 14,59 MEUR. A més de les inversions per a la variant i el nou CAP d’Olot –que se n’emporten més de la meitat– es destinaran 986.768 euros a la urbanització del polígon Llongafollia de Sant Feliu de Pallarols; 450.000 euros en inversions en habitatge al barri de Sant Cristòfol d’Olot i 424.256 per a la rehabilitació del conjunt edificat de Can Passavent a Santa Pau (en aquest cas, fins al 2025 se’n comprometran 852.000).
Finalment, al Pla de l’Estany els pressupostos hi destinen 5,26 milions. Sobretot, són per a millores de la C-66 i conservació de carreteres, tot i que també s’hi inclouen 185.867 euros per al desplegament de fibra òptica.
Per últim, en el marc del Programa d’Impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics (PIREP), al llarg de l’any 2024 es duran a terme obres de remodelació del Palau de l’Abat i la Sagristia del Monestir de Sant Pere de Rodes, dels CAPs Roses i Can Gilbert del Pla de Girona, de la Comissaria de Girona i de l’Institut Alexandre Deulofeu de Figueres.

Tags: carreteres, Comarques gironines, cooperació local, economia, Generalitat, inversions, pressupostos, Salut, serveis, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El segell Girona Excel·lent acosta els productes de proximitat a cuiners i distribuïdors del sector turístic de la demarcació
Notícia següent
Èxit en la Jornada d’Innovació i lideratge empresarial organitzada per la Xarxa de Polígons del Baix Empordà

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes