Els preus a les comarques gironines tornen a pujar aquest juliol tot i que ho fan de forma continguda amb un increment del 2,7% en comparació amb el mateix mes de l’any passat, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).
Malgrat tot, l’IPC mostra una petita davallada en comparació amb el mes de juny, ja que els preus retrocedeixen un 0,5%. Alguns dels productes que s’han encarit més respecte el juliol del 2023 són les assegurances (9,1%), els allotjaments turístics (7%) o el tabac (5,5%). Els preus del menjar s’equiparen a la mitjana de l’IPC gironina amb un increment de 2,2%, mentre que els preus de la llum, el gas i altres combustibles només escalen un 1,6%.
La inflació a les comarques gironines d’aquest juliol està per sota de la mitjana catalana, on els preus han crescut un 2,9%. A la demarcació s’ha registrat un increment interanual del 2,7% en l’últim mes, dues dècimes per sota de la xifra catalana. Però la variació mensual és mig punt negativa a les comarques gironines.
Pel que fa als sectors, anar a comprar al supermercat és un 2,4% més car que el juliol de l’any passat. En aquest sentit, els preus de l’alimentació s’han mantingut estables en els set primers mesos de l’any, ja que només ha variat una dècima en tot el que portem del 2024.
El que sí que ha pujat és el tabac. Concretament és un 5,5% més car que el juliol de l’any passat. Per contra, les rebaixes han provocat una davallada en els preus de la roba. Les ofertes han estat una mica per sobre de les que van fer les botigues l’any passat i per això comprar roba al juliol ha estat un 1,6% més barat que el juliol del 2023. Això sí, la diferència mensual implica una caiguda de l’11,4% en comparació amb el juny. A l’altra costat de la balança hi ha el calçat. Aquest estiu ha estat un 5,7% més car en comparació amb el juliol de l’any passat.
Pel que fa a les despeses vinculades a l’habitatge, en el global han crescut un 2,5%. Els preus de lloguer han pujat un 2,1 a la demarcació de Girona i també costa un 3,1% més pagar el rebut de l’aigua. Per contra, el preu de la llum, el gas i altres combustibles puja en menor mesura per l’abaixada dels preus de la llum. La variació de l’IPC interanual en aquest sentit és de l’1,6%. Tot i així, les factures seran un 3,9% més barates que el mes anterior. Els preus per la compra de vehicles també creixen tímidament en comparació amb el 2023. Els concessionaris han incrementat un 2% els preus.
La importància del turisme en l’economia gironina també té un efecte en l’IPC i per això els preus dels allotjaments turístics han crescut un 7% en comparació amb el juliol del 2023 a la demarcació. Ho han fet coincidint amb l’arrencada de la temporada alta. També ho fan els paquets turístics, tot i que en menor mesura. Concretament un 2,4%, més en la línia de la mitjana de preus gironina. EN aquest cas, però, la variació mensual és un 8% superior. Qui ha incrementat menys els preus són els restaurants. Menjar fora de casa ha suposat un increment del 3,2% en comparació amb el que gastàvem el juliol de l’any passat.
Per últim, les assegurances és el sector que lidera la crescuda de preus a la demarcació de Girona. Contractar una assegurança al juliol ha estat un 9,1% més car del que ho vas ser el mateix mes de l’any passat.