Els preus s’apugen dues dècimes al maig a Girona i l’IPC interanual tanca el mes al 3,4% per la temporada turística

Els preus s’han apujat dues dècimes a les comarques gironines aquest maig i l’IPC interanual tanca el mes al 3,4%. Sobretot, arran dels encariments que registren els hotels i allotjaments turístics (+7,9%) per l’arribada de l’estiu.

Durant l’últim mes, i segons l’estadística que periòdicament publica l’INE, també s’han apujat els preus de la roba i el calçat (+2,4%) i els del paquet format per l’electricitat, el gas i els carburants (+0,9%). De fet, en comparació amb l’any passat, els preus d’aquest últim grup ara són un 6,7% més cars. Per contra, però, a l’altre costat de la balança s’hi troben els aliments. Perquè durant el mes de maig s’han abaratit un 0,2%. També s’abaixen, entre d’altres, el transport o els articles de la llar.
L’Índex de Preus al Consum (IPC) tanca el maig a l’alça a les comarques gironines, si bé aquest increment es modera en relació a l’abril (quan els preus es van apujar set dècimes de mitjana). Segons recullen les dades que periòdicament fa públiques l’Institut Nacional d’Estadística (INE), durant aquest maig l’increment a la demarcació s’ha situat en dues dècimes (0,2%).
Com ja és habitual, al darrere d’aquest percentatge hi ha dues realitats. Per una banda, aquells serveis o productes que formen part del cistell del dia a dia i que s’apugen; i per l’altra, aquells que davallen.
Aquest maig, el primer grup -el de les alces- ve marcat sobretot per l’arribada de l’estiu i la temporada turística. Perquè els preus dels allotjaments (aquí s’hi inclouen tant hotels com càmpings i apartaments) s’han encarit un 7,9%. I això també va en consonància amb els encariments que registren els paquets turístics (+1,6%) i els bars i restaurants (en aquest cas, però, tan sols un 0,3%).
En paral·lel, durant el maig també s’han apujat la roba i el calçat (+2,4%) i el paquet format per l’electricitat, el gas i els carburants. Segons recull l’estadística, en aquest cas l’increment ha estat d’un 0,9% –a l’abril, va ser d’un 1,3%– però en comparació amb l’any passat, ara pagar les factures o bé omplir el dipòsit arriba a ser un 6,7% més car.
Per altra banda, tot i que a l’abril els aliments i les begudes s’encarissin després de mesos moderant-se, ara tornen a anar a la baixa. Això sí, tan sols un tímid 0,4%, cosa que fa que anar al supermercat i omplir la nevera per passar la setmana ara sigui un 2,8% més car que l’any passat.
No són, però, els únics productes i serveis que aquest maig s’abarateixen. També ho fan el transport (-0,7%), els electrodomèstics (-2,1%), el lloguer de vehicles (-1,2%), els equips de telefonia (-1,1%), els mobles i els articles de la llar (-0,5%) o els llibres i objectes de papereria (-0,3%).

L’interanual s’apuja al 3,4%
A l’hora de decantar la balança, però, la inflació continua fent-se palesa. De fet, a les comarques gironines l’IPC interanual remunta tres dècimes i tanca el maig al 3,4%. Es torna, d’aquesta manera, a registres similars als de finals del 2023 i principis d’aquest any 2024.
És veritat que s’està molt per sota dels registres que l’IPC interanual va viure ara fa dos anys (en què aquest percentatge havia arribat a catapultar-se més enllà del 10%). Però també és cert que d’ençà de l’estiu del 2023, i exceptuant un lleuger parèntesi al febrer, aquest índex ha anat a l’alça. I que aquí també s’hi sumen els increments anteriors que havia anat registrant.

Tags: Comarques gironines, comerç, consum, inflació, IPC, preus, societat, turisme

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Palamós acull per vuitena vegada el Festival “Amb So de Cobla, Festival de Cobla de Catalunya”
Notícia següent
Més d’un centenar d’empresaris de les comarques gironines participen en la 16a edició del debat d’economia de Begur

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes