Els propietaris forestals de les Gavarres alerten que la sequera ha matat molts arbres que cal talar “urgentment”

La Bisbal d’Empordà (ACN).- Els propietaris forestals de les Gavarres alerten que la sequera ha matat molts arbres del massís, que ara cal talar “urgentment“.

La gerent de l’Associació Forestal Gavarres-Ardenya, Sandra Torras, adverteix que en cas que hi hagi un incendi els exemplars morts serviran de combustible pel foc. “Hem detectat una gran mortalitat per culpa de la falta de pluges i tot això està completament disponible en cas d’incendi. Cal una actuació urgent“, destaca. A més, Torras dona per fet que caldrà tallar molts més arbres encara que estiguin sans perquè la falta d’aigua fa que no puguin repartir-se la poca que cau de manera que puguin viure tots. “Si hi ha menys aigua, hi ha d’haver menys arbres“, lamenta.
Males perspectives pels boscos del massís de les Gavarres que s’estén al llarg del Baix Empordà i el Gironès. La forta sequera ha fet que hi hagi una gran quantitat d’arbres morts que s’han convertit en un problema, ja que no s’han talat i poden suposar un inconvenient important en cas que es declari un incendi forestal a la zona. Per això, els propietaris dels boscos demanen que es faci una actuació ràpida i es talin el major nombre d’exemplars possible, per tal de netejar el massís. La gerent de l’Associació Forestal Gavarres-Ardenya, Sandra Torras, explica que bàsicament s’han trobat pins i alzines mortes per la sequera i lamenta que la mortalitat seguirà creixent si no plou.
A més de treure els que no tenen possibilitat de viure, però, els propietaris forestals creuen que cal anar una mica més enllà i tallar arbres que estiguin sans o que comencin a presentar símptomes de falta d’aigua. L’objectiu és que la poca que caigui a les Gavarres la puguin aprofitar al màxim els que quedin drets. Cal tenir en compte que es tracta d’un massís molt poblat i d’una gran extensió que abasta dues comarques i més d’una vintena de municipis del Baix Empordà i el Gironès.
Des de l’associació assenyalen que el decret d’emergència per sequera “no els afecta” de manera directa al bosc. “El que necessitem és que ens donin recursos per poder talar els arbres que es moren. Això com a mesura d’urgència“, concreta Torras.

Actuacions estratègiques
El passat 18 de gener, Acció Climàtica va anunciar que faria accions estratègiques per tal de reduir el sotabosc i la massa forestal en punts concrets de les Gavarres. L’objectiu, explicava el Govern, és fer més fàcil la feina als Bombers, en cas que es declari un foc. El problema és que aquest massís gironí té una “continuïtat de combustible” molt gran i, precisament això, és el que denuncien els propietaris. A la pràctica significa que el sotabosc és prou frondós com per connectar amb les copes arbres. A través de diverses actuacions “específiques” es vol reduir la massa forestal davant del que des del Govern qualifiquen com la “pitjor campanya forestal si no plou“.
El despoblament i l’abandonament progressiu de les activitats primàries a l’interior del massís, sobretot a partir de la meitat del segle XX, ha comportat la desaparició d’espais oberts i l’acumulació de combustible especialment a l’estrat arbustiu. Paral·lelament, els nous usos lligats al lleure han fet augmentar espectacularment la freqüentació del massís. Les condicions, doncs, són favorables al desenvolupament de grans incendis forestals.

Tags: aigua, alerta, arbres, boscos, forestal, Gavarres, medi ambient, prevenció incendis, propietaris, reclamació, sequera, societat
Notícia anterior
L’espai Arteca de la Biblioteca de Palafrugell mostra una exposició fotogràfica realitzada pels usuaris del Centre Tramuntana
Notícia següent
Les empreses han de pagar l’IVA del Kit Digital?

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes