Els viveristes de Girona reclamen ajuts per poder reduir un 40% el consum d’aigua com se’ls exigeix per la sequera

La Pera (ACN).- L’activació de l’estat d’excepcionalitat per la sequera aplicat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) al març ha tensat alguns sectors com és el cas de l’agrícola, al que es demana una reducció del consum d’aigua del 40%.

El president de l’Associació de Viveristes de Girona, Jordi Moner, detalla que estan “buscant sistemes més eficients per poder estalviar aigua i continuar regant bé la planta“, però reivindica que per aplicar-los “calen ajuts“. Un d’aquests models és el de la mànega exsudant, que segons detalla el propietari de Vivers Planas de Púbol, Joaquim Planas, que l’ha instal·lat “permet estalviar entre un 35 i un 45% d’aigua“. El sector insisteix en la importància de plantar “per frenar el canvi climàtic“.
La sequera que viu Catalunya està afectant diversos sectors que s’han d’adaptar a la situació actual i reduir el consum d’aigua. Aquest és el cas dels viveristes, que dedicats a cultivar i vendre plantes es veuen obligats a buscar nous sistemes de reg més eficients per poder tirar endavant els negocis i adaptar-se a la normativa de l’ACA pel sector agrícola, que els exigeix reduir el consum d’aigua en un 40%.
El president de l’Associació de Viveristes de Girona i propietari de Vivers i Garden Moner de l’Escala, Jordi Moner, explica que “el canvi s’està fent” però reivindica que “perquè tothom pugui aplicar nous models de reg a les finques, calen ajuts“.

Nous sistemes de reg
L’administrador i propietari de Vivers Planas Púbol, Joaquim Planas, és un dels pioners a les comarques de Girona en instal·lació de nous sistemes de reg. Reconeix que ho ha hagut de fer per compte propi perquè “no hi ha ajudes“. “Ens agradaria que n’hi haguessin perquè si ens obliguen a millorar el sistema de reg, estaria bé que ens ajudessin“, insisteix. Planas també està convençut que “el canvi no es pot fer d’avui per demà” i detalla que a la seva finca “no s’ha fet per l’última sequera, sinó que fa temps que s’intenta estalviar aigua“.
Vivers Planas Púbol disposa, des de fa anys, d’un sistema de reg gota a gota amb el que es reparteix l’aigua als camps. “El reg de goteig al camp localitza l’aigua on hi ha la planta per no malbaratar-la“, afirma Planas. A més, per fer-ho també amb eficiència energètica, el circuit d’aigua s’encén automàticament –en els moments que està programada– amb energia solar captada per plaques fotovoltaiques col·locades al camp.

Mànega exsudant
Des de fa un parell d’anys, Planas ha canviat el model del gota a gota als testos pel sistema de reg per mànega exsudant. “La mànega ens permet estalviar entre el 35 i el 45% d’aigua“, explica Planas, que afegeix que amb aquest model també estalvien fertilitzants perquè “es barregen amb el reg“.
La diferència entre aquest i el sistema gota a gota és que en el segon cas l’aigua surt d’una mànega amb petits forats que va alliberant aigua i forma petites basses sobre les arrels de la planta, mentre que la mànega exsudant filtra l’aigua a través del teixit amb què està construïda. “La mànega exsudant fa un reg més lent, però s’aprofita més l’aigua perquè la reparteix millor“, explica Planas.
Gràcies a aquest nou sistema de reg, la zona de contenidors d’aquests vivers de Púbol s’adapta a les restriccions d’aigua que exigeixen a l’agricultura disminuir-ne el consum en un 40%. Tot i complir la nova normativa, el propietari aprofita per criticar la decisió de l’ACA que considera “exagerada” pel seu sector “tenint en compte el que s’exigeix a altres sectors com l’industrial o el turístic” amb reduccions del 15%.

Plantar més per frenar el canvi climàtic
En paral·lel, l’administrador i propietari de Vivers Planas Púbol assegura que “la millor manera de frenar el canvi climàtic és reduir les emissions de CO₂, però també plantar plantes que el redueixin“. Planas està convençut que “cal un canvi de mentalitat perquè les ciutats tinguin molt més verd“. “La falta d’aigua és un problema a curt termini que es pot revertir amb més plantes que ajudin a modular la temperatura i afavorir més pluges i un aire més net“, alerta i assegura: “Aquesta és la política que se segueix a Europa“.
Això sí, el viverista puntualitza que “cal plantar plantes adaptades al clima” de casa zona. “És lògic utilitzar sempre la planta que s’adapta bé al clima de la zona“, afirma Joaquim Planas, que diu que a les comarques de Girona s’hi han de posar “plantes de clima mediterrani que no necessiten gaire aigua“.

Les vendes es mantenen
Pel que fa a les vendes de plantes, el president de l’Associació de Viveristes de Girona, Jordi Moner, explica que “per sort, s’han mantingut” encara que hi hagi sequera. I tot i que admet que “la falta d’aigua provoca més morts de plantes que altres anys“, afirma que “se n’han mort poques als vivers” perquè hi cultiven “plantes adaptades al clima” i perquè els nous sistemes de reg més eficients que han pogut aplicar algunes finques han permès “estalviar aigua, però regar bé la planta igualment“.
Segons les darreres dades de l’estadística sectorial dels viveristes de Girona, el que més es ven són arbres ornamentals, arbusts i coníferes de menys de dos metres i mig. Pel que fa al tipus de compradors, la majoria són altres vivers, seguit d’empreses de jardineria.

Tags: Agència Catalana de l’Aigua (ACA), ajudes, Alt i Baix empordà, canvi climàtic, excepcionalitat, L’Escala, medi ambient, plantes, Púbol, sequera, vivers

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Torroella de Montgrí programa una Festa Major de Sant Genís amb activitats per a petits i grans
Notícia següent
El Govern aprova un seguit de mesures especials fins divendres per l’elevat risc d’incendis

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes