Catalunya.- El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant l’Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya, ha engegat un programa de mentoria de dones, que té com a objectiu que les dones que s’incorporen o es volen incorporar al sector maritimopesquer puguin fer-ho de la mà d’altres dones que ja han passat per processos similars.
Amb aquesta iniciativa, es vol facilitar la identificació i selecció de les dones per a oportunitats de desenvolupament professional, empoderant-les, i garantir el relleu generacional al sector pesquer incloent-hi la dona com a palanca de canvi per a aquest relleu.
L’Escola ha buscat mentores, totes elles dones d’àmplia trajectòria en el sector, que comparteixin coneixements, habilitats, experiències i aprenentatges, i ofereixin consell, informació i guia a una persona que està a punt de començar a desenvolupar la seva carrera professional, ajudant-la a desenvolupar respostes als seus reptes i oferint consells per a les possibles situacions en què es trobarà. Tot això en un marc de confiança i confidencialitat.
D’aquesta manera, s’estableix entre mentora i mentorada una relació de tutoratge semblant a la de mestra i aprenent. La mentora, doncs, és una persona amb experiència, empatia i bona disposició per ajudar altres persones, que pot guiar la persona que es troba en el procés d’aprendre.
Per tirar endavant el projecte, el Departament ha comptat amb la col·laboració de Dones amb Sal, una associació sense ànim de lucre impulsada per un col·lectiu de dones amb un llarg recorregut en el camp de la sostenibilitat i el desenvolupament socioeconòmic local en clau marítima. També participen en la iniciativa membres de l’Associació Catalana de Dones de la Mar.
Un pla per conèixer l’ofici de primera mà
El pla de treball d’aquestes mentories consistirà en reunió d’inici i coneixença de parelles, i una reunió mensual d’una durada aproximada de dues hores i mitja, durant un període d’uns cinc mesos. Així doncs, seran un total de quatre sessions, més la primera de coneixença dels tàndems i una de tancament amb totes les parelles. Algunes de les sessions consistiran a passar un dia de feina amb la mentora, així les mentorades tindran l’oportunitat de viure una jornada dins l’entorn laboral de la mentora.
La mentora elaborarà amb la coordinadora el programa de mentoratge, transmetrà la seva experiència professional i empresarial i complirà el pla d’actuacions (reunions, etc.) amb la mentorada. Finalment, avaluarà amb la coordinadora (informe final i altres informacions) el procés d’aprenentatge.
Per la seva banda, la mentorada haurà de complir el pla d’actuacions (reunions, pla d’acció…) amb la mentora, explicar el seu projecte i problemes, elaborar els informes demanats durant el procés (com a mínim un després de cada reunió, el pla estratègic i el pla d’acció) i proporcionar informació perquè la coordinadora elabori i valori el procés.
Un sector eminentment masculí
La incitava parteix de la consideració que el sector maritimopesquer és un sector eminentment masculí, malgrat que la dona hi ha ocupat un paper fonamental, tot i que sovint invisibilitzat. Les dones són les que des de casa han portat el control de l’economia de la feina duta a terme pels homes en les seves jornades de pesca i les que han vetllat per tal que els ormeigs estiguessin a punt per al seu ús.
Tot i això, les dones que s’han dedicat a la pesca expliquen les seves trajectòries com una experiència de superació: la satisfacció que els reporta la feina, el fet de poder-se dedicar a allò que volien, però amb la lluita constant que suposa intentar fer-se un lloc en un món d’homes.
En relació amb el sector de la nàutica d’esbarjo i el sector de nàutica professional, el percentatge de dones que hi treballen també és molt inferior al dels homes i l’accés a aquestes professions està condicionat per prototips de gènere difícils de superar.
Pel que fa el sector pesquer, d’acord amb el cens electoral de les darreres eleccions convocades a les confraries de pescadors i les seves federacions l’any 2022, el cens total d’electors és de 1.850 persones, de les quals 46 són dones, el que suposa 2,4% d’electores. En el cas del sector aqüícola, hi ha 103 explotacions aqüícoles registrades de les quals són titulars persones físiques 40 homes i 17 dones, que representen un 16,5%. Les 46 explotacions restants són de titularitat societària.
Aquesta iniciativa s’emmarca en l’Estratègia marítima de Catalunya 2030, que té entre els seus objectius fomentar la participació de les dones en la formació i l’accés a les activitats professionals i d’esbarjo que es duen a terme en l’àmbit marítim.