Fontanilles.- L’empordanesa Mooma, la primera empresa catalana en produir sidra, ha estat distingida amb quatre premis en la cinquena edició del Sagardo Forum, un certamen internacional que ha tingut lloc entre el 30 de novembre i el 2 de desembre a Sant Sebastià.
La marca catalana ha estat reconeguda en 3 de les 9 categories del concurs, que ha comptat amb la participació de més de 250 sidres provinents de diversos països d’arreu del món. La distinció més alta ha estat adjudicada a la sidra Ancestral Reserva, amb la medalla d’or en la categoria Espumoses Premium gràcies als 90.7 punts que se li han atorgat. Les sidres Mooma i Ancestral Criança han guanyat la plata en les categories Modernes i Espumoses Premium, amb 81.9 i 86,5 punts, respectivament. I la Sidra Envellida ha obtingut 73.9 punts i el bronze a la categoria Acidesa dominant.
El Sagardo Forum, organitzat per Sagardoaren Lurraldea, és una trobada dedicada a la poma i als seus derivats, i a la cultura i el turisme de la sidra. Entre el seu programa, ha comptat amb un concurs de sidra internacional a les instal·lacions del Palau de Congressos Kursaal. En aquest certamen, tastadors de tot el món han provat més de dos centenars de sidres diferents. El jurat ha estat format per enòlegs, xefs i sommeliers, que han acabat premiant l’empordanesa Mooma en un terç de les categories del concurs. L’esdeveniment també ha ofert unes jornades tècniques sobre la poma, la sidra i la seva relació amb la cultura i el turisme; una fira internacional amb la possibilitat de tastar sidres locals, nacionals i internacionals; i també la Cider Week (sopars i tastets temàtics) i diversos excursions (a camps de pomes, sidreries i museus).
Pau Frigola, director de Mooma, explica que “aquests premis són una empenta que ens anima, primer, a continuar amb la mateixa línia de treball sense voler canviar massa coses ni posar-nos cap mena de pressió innecessària. Però també ens demostra que estem fent bé les coses, confirmant que a Catalunya som dels pocs productors de sidra, que cada cop se’ns coneix més a fora i que estem molt ben reconeguts”. Destaca el bon resultat de les sidres Ancestral Reserva i Ancestral Criança, productes que fa tot just un any que es van crear. De la primera, guanyadora d’una medalla d’or al País Basc, subratlla que “vam voler fer una prova i no sabíem si funcionaria, per això només vam produir un estoc de 300 ampolles i ja no en tenim més pel que queda d’any. A l’hora de la veritat, el resultat ha sigut molt positiu”. La producció de la sidra Ancestral Reserva serà superior aquest proper 2024 amb més de 500 ampolles, totes elles numerades.
Reconeixements a Astúries i a Letònia
Aquesta tardor, Mooma també ha estat premiada al Saló Internacional de les Sidres de Gala (SISGA) i al Nordic International Cider Awards (NICA). A Astúries, va ser guardonada en 3 de les 14 categories i en una d’elles, la que designa la millor sidra de pera, va obtenir la distinció Premium, la més destacada de totes. La Sidra Ancestral – Reserva familiar va rebre la distinció de Plata en la categoria Millor sidra de Copa Brut, mentre que el Bronze en la categoria Millor Sidra de Copa Seca va ser per a la Sidra de Poma, tots dos productes elaborats per la companyia catalana.
En aquest sentit, Pau Frigola dona molta importància al “reconeixement” que Mooma ha rebut per part del jurat d’aquests certàmens internacionals, premiant “l’atreviment” de fer productes com ara la sidra de Pera i la gamma Ancestral a Astúries i al País Basc. “Estem sorpresos, però sobretot orgullosos perquè se’ns està valorant la valentia d’apostar per aquella mena de productes que nosaltres sí hem decidit fer tot i escapar del que és habitual, però d’altres productors no s’atreveixen a tirar endavant”.
Als NICA, que tenen lloc anualment en un país del nord d’Europa i aquest 2023 el va acollir Riga (Letònia), la Sidra Envellida de Mooma va obtenir una puntuació de 80 sobre 100, rebent la distinció de Plata en la categoria de fusta o envellida en barril. Aquesta beguda té una graduació alcohòlica de 6,5% i destaca pel seu equilibri, amb una bombolla fina i persistent. En la categoria Acid Dominant, la Sidra de Poma de Mooma va aconseguir 75,1 punts sobre 100 i la distinció de Bronze.
Sobre Mooma
Amb seu a Fontanilles, Mooma està encapçalada per la tercera generació de la família que es dedica al cultiu de pomes a l’Empordà. El 2016, després de quatre anys de recerca, l’empresa va començar a comercialitzar Mooma (Montgrí+Poma), la primera sidra catalana. Es tracta d’una beguda fresca, completament natural, de circuit curt, baixa en alcohol i saludable. S’elabora seguint un procés acurat de selecció de pomes, barreja segons les característiques, maceració, premsa i fermentació. Compta amb una sidreria-restaurant a Palau-sator (Baix Empordà) i també elabora sucs monovarietals de poma de quatre tipus diferents (Gala, Pink Rosée, Fuji i Granny Smith), vinagre de sidra, i compota, confitura i deshidratats de poma.
El 2019 es va unir amb Spirits & Plus, productor artesanal de begudes espirituoses i destil·lats gourmets de Les Preses, per crear el primer aiguardent de poma destil·lat i doblement envellit. Batejat com a Spirit de poma Mooma, està inspirat en el Calvados, una prestigiosa beguda amb denominació d’origen de la Normandia que es fabrica des del segle XVI amb pomes autòctones d’aquesta regió del nord de França.
Els productes Mooma són km 0 ja que la totalitat de la matèria prima prové de les pròpies plantacions situades a Palau-sator. Són socis de Girona Fruits, cooperativa que va iniciar la seva activitat al 1966 a Bordils i que és pionera a l’Estat espanyol en l’aplicació de tècniques de producció integrada. A més, a l’agroalimentària Mas Saulot, amb més de 20 hectàrees de pomeres, és on s’elaboren la sidra i els sucs. I a Mas la Resclosa, de Gualta, hi tenen la finca experimental de noves varietats de pomes.