Es publiquen dos volums amb l’obra poètica completa de Ventura Ametller (Pals, 1933-Mataró, 2008)

Pals / Mataró

L’espai Mataró Connecta va acollir la setmana passada l’acte de presentació de l’obra poètica completa de Ventura Ametller.

L’escriptor nascut a Pals, amic de Josep Pla i Salvador Espriu, es va establir a Mataró a finals de la dècada dels 60. Nascut el 1933 i mort el 2008, Ventura Ametller va conrear diversos camps literaris: prosa, novel·la, dietaris, assaig i poesia. Molta d’aquesta obra no s’ha editat mai. Ara, l’Associació Ventura Ametller ha tirat endavant la publicació de l’obra poètica completa, que edita Edicions de 1984. Són dos volums amb més de 850 pàgines cadascun i prop de 1.300 poemes en total.
Els poemes de Poesia completa són la majoria inèdits fins ara i escrits entre el 1947 i el 2001. El pròleg el signen Carles Duarte i Jaume C. Pons Alorda, hi fan afirmacions com ara que “aquesta Poesia completa, travessada per un potent esperit de postavanguarda i de transgressió, és un convit a descobrir aquesta veu alquímica que s’agermana amb la d’altres diables com Josep Pla, Salvador Espriu, Joan Vinyoli, Joan Perucho, Josep Palau i Fabre, Andreu Vidal, Josep Palàcios i Màrius Sampere”.
L’editora és de Marta Puigventós Pons. “La poesia d’Ametller és una obra exuberant en la qual gairebé tots els temes tenen cabuda. Maximalista i plena de matisos, a vegades fa l’efecte que sigui escrita a raig, amb passió, però una lectura atenta ens mostra que realment és una obra ben pensada, quasi al mil·límetre. Si tenim en compte que és una poesia que abasta tota una vida, s’hi veuen reflectits la totalitat dels sentiments i emocions inherents a tot individu”, escriu Puigventós.
L’obra es trobarà ben aviat a la biblioteca de Pals per poder ser consultada per a totes les persones que vulguin.

Ventura Ametller
L’autor va néixer a Pals el 1933, tot i que va viure bona part de la seva vida a Mataró. Va ser amic de Josep Pla –mai va perdre el contacte amb el seu admirat Empordà– i va rebre consells del poeta Salvador Espriu, que és qui li va recomanar canviar de cognom, moment en què va signar amb el de la casa pairal on va créixer a l’Empordà, de Ca l’Ametller.
Ventura Ametller té una obra molt extensa en prosa, filosofia, assaig, dietaris i, sobretot, centrada en la poesia.

Tags: cultura, llibres, pals, poesia, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
La falta de pressupost ajorna la signatura dels contractes pels prototips de la plataforma d’eòlica al golf de Roses
Notícia següent
Trobada “Eines agroecològiques al servei de la producció” a l’IRTA de Monells

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes