Figueres aprova impulsar la declaració de Parc Natural de l’Albera “per protegir els valors patrimonials” que té

Figueres (ACN).- L’Ajuntament de Figueres ha aprovat, durant la sessió plenària d’aquest gener celebrada dijous, impulsar la declaració de Parc Natural de l’Albera. La moció es tira endavant amb el suport majoritari de tots els grups municipals excepte VOX.

Amb aquesta aprovació, el ple vol reivindicar “la urgència” de la declaració del Parc Natural per protegir el valors patrimonials de l’espai i donar suport als grups que ho reivindiquen des de fa més de 40 anys. A més, Figueres insta als Ajuntaments de la zona a aprovar també aquesta moció, així com a la Diputació de Girona i a la Generalitat perquè els donin suport en aquest propòsit. El següent pas serà notificar la decisió del ple a la resta d’administracions implicades.
Figueres considera “urgent” que l’Albera es converteixi en Parc Natural per combatre les amenaces actuals a escala global, com el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat. Considera que és important delimitar nous espais naturals de protecció especial per fer-hi front, així com restaurar les zones humides, garantir els connectors ecològics o la salut dels ecosistemes i ajudar a la revitalització socioeconòmica del món rural.
En aquesta línia, destaca la creixent importància dels sectors vitivinícola i de l’oli, que amb la recuperació d’aquest tipus de cultius a la zona estan creant noves dinàmiques socials, econòmiques i culturals. “El valor afegit associat a aquest tipus d’agricultura té un efecte de salvaguarda del paisatge, que ajuda al manteniment del mosaic agroforestal i de tot el patrimoni, tant natural com cultural“, sosté l’Ajuntament.

40 anys reivindicant-lo
La reivindicació no és nova sinó que, tal com detalla l’Ajuntament de Figueres a través d’un comunicat, va comença a Espolla l’any 1977. I el 1984 es va consolida amb la constitució de la Coordinadora per a la defensa de l’Albera, composta per diverses entitats culturals i ambientals de la comarca i de la Catalunya del Nord.
A més, Figueres recorda l’existència de documents tècnics ja redactats i presentats a la Junta Rectora del PNIN l’any 2006 pels responsables de la planificació dels espais naturals de la Generalitat de Catalunya, on es considera necessària la declaració del Parc Natural de l’Albera.
Cal recordar que l’Albera inclou dins del seu espai fins a setze municipis de l’Alt Empordà. En concret, són: Agullana, la Jonquera, Capmany, Biure, Cantallops, Masarac, Sant Climent Sescebes, Espolla, Mollet de Peralada, Rabós, Garriguella, Vilamaniscle, Vilajuïga, Llançà, Colera i Portbou.

Tags: Ajuntament de Figueres, Albera, Alt Empordà, cultura patrimoni, espais naturals, impuls, medi ambient, parc natural, protecció
Notícia anterior
Diverses actuacions policials acaben amb onze persones detingudes per part del cos de Policia Local de Palafrugell en el decurs dels primers dies de l’any
Notícia següent
Begur atura la concessió de noves llicències d’habitatges d’ús turístic

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes