L’Ajuntament de Figueres ha adquirit tretze objectes i mobiliari de la família de Salvador Dalí. La regidora de Cultura, Mariona Seguranyes, ha destacat que les noves adquisicions formen part de la infància del pintor i tenen importància perquè permeten “entendre amb més profunditat la seva obra tant pictòrica com literària“.
“Són escenaris vitals de Dalí i de la seva família“, ha remarcat. Per exemple, destaca la cadira on va fer asseure a la seva germana Anna Maria per retratar-la d’esquena en un quadre; o la fotografia del germà gran de Dalí –que va morir de petit– i que sempre li havia fet por quan la veia a l’habitació dels seus pares. Els objectes s’exposaran a partir de finals de juny a la Casa Natal del pintor.
La veïna de Cadaqués Emília Pomés va resguardar durant molts anys objectes i mobiliari que van pertànyer a la família de Salvador Dalí; i que provenien de l’antiga col·lecció de l’Anna Maria Dalí -germana de l’artista-. La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Figueres, Mariona Seguranyes, ha indicat que el desembre de 2023 van arribar a un acord amb Pomés i, de les tretze peces, nou les va donar i quatre les va vendre “a un preu baix“.
Després de restaurar-les, ara l’Ajuntament de Figueres les exposarà a partir de finals de juny a la Casa Natal de Salvador Dalí, situada al centre de la capital de l’Alt Empordà. Per Seguranyes, no són només objectes o parts del seu antic mobiliari, sinó que revelen informació sobre les obres i la vida del pintor: “Expliquen capítols de la seva infància i de la seva família, i Dalí els acabava reflectint en les seves obres“.
La importància de la figura del seu pare
Una de les peces destacades és la cadira on va fer asseure l’Anna Maria per retratar-la en el quadre “Noia d’esquenes” (1925), que està exposat al Museu Reina Sofía de Madrid. Així mateix, forma part de la col·lecció un balancí que va aparèixer a la pel·lícula Menjant garotes de Luís Buñuel (1930); i en la qual també es poden veure a la tieta de Dalí, Catalina Domènech, i al pare de l’artista, Salvador Dalí Cusí.
De fet, el seu pare té un paper destacat entre els objectes adquirits. Entre altres, es pot contemplar el títol de notari expedit pel rei Alfons XIII el 1900; i la carta del menú del dinar de commemoració de la jubilació de Dalí (pare), del 1946, i al qual va assistir Manuel Brunet, entre altres amics i familiars. A més, també hi ha les sobrecobertes que utilitzava amb les inicials “G” i “T” que, segons Seguranyes, provenen dels noms dels seus pares (els avis de Dalí): Galo Dalí i Teresa Cusí.
Dibuix sobre grafit post mortem
El director del Museu Empordà, Eduard Bech, també ha ressaltat el dibuix sobre grafit del germà gran del pintor, que també es deia Salvador i que va morir quan era un infant de gairebé dos anys. “Dalí el va recordant al llarg de la seva vida, el té sempre molt present“, ha apuntat Bech, que també ha assenyalat que és anònim, i data de 1903.
Seguranyes ha desvelat d’on prové aquest retrat. El matrimoni Dalí-Domènech tenia una fotografia on sortien els dos amb el primer fill, quan era viu. Després, quan va traspassar, van contractar un fotògraf pictorialista perquè ampliés i retoqués la imatge del nen, i la van penjar a l’habitació on dormia. “A ‘Les passions segons Dalí’ ell explica que, quan es feia de nit, no gosava passar per l’habitació dels seus pares perquè hi havia el retrat del seu germà i li feia por“, ha recordat la regidora.
A més, també hi haurà exposats diversos objectes que van pertànyer a les dones de la família del surrealista. Així, es poden veure l’estoig d’ulleres de la Maria Anna Ferrés –àvia materna del pintor–, dues pintes de cabells –que venien l’àvia i la tieta en una botiga del carrer Sant Ferran de Barcelona–, o un llibre d’evangelis. Completen la col·lecció, dos capçals del llit –que surten en fotografies de la infància de l’artista– i un mirall que estava a la seva cambra.
Tots aquests objectes estaran exposats a la Casa Natal de Salvador Dalí a finals de mes, i el 29 de juny es farà una jornada de portes obertes perquè tothom les pugui veure de franc.