Finalitza el dispositiu d’atenció a temporers sense brots de Covid i amb més de 350 vacunes Janssen

Empordà.- El Pla d’acció territorial per a l’atenció sanitària dels temporers i temporeres agràries de la poma i la verema de Girona ha finalitzat aquest dilluns 15 de novembre.

El protocol contra la Covid-19, iniciat el 10 d’agost i impulsat pels departaments de Salut, Igualtat i Feminismes, Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Drets Socials, ha permès que la campanya es desenvolupés amb total normalitat i lliure de brots. El Pla, basat en el protocol ja implantat l’any passat, ha centrat les accions en la prevenció, la informació i l’estratègia de vacunació de les persones treballadores agràries –tant prèviament com al llarg de la campanya– amb la vacuna de Janssen.
En total, s’han comptabilitzat 358 dosis d’aquesta vacuna administrades específicament a persones temporeres desplaçades per la recollida de la fruita. A aquesta dada caldria afegir-hi les treballadores i treballadors que resideixen de forma regular a les comarques gironines, que són la majoria, i que s’han pogut vacunar a mesura que s’obrien les franges d’edat.
Les principals plantacions són a l’Alt i al Baix Empordà, majoritàriament entre les poblacions incloses a les àrees bàsiques de salut (ABS) de Roses-Castelló d’Empúries (gestionada per l’Institut Català de la Salut), l’Escala (de la Fundació Salut Empordà) i Torroella de Montgrí (a càrrec dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà).
El protocol també recull els circuits i la coordinació entre els diferents dispositius per fer un control preventiu de la campanya de la collita de la fruita. Des de l’inici de la temporada, el Servei de Vigilància Epidemiològica de l’Agència de Salut Pública ha detectat 13 persones treballadores del camp positives en total, entre personal fix-discontinu i temporer. Es tracta de casos esporàdics i dispersos. No s’ha produït cap brot (3 o més casos amb vincle epidemiològic) i 10 dels 13 casos no estaven correctament vacunats. Així mateix, tampoc s’ha requerit la utilització dels dos dispositius residencials habilitats per atendre persones temporeres positives o contactes estrets amb dificultats per fer l’aïllament de manera correcta durant la campanya.
El Pla de gestió de la campanya agrària de Girona també ha reforçat el treball en xarxa i els mecanismes d’informació entre cada agent participant, per tal de poder implementar correctament les mesures preventives. Des de l’Agència de Salut Pública i en col·laboració amb el departament d’Acció Climàtica s’han realitzat dues formacions presencials, a Ullà i a Sant Pere Pescador, dirigides a les persones amb responsabilitat organitzativa de les diferents empreses agrícoles.
Per garantir i supervisar el compliment de les mesures de protecció contra la Covid, el Servei de Salut Pública al sector de Girona Nord ha realitzat 9 visites a establiments envasadors de fruita de l’Alt i el Baix Empordà, durant les quals no es van detectar incidències greus que propiciessin cap requeriment administratiu posterior.

93 persones ateses als centres d’acollida
En el transcurs de la campanya, també s’han habilitat dos centres d’acollida i seguiment de persones temporeres a Sant Pere Pescador i a Torroella de Montgrí, gestionats per professionals d’integració social i equipats amb els serveis bàsics, així com recursos de serveis socials i mediació intercultural dels Consells Comarcals de l’Alt i el Baix Empordà. Els dispositius han estat operatius des de principis d’agost fins la segona quinzena d’octubre. En conjunt, els dos espais han atès 93 persones usuàries, s’han produït 30 derivacions als Serveis Socials i s’han realitzat 9 accions de coordinació entre els dos Consells Comarcals. També s’han comptabilitzat 1.347 serveis de dutxes i 94 càterings.
Els centres d’acollida i seguiment de persones temporeres han permès també obtenir informació relacionada amb diferents necessitats de la campanya agrària a la nostra demarcació que s’analitzaran i treballaran des dels departaments corresponents de manera coordinada per a donar-hi resposta.
Per vetllar pel bon funcionament del protocol en el transcurs de la campanya agrícola, també es va constituir una Comissió de seguiment que s’ha reunit periòdicament i que s’ha encarregat de fer-ne el seguiment.
El Pla d’acció ha estat possible per la implicació i coordinació de les ABS, els Consells Comarcals de l’Alt i Baix Empordà, els ajuntaments de la zona, les organitzacions agràries i empresarials, les empreses i cooperatives pomeres de la zona, el Servei Català de la Salut, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i els serveis territorials dels Departaments de Salut, d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Departament d’Igualtat i Feminismes i Drets Socials.

Tags: acollida, agricultura, Alt i Baix empordà, Atencio primaria, collita, coronavirus, pla, prevenció, Salut, serveis, societat, temporers, verema

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
L’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya premia el xef Nandu Jubany i la Federación Española del Vino als XXIX Premis Gla d’Or
Notícia següent
L’Escala inicia amb una exposició un cicle d’homenatge a Ramon Pujolboira

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes