• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

Generalitat i ajuntaments no es posen d’acord sobre qui ha d’assumir els costos del tancament de l’abocador de Solius

19 de Gener de 2023

Llagostera / Santa Cristina d’Aro (ACN).- La Generalitat i els ajuntaments que formen part del consorci de Solius no es posen d’acord sobre qui ha d’assumir els costos de clausura de l’abocador.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, afirma que això correspon a la mancomunitat, carrega contra la gestió de tots aquests anys i subratlla que, “per responsabilitat“, s’haurien d’haver reservat diners per fer-hi front. Tot i això, com que l’ARC forma part del consorci, Peraire diu que no deixaran sols els ajuntaments i els ajudaran a buscar finançament. El consorci, per part seva, critica que la clausura es faci “sense marge de maniobra” i recorda que, a més dels cinc ajuntaments que l’integren, hi ha una quinzena de municipis més que aboquen a Solius.
Després d’anunciar que Solius es clausurarà d’aquí a dos mesos, complint la sentència del TSJC que ordena tancar l’abocador, la Generalitat s’ha reunit aquest dimecres amb els representants del consorci. La trobada, convocada d’urgència, s’ha celebrat a l’Ajuntament de Llagostera, municipi que ostenta la presidència de la mancomunitat (formada també per Platja d’Aro, Santa Cristina, Sant Feliu de Guíxols i Calonge).
De la reunió, allò que n’ha quedat clar és que els costos de clausura de l’abocador, als quals s’hi suma la hipoteca de fer-ne el manteniment durant 30 anys, es convertiran en l’autèntic cavall de batalla entre l’ARC i els ajuntaments. El director de l’agència, Isaac Peraire, no amaga que la gestió que ha fet el consorci durant tots aquests anys és “realment preocupant” per tots els litigis judicials que té oberts Solius (en referència també a la planta de compostatge).
“Per responsabilitat, nosaltres complim l’ordre judicial i clausurem l’abocador; però tot això deriva d’una situació de fa massa anys, de la qual no en som responsables, i d’una gestió que no comparteixo en absolut“, subratlla. I aquí, Peraire afirma que és el consorci de Solius qui ha d’assumir els costos de la clausura. “Perquè el titular de l’abocador és ell, i no algú altre“, afegeix.
Ara bé, el director tampoc amaga que l’ARC forma part del consorci. Per això, ja avança que no deixaran “sols” els ajuntaments i que, per fer-los “menys dolorosa” aquesta situació, els ajudaran a buscar finançament. “Contribuirem a buscar la solució“, diu Peraire, sense estar-se de criticar que el consorci no hagi fet “dipòsit de diners” per afrontar la clausura. “Teòricament, hauria d’haver anat fent coixí per assumir-ho“, afirma.
La realitat, però, és que els recursos són minsos. El nou president del consorci, Enric Ramionet, explica que la reserva que hi havia anteriorment es va anar “consumint” per evitar increments de taxes quan part dels municipis que abocaven les deixalles a Solius van passar a fer-ho a Lloret de Mar. I que, en aquests tres últims pressupostos –inclòs el del 2023– les quantitats que s’han consignat sumen 319.000 euros. “Evidentment, quan sents a parlar de xifres milionàries, això és molt poca cosa“, admet.

“Sense marge de maniobra”
Ramionet admet que, pel que fa a Llagostera i a Santa Cristina –termes on hi ha l’abocador– la clausura de Solius es viu amb “una dualitat de sensacions“. Perquè si les afectacions damunt el medi i el veïnat de l’abocador eren “evidents“, la decisió de clausurar-lo s’ha fet “sense marge de maniobra” i quan “en realitat, no existeixen alternatives“.
Pel que fa a qui ha d’assumir els costos, el president admet que el tema és complex. Més encara, si es tenen en compte els convenis signats en els darrers anys. Al 2005, segons explica Ramionet, es va fixar que, quan es tanqués l’abocador, l’ARC assumiria el 100% del cost. Però en convenis posteriors, si bé es recull que l’Agència de Residus hi contribuirà, no se’n fixa en quin percentatge.
El president del consorci de Solius també recorda que l’abocador en cap cas ha estat “un negoci, sinó un servei dolorós” per aportar una solució als residus. “Però evidentment, ningú vol un abocador al costat de casa“, subratlla Ramionet. I aquí, el president recorda que, a més dels cinc municipis que integren la mancomunitat, n’hi ha una quinzena més que també aboquen a Solius. “Entenem que hem donat un servei que ha anat molt més enllà dels pobles del consorci“, diu en referència als costos de la clausura i el tancament.
“Tots aquests anys hem viscut amb una infraestructura incòmoda, que ara es tanca sense tenir clares les alternatives, i a la vegada se’ns diu que el consorci ha de participar als costos de clausura“, resumeix Ramionet. “És cert que el director de l’ARC ens ha dit que no se’ns abandonarà; però el debat hi és, i aquí és on hi haurà la discussió“, conclou.

“Decisió sobtada”
L’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, també té clar que els cinc municipis de la mancomunitat no han d’assumir els costos del tancament. “L’ARC també forma part del consorci i hi ha més ajuntaments que han anat abocant les deixalles a Solius“, subratlla Motas. Entre aquests, per exemple, Cassà de la Selva, Salt, Celrà, Palafrugell, Palamós i Torroella de Montgrí.
Motas explica que de la reunió n’han sortit “una mica preocupats“, perquè davant “la decisió sobtada” de clausurar Solius, encara no se’ls ha aportat cap proposta d’on hauran d’anar a abocar les escombraries a curt termini. “Ens han emplaçat a una reunió per al proper 1 de febrer“, ha avançat l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols. De moment, el seu ajuntament està valorant quin sobrecost els suposarà el tancament de Solius amb la gestió dels residus, però Motas sí que ja avança que, durant aquest 2023, ells no tocaran les taxes d’escombraries.

Al Consell Comarcal
Més enllà dels costos de la clausura, també hi ha la incògnita d’on s’abocaran les deixalles un cop la Generalitat decreti el tancament del dipòsit de Solius. Per parlar-ne amb la vintena d’ajuntaments que hi aboquen les escombraries, i fer-los arribar la seva proposta, l’ARC convocarà una reunió el proper 1 de febrer a la tarda al Consell Comarcal del Baix Empordà.
Isaac Peraire explica que l’objectiu és que tots aquests municipis portin les deixalles a plantes de tractament de residus abans de llançar-les a un abocador. “Si en reduïm la quantitat, serà una oportunitat que aprofitarem“, diu el director de l’ARC. Sobre quin serà el destí d’aquells que hagin d’anar a parar a un dipòsit, però, Peraire encara es manté caut (entre les opcions, s’ha parlat de Lloret, Pedret i Marzà o Vacarisses).
El director de l’ARC sí que subratlla però, que més enllà de què passa a curt termini, el Baix Empordà “no pot esperar més a planificar què fa amb els seus residus“. “És una decisió que, per un motiu o altre, s’ha defugit durant massa anys“, afirma Peraire.
Per últim, en referència a la planta de tractament que hi ha a Solius –i que la plataforma opositora també reclama que es clausuri– el director de l’ARC s’ha limitat a dir que esperen “novetats judicials“. L’abocador de Solius, que ara es tancarà i segellarà, va començar a funcionar als anys 70. Es calcula que en aquest espai hi ha dipositats uns 2 milions de metres cúbics de residus, tot i que segons altres estimacions, la xifra podria ascendir fins als 4 milions.

Arxivat com a: Baix Empordà, Medi ambient, Serveis, Societat Etiquetat com a: abocador, ajuntaments, clausura, consorci, costos, finançament, Generalitat, Llagostera, medi ambient, municipis, residus, Santa Cristina d'Aro, sentència, serveis, societat, Solius, tancament

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Magnífica aixecada de #castells aquest matí dura Magnífica aixecada de #castells aquest matí durant la celebració de #castellum 4ª Fira de l'Oli de #fontanilles, amb les actuacions de les colles @marrecs, @collacastellerafigueres i @minyons.sc
#castellers #castellumfontanilles #fires #firadeloli #olidelemporda #baixemporda #costabrava #cultura #patrimoni
Revista del Baix Empordà celebra el seu 20è aniv Revista del Baix Empordà celebra el seu 20è aniversari! I per celebrar-ho com cal, a partir de la setmana que ve ja podreu trobar a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda els nous números de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic, "Espies a la Costa Brava" i "Xefles". Moltes gràcies per acompanyar-nos tots aquests anys!
#premsacomarcal #20anys #aniversari #revistes #cultura #historia #patrimoni #natura #espies #costabrava #espiesalacostabrava #gastronomia #cuinacatalana #cuinatradicional #xefles
#8demarç #diainternacionaldona #dones #igualtat #8demarç #diainternacionaldona #dones #igualtat
"Natura i territori: Una qüestió d'ous", de @ram "Natura i territori: Una qüestió d'ous", de @ramotgarcia (President del @grupnaturasterna) amb fotografies de @rosamatesanz. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #natura #naturasterna #ocells #ocellscatalans #fauna #faunacatalana #costabrava #valldaro #premsacomarcal
"La mirada pòstuma, fotografia post mortem de fon "La mirada pòstuma, fotografia post mortem de fons i col·leccions empordaneses", de @gabrielmartinroig. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous"
#cultura #historia #fotografia #fotosantigues #fotografiapostmortem #postmortem #emporda #claudevolta #arxius #premsacomarcal
"La Bisbal celebra els 700 anys del mercat", de Jo "La Bisbal celebra els 700 anys del mercat", de Jordi Frigola (Escriptor i historiador). Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous"
#labisbaldempordà #mercats #cultura #historia #aniversari #700anys #comerç #km0 #imatgesantigues #fotosantigues #costabrava #premsacomarcal
Canana a l'americana", d'Abraham Simon-Ferré (Act Canana a l'americana", d'Abraham Simon-Ferré (Activista de la cuina tradicional). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #empordagastronomic #gastronomia #cuinamarinera #cananes #receptes #lacuinadelpeix #km0 #cuinacatalana #cuinatradicional #costabrava #premsacomarcal
"El Collet de Sant Antoni, la nostra petita Pompei "El Collet de Sant Antoni, la nostra petita Pompeia", d'Evarist Puig (escriptor). Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #santantonidecalonge #calongeisantantoni #patrimoni #historia #arqueologia #mónromà #culturaromana #costabrava #premsacomarcal #raconsemporda #raconscostabrava #queboniceslempordà #paisatgesdecataluya
"La família @boca_dolca", de Jazima Caballero. Po "La família @boca_dolca", de Jazima Caballero. Podeu llegir l'article complet al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #calongeisantantoni #santantonidecalonge #gastronomia
#bocadolça #emporda #costabrava #restaurants #menjardecollons #premsacomarcal
Santa Cristina de Corçà és una de les cinc esgl Santa Cristina de Corçà és una de les cinc esglésies romàniques de l'@ajuntamentcorca juntament amb Sant Genís de Casavells, Sant Martí de Cassà de Pelràs, Sant Joan de Matajudaica i Sant Julià de Corçà. Les trobareu a l'article "Les esglésies romàniques de Corçà", de Pau Roig, al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #corça #casavells
#cassàdepelràs #matajudaica #patrimoni #artromanic #romàniccatalà #cultura #historia #espaismedievals #costabrava #premsacomarcal
"El @cellermaseugeni de Calonge, 400 anys d'histò "El @cellermaseugeni de Calonge, 400 anys d'història", de Pau Roig. Trobareu l'entrevista sencera amb Martí Darnaculleta al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #calonge #calongeisantantoni #videcalonge #vinsempordanesos #videpagès #gastronomia #enoturisme #vinyes #cellers #doemporda #costabrava #premsacomarcal
Monument de benvinguda als visitants que el batlle Monument de benvinguda als visitants que el batlle de Calonge Patrici Clara va fer col·locar a l'entrada del poble l'any 1923, amb un armariet amb llibres. És una de les imatges que il·lustren l'article "Calonge, Poble de Llibres. La primera booktown de Catalunya", de Víctor Pou (Professor de l'IESE Business School i de la UIC). El trobareu al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #calonge #calongepobledellibres #calongeisantantoni #pobledellibres
#booktown #llibres #cultura #llibreries #costabrava #premsacomarcal
Sopa de rap amb les seves mandonguilles, de @quimc Sopa de rap amb les seves mandonguilles, de @quimcasellas.casamar (xef del restaurant @casamarllafranc a @visitapalafrugell). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #gastronomia #cuinacatalana #cuinamarinera #cuinaempordanet #sopesibrous #sopadepeix #rap #receptes #menjardecollons #llafranc #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic
Nen sostenint un cèrcol de metall amb el qual es Nen sostenint un cèrcol de metall amb el qual es podia jugar a la rutlla. Imatge de l'any 1918 de l'Arxiu Comarcal del Baix Empordà (col·lecció Emili Casas) que il·lustra l'article "Jocs i joguines", de Jordi Frigola i Arpa (Historiador i escriptor). El podeu llegir al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #jocs #jocsinfantils #seglexx #1918 #infants #labisbaldempordà #fotosantigues #arxius #costabrava #premsacomarcal
Caldo de camagrocs amb farcell de col farcida de c Caldo de camagrocs amb farcell de col farcida de carn i clova, de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Podeu trobar aquesta i moltes altres receptes al número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui” #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #receptes #empordagastronomic #boletsdecatalunya #camagrocs #sopesibrous #costabrava #premsacomarcal
"L’Hogar Alemán de S’Agaró, una aproximació "L’Hogar Alemán de S’Agaró, una aproximació econòmica en temps de Postguerra”, de @francesc.bosch.torrent (Historiador i escriptor). Podeu llegir l’article complet al número 79 de la @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous” #historia #cultura #patrimoni #seglexx #nazisme #franquisme #sagaro #santfeliudeguixols #anys40 #costabrava #rafaelmasó
"Amanida de col macerada amb cítrics, arbequina i "Amanida de col macerada amb cítrics, arbequina i flors amb verat semi curat”, de @iolandabustos (xef biodinàmica, especialista en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui” #empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #cuinaambflors #cuinatradicional #receptes #floracatalana #costabrava #premsacomarcal
Mossèn "Gumersindo" Vilagran va crear una escola Mossèn "Gumersindo" Vilagran va crear una escola mixta a Bell·lloc, va ajudar a restaurar diversos jaciments prehistòrics... Imatge de l'@arxiu_santacristina que il·lustra l'article "La infància a Romanyà de la Selva al segle XX", de @gloriajaraalberti. El trobareu al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #romanyadelaselva #santacristinadaro #educació #ensenyament #cultura #historia #infants #infancia #patrimoni #seglexx #costabrava #premsacomarcal
Carme Àvila i @carmeferres, promotores del fumet Carme Àvila i @carmeferres, promotores del fumet de peix "La Mar de Dones". Podeu llegir l'entrevista de Jazmina Caballero amb @teresaferres64, una de les fundadores de la cooperativa @lamardedones, al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #sopesibrous #fumet #peix #pesca #pescadors #gastronomia #cuinamarinera #cuinatradicional #km0 #palamos #costabrava
"Josep Dalmau i Carles, fill de Sant Cebrià dels "Josep Dalmau i Carles, fill de Sant Cebrià dels Alls", de @narcissubirana. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #santcebriàdelsalls
#Gavarres #educació #ensenyament #infants #cultura #historia #seglexx #costabrava #premsacomarcal

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa