Girona encapçala l’augment de l’atur a Catalunya al novembre i la demarcació frega els 48.700 desocupats

Girona (ACN).- Girona encapçala l’augment de l’atur a Catalunya al novembre i tanca el mes amb 48.691 desocupats. Són un 2% més en relació a l’octubre, i un 27% més si la xifra es compara amb la d’ara fa un any.

La pandèmia i les restriccions –aquí, l’hostaleria ja estava tancada– continuen afectant de ple el mercat laboral gironí i evidencien, de fet, la dependència del sector serveis que té l’economia del territori. Durant el darrer mes, a la demarcació hi ha hagut 942 persones que s’han inscrit a les llistes de l’atur. Per contra, a Barcelona i Lleida la xifra de desocupats s’ha reduït (tot i que tan sols lleugerament). En paral·lel, la destrucció de llocs de treball ha fet que a Girona s’hagin perdut gairebé 5.000 afiliats a la Seguretat Social.
Les dades fetes públiques pel Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social continuen evidenciant l’impacte de la pandèmia damunt el mercat laboral. I Girona és el territori que en surt més malparat, perquè de tot Catalunya, aquí és on més s’ha incrementat la xifra d’aturats.
Segons recull l’estadística, al novembre l’atur ha pujat en 942 persones a la demarcació. És un 1,97% més en relació al setembre. A més de Girona, la xifra de desocupats també s’ha incrementat a Tarragona; en aquest cas, un 0,50%, amb 294 persones.
Però per contra, tot i que només tímidament, els aturats han baixat tant a Barcelona com a Lleida. En el primer cas, un 0,24%, amb 846 persones menys inscrites a llistes; i en el segon, un 0,77%, amb 201 desocupats menys.

Gairebé un 27% més
Ara, a comarques gironines hi ha 48.681 desocupats. Són 10.304 més que ara fa un any, cosa que suposa que la xifra s’ha incrementat un 26,85% en comparació amb el novembre del 2019. Caldrà veure si aquesta campanya de Nadal –que ja es preveu difícil– podrà contribuir a reduir, ni que sigui temporalment, la xifra de desocupats que acumula la demarcació.
Al costat de les dades de l’atur, també n’hi ha unes altres que il·lustren la realitat del mercat laboral. Són les d’afiliacions a la Seguretat Social, que serveixen de termòmetre per veure si el mercat laboral genera llocs de feina o en destrueix.
Segons recull l’estadística del Ministeri, de mitjana aquest mes de novembre les afiliacions han continuat en clar descens. Reflex, també, de la situació que deixen aquells negocis que han hagut d’abaixar persiana per sempre arran de la pandèmia (i acomiadar la plantilla).
En concret, a les comarques gironines, al novembre la Seguretat Social ha perdut 4.995 afiliats (cosa que traslladat en percentatges suposa un descens de l’1,58%). I si es tira un any enrere en el calendari, a les comarques gironines ara hi ha 8.531 afiliats menys (un 2,67%).

Quasi un 20% menys de contractes
D’altra banda, l’estadística del Ministeri també recull dades sobre contractacions. I novament, a les portes de la campanya de Nadal, en què tradicionalment aquestes dades anaven a l’alça, les xifres no són gens optimistes.
Durant aquest novembre, a la demarcació s’han signat 15.960 contractes. Són fins a un 19,32% menys en comparació amb l’octubre (en concret, 3.823 menys). I si la dada es compara amb la mateixa del 2019, la davallada també és acusada. Perquè suposa un descens del 21,22% (4.298). És a dir que, ja d’entrada, s’ha perdut un de cada cinc contractes que es feien per aquesta època.
Per últim, l’estadística també inclou un apartat específic sobre l’impacte de la covid-19 que recull els ERTO per demarcacions. A les comarques gironines, segons aquestes dades, el novembre s’ha tancat amb 4.311 expedients amb vigència a la demarcació –la majoria, per força major- que afecten 20.326 treballadors.
I això, novament, reflexa el què han suposat les restriccions i el tancament de sectors per intentar frenar el virus. Perquè d’un mes a l’altre, la xifra d’empleats afectats per ERTO s’ha doblat (a l’octubre, el mes es va tancar amb 2.317 ERTO i 9.357 treballadors afectats).

Tags: atur, balanç, Comarques gironines, contractació, ERTO, estadística, ocupació, seguretat social, societat, treball

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà aprova noves ajudes d’urgència per fer front als efectes de la Covid-19
Notícia següent
Diumenge 6 de desembre es reprèn el Concurs de Teatre Amateur Ciutat de Sant Feliu amb l’obra “El crèdit”

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes