El Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya ha incorporat la ubicació de les torres de vigilància i les casetes de salvament de les platges del litoral català a partir de les dades facilitades pel Departament de Territori, competent en l’autorització d’aquests usos a petició dels diferents municipis costaners.
La disponibilitat de la ubicació d’aquestes elements permetrà reforçar la localització de les trucades al telèfon d’emergències 112 de Catalunya per ofegament o altres contingències a les platges atès que es disposarà d’una referència física compartida amb la persona alertant. Actualment, la majoria de les trucades al telèfon d’emergències 112 de Catalunya ja es localitzen automàticament a través dels sistemes de telecomunicacions implantats però en determinats casos pot haver-hi una dificultat per precisar el nom de la platja i el municipi afectat, com ara trucades des de punts propers als límits municipals.
Les dades d’ubicació de les torres de vigilància i les casetes de salvament han estat facilitades a la Direcció General de Protecció Civil i al CAT112 (ambdós del Departament d’Interior) per part de la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral del Departament de Territori que té com a competència l’autorització de qualsevol ús a les platges que sol·licitin els ajuntaments.
En funció del resultat d’aquest any, es valorarà demanar als municipis incorporar un codi físic visual a les torres de vigilància i les casetes de salvament per la propera temporada. Aquest codi permetria identificar visualment la torre o caseta més propera a l’alertant que truqui al telèfon d’emergències 112 des de la platja. El codi seria únic i incorporaria la codificació de la platja, també única.
Aquest acció s’emmarca dins del projecte de la Direcció General de Protecció Civil i de la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral per la millora dels serveis de salvament i socorrisme de platges, competència municipal. El projecte es realitza a través d’un grup de treball multidisciplinar amb representació de les administracions públiques i del sector del socorrisme. En aquest grup es treballa per identificar qualsevol acció que permeti una millora dels serveis de salvament i socorrisme a les platges catalanes de forma coordinada entre tots els actors implicats. Actualment es parteix d’unes recomanacions de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya l’any 2012 de condicions mínimes dels serveis de socorrisme que estan sent objecte d’anàlisi i possible revisió.