Els “delinqüents nàutics” guanyen la partida als administradors del litoral. Aquest és el missatge que es desprèn després que fa un mes uns delinqüents, en nocturnitat, robessin les 8 balises que delimitaven la zona de bany segur a les cales del Cau (Palafrugell) i a la del Vedell (Montras), dues cales accessibles a peu.
Ni la Generalitat de Catalunya, ni la Taula de Cogestió del Litoral del Baix Empordà han estat capaços de resoldre el problema, aparentment senzill. SOS Costa Brava lamenta que, després de la decisió democràtica i de l’esforç econòmic que va suposar per la ciutadania la instal·lació dels ancoratges i les balises per part dels ajuntaments, finalment no ha servit de res: “diners llençats i les embarcacions s’han apoderat de les dues zones de bany davant la indignació i sorpresa dels usuaris banyistes i snorkels”.
Després d’anys d’omplir el mar amb tantes embarcacions com s’han pogut vendre i llogar, finalment els nostres millors espais naturals marins s’han convertit en una mena de parc temàtic on preval la llei del més fort o incívic. “Aquesta problemàtica no només ha sobrepassat la capacitat de càrrega del litoral, sinó també la de gestió dels seus responsables”, lamenta la Comissió de Medi Marí de SOS Costa Brava. “Als valors naturals que haurien de prevaldre en aquests espais, s’han sobreposat els valors econòmics, i al interès pels nostres ecosistemes marins i la seva cura, s’ha prioritzat l’interès pel aconseguir el millor lloc on prendre el sol i remullar-se”, afegeixen.
Les fanerògames i el tríptic “salvador”
Una temporada més, les fanerògames i l’ecosistema marí són els principals perdedors envers l’incapacitat dels gestors del mar, als quals, després de molts anys, només se’ls ha ocorregut la idea d’elaborar un tríptic informatiu. Aquesta mateixa estratègia va dur a terme la Generalitat de Catalunya ara fa una quinzena d’anys: “el resultat va ser un autèntic fracàs, ja que els prats de fanerògames han seguit anant a menys i l’incivisme a més, especialment després que al 2014 s’aprovés una llei que permet navegar sense títol, ni coneixement”, explica la Comissió de Medi Marí de SOS Costa Brava.
SOS Costa Brava adverteix que la campanya del tríptic sembla una excusa per no prendre mesures realment efectives, com poden ser fer d’ús obligatori la cartografia FANCAT, senyalitzar els prats de fanerògames més afectats per la pressió nàutica, prohibir-hi el fondeig o instal·lar-hi un nombre limitat de boies ecològiques, com ja va fer Palamós fa anys. Alhora la federació reclama posar més vigilància i més sancions als infractors. “Mentre els nostres espais naturals estiguin en mans de la mateixa mentalitat i interessos, ara blaus, que van aconseguir tombar la reserva marina el 2011 o que als anys 80 van estar a punt de destruir l’espai natural protegit del Castell-Cap Roig amb la construcció d’un port esportiu de 1100 amarres i desenes de urbanitzacions de luxe, la protecció dels nostres ecosistemes i valors naturals quedarà en un darrer terme, sota mínims o anirà a pitjor amb l’ajuda de la crisi climàtic”, alerta la federació.
“Serem la generació amb més recursos, tecnologia, estudis i tríptics, que ha convertit el Mediterrani en el mar més contaminat i explotat de la història i que observem en directe la destrucció i agonia dels nostres darrers boscos de Fanerògames”, pronostica la Comissió de Medi Marí de SOS Costa Brava.
1 comentari. Leave new
De quants anys endarrere és aquesta foto??? Cal ser verídic en tot, no només en les estadístiques i els comentaris!!!!!