Isabel Villaescusa explica a Santa Cristina com s’ha de prendre el cafè

Glòria Jara i Albertí

Santa Cristina d’Aro.- Al mes de maig de 2005 Domènec Argilés, Enginyer Industrial i expert en processos de fabricació de cafè i Martí Badosa, Enginyer Tècnic Químic, expert en producció i qualitat del cafè varen explicar la història del cafè, les varietats existents, els països productors més importants, les formes de consum, les diferències entre el cafè molt, el cafè soluble i les càpsules, i els nivells de consum per habitant i any de diversos països.

El passat dissabte 25 de juny l’entitat cultural Amics de la Casa Màgica va tornar a parlar del cafè però aquesta vegada de la mà de la Dra. M. Isabel Villaescusa Gil, Dra. en Ciències Químiques i Catedràtica Jubilada d’Enginyeria Química de la Universitat de Girona. Sota el títol “La màgia del cafè: del cafet a l’espresso”, la Dra. Villaescusa va explicar que l’arbust que produeix els grans de cafè és d’Abissínia (Àfrica) però no es va descobrir el seu gran potencial fins a l’any 1583.
Actualment el cafè es produeix a diversos països. Les varietats de cada país, el sistema de conreu, les condicions de la climatologia… són condicionants que diferencien el producte final. Les dues espècies principals d’aquest arbust de 2 metres d’alt com a màxim, el cafet, són l’aràbiga i la robusta. La Dra. Isabel Villaescusa va explicar el procés d’obtenció del cafè verd i del cafè torrat, les diferències dels components que formen les dues espècies més importants, entre ells la cafeïna i els polifenols. La robusta, al conrear-se a l’Àfrica Central, en zones seques, té quasi el doble de cafeïna que l’aràbiga, originària d’Etiòpia. La conferència també es va donar conèixer l’experimentació física i química del cafè que va dirigir la Dra. Isabel Villaescusa així com l’estudi sensorial de diverses varietats d’aràbiga i la de robusta. L’avaluació sensorial consisteix en estudiar les sensacions visuals (crema, color, consistència, persistència…), les sensacions olfactives (aroma, etc.), les sensacions gustatives (textura, sabor …) i el retrogust.
La conferència es va cloure explicant que una persona pot prendre entre 2 i 3 cafès al diari, ja que el cafè afavoreix el retard de l’envelliment, la disminució del risc de patir un càncer, de tenir gota… El cafè cal fer-lo amb cafè natural i amb aigua de mineralització dèbil. Entre altres consells que ens va donar és que cal trobar el punt per fer un bon cafè i que el primer cafè que fa la màquina no es pot aprofitar. Finalment, va explicar que el cafè s’ha de prendre calent, sense gel i sense sucre i sense llet.

Després del col·loqui que es va generar en el teatret del Gran Museu de la Màgia de Santa Cristina d’Aro, la cinquantena de persones que varen assistir a l’acte es varen dirigir al pati del Museu, creat per l’il·lusionista Xevi. Allà, a la fresca, es va fer un tastet de tres varietats de cafè com a cloenda de la temporada 21-22. Una era procedent de la Índia, una altra de Colòmbia i la tercera de Papua Nova Guinea.
La màgia del número 7, del cànem, de la creativitat, de l’art geomètric, de l’alimentació conscient, del paisatgisme vertical, de les vacunes, del cervell musical i del cafè: del cafet a l’espresso són les conferències que els Amics de La Casa Màgica han organitzat durant el curs 2021-22 amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, dels Serveis Territorials de Girona del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de La Casa Màgica –col·lecció Xevi.

Tags: alimentació, amics de la casa màgica, cafè, Casa Màgica, conferència, Il·lusionista Xevi, Santa Cristina d'Aro, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Pablo Alborán actuarà a Casino Peralada
Notícia següent
La Benet Escriba celebra els seus 36 anys amb “Quan parlem de l’amor, de què parlem?” a Sant Feliu

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes