Joan Miró explica, a Santa Cristina, la màgia de l’aurora boreal

Glòria Jara i Albertí

Santa Cristina d’Aro.- Després de la conferència “Màgia i ciència recreativa”, al gener del 2017, i “La màgia de les estrelles del cel i de la Terra”, al juny de l’any passat, aquesta última conjuntament amb l’enginyer industrial Josep Tarrés, el passat dissabte 27 d’abril Joan Miró i Ametller, professor del departament de Química de la universitat de Girona, va tornar a impartir una conferència dels Amics de La Casa Màgica. Aquesta vegada es va centrar en La màgia de l’aurora boreal.

La conferència va començar parlant del Sol, l’estrella calenta que expulsa gas i que per la gravetat el gas s’expandeix. Tot seguit va explicar l’atmosfera solar i les tempestes solars: les ejeccions i les fulguracions. A partir de les fulguracions que emet el Sol es forma el vent solar, el qual viatja cap a la Terra. Els camps magnètics que té el nostre planeta desvia en part aquest vent solar i evita que ens puguem cremar.
Aquest vent solar, que està format per partícules ionitzants entre 500 i 1.000 km/s, arriba a l’atmosfera de la Terra i cau a les línies electromagnètiques. Quan aquestes partícules ionitzants es troben amb un àtom d’Oxigen o d’Hidrogen es crea una lluminositat que canvia d’estat i forma a les zones polars les aurores boreals.
Les aurores boreals, que es produeixen a 95 km d’altitud, prenen la forma de les línies magnètiques i creen imatges increïbles. En el cas que les partícules ionitzants es trobin amb àtoms d’Oxigen es formaran aurores boreals amb colors de la gamma del verd i del groc o bé rogencs i morats. En canvi, si es troben amb l’hidrogen es formaran aurores boreals blavoses o rogenques. La conferència es va acabar amb la visualització de diferents aurores, polars (de l’hemisferi nord)i australs (de l’hemisferi sud), les quals creen formes variables i no tapen les estrelles.
Les aurores boreals es poden veure als planetes que tenen atmosfera. A la Terra, tot i que són pròpies del Canadà, Finlàndia, Groenlàndia, pel que sembla aquesta any també se n’ha vist alguna a Espanya. Segons l’aplicació Northem Lights Auroras Forecas pronostica que al mes d’octubre d’aquest any en podrem veure en zones elevades i sense contaminació lumínica de Catalunya. De fet, a l’any 1938 se’n va poder veure una a tota la península ibèrica.
La conferència “La màgia de l’aurora boreal” va generar molta curiositat entre el públic, sempre molt atent. Entre la trentena d’assistents hi havia gent molt entesa en el tema. L’acte va tenir lloc a la sala d’exposicions “la Caixa” de Santa Cristina d’Aro a partir de les 7 de la tarda i va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, “la Caixa”, els Serveis Territorials de Girona del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i La Casa Màgica –col·lecció Xevi.

Tags: amics de la casa màgica, ciència, conferència, cultura, medi ambient, meteorologia, Santa Cristina d'Aro, societat
Notícia anterior
9 cellers es donaran cita a Roses l’1 de maig en la novena edicó del Mostra del Vi DO Empordà
Notícia següent
El Flors i Violes 2024 tanca la seva 15a edició amb gran èxit de participació

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes