La 5a fira Indilletres presenta una programació amb més d’una quarantena d’activitats i un aparador de més de 160 metres de llibres

La Bisbal d’Empordà.- Debats, conferències, tertúlies, contacontes, teatre, concerts el lliurament del IV Premi Llucieta Canyà de Crítica Literària publicada i moltes presentacions de llibres.

Més d’una quarantena d’editorials d’arreu dels Països Catalans, tres llibreries bisbalenques i un total de 44 activitats programades configuren la cinquena edició de la fira del llibre Indilletres, que aquest dimarts ha presentat la totalitat de la seva programació a la Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal d’Empordà. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de la Bisbal, Enric Marquès; el regidor de Cultura de l’Ajuntament de la Bisbal, Carles Puig; i Xavier Cortadellas i Judit Pujadó, en representació d’Indilletres.
La fira de llibres bisbalenca tornarà a celebrar-se a l’espai del Pavelló Firal de la Bisbal, que es complementarà novament amb la Biblioteca Lluïsa Duran i el Teatre Mundial. La fira se celebrarà els dies 3 i 4 de desembre. A més, hi haurà un acte previ el divendres dia 2, a les 7 de la tarda, a la Biblioteca Lluïsa Duran amb la presentació del llibre Tot passa dues vegades de Pilar Francès, Premi Empordà de Novel·la 2022. Però la inauguració de la 5a edició de la fira Indilletres serà l’endemà, dissabte, a 2/4 d’11, al Pavelló Firal i anirà a càrrec d’Isona Passola. Productora, guionista i directora de cinema, Passola va presidir fins l’any passat l’Acadèmia del Cinema Català. Actualment presideix l’Ateneu Barcelonès i l’APIMED (Associació de productors de la Mediterrània).
Serà el tret de sortida d’una programació més desacomplexada que mai amb un ampli ventall d’activitats que transcendeixen estricament la literatura. A més d’acollir una vintena llarga de presentacions de llibres organitzades per algunes de les editorials que participen a la fira, l’organització aposta per propostes d’interès cultural no necessàriament senzilles que giren entorn de la construcció del país i dels temes d’actualitat que ens preocupen, temes com ara la llengua com a vehicle, tant en la parla quotidiana com en les expressions més cultes, tant al cinema com als carrers, tant com a llengua de traducció per arribar al món com, també, els límits d’aquestes traduccions. Convidem a tothom a participar en aquests debats amb la voluntat de fer una cultura més participativa i més oberta.
Entre la programació cal destacar el debat “Per fer una truita cal trencar els ous?”, que moderarà Carles Sanjosé i en què participaran Diana Coromines, Pol Molas i Josep Asensio, i el debat “Cultura i poder”,  entre Abel Cutillas i Joan Burdeus, que moderarà Diana Coromines.
Novament, Indilletres aferma la seva aposta per la llengua i el país amb debats com “El cinema català”, amb Isona Passola i Judit Collell, moderat per Miquel Riera o “La llengua catalana avui”, moderat per Gerard Furest i que compta amb la participació de Marina Massaguer, Enric Gomà, Carme Junyent i Eugeni Casanova. També destaquem el debat “La literatura catalana al món” entre Carlota Torrent, Tina Vallès i Julià Florit, moderat per Adrià Pujol.

Una tarda occitana amb debat i concert d’Alidé Sans
El dissabte a la tarda girarà al voltant d’Occitània arran de dues propostes vinculades a aquest país amb qui compartim tants vincles. A les 6 hi haurà el debat: “Tarda occitana. Els límits del país”, moderat per Eugeni Casanova i amb la participació d’Aitor Carrera, Joan Peitavy i Patrici Pojada. Tot seguit, a 2/4 de 8 hi haurà un concert d’Alidé Sans, activista i cantant aranesa que compon, escriu i canta en la variant aranesa de l’occità. Amb una marcada influència de ritmes de rumba, reggae i soul, Alidé Sans ha publicat tres senzills aquest 2022: “Triste es lo cèl”, “La Terra per sembrar” i “Benvinguda era vida”.

El IV Premi Llucieta Canyà, acompanyat d’un concert i d’un llibre sobre l’escriptora
El dissabte 3 de desembre, a les 11 hores, Neus Real i Xavier Cortadellas presentaran el llibre “Llucieta Canyà, l’etern oblit. Una escriptora en un món d’homes”, publicat per l’Associació Indilletres. El llibre  inclou un centenar dels textos que Canyà va publicar a la secció “Món femení” a La Veu de Catalunya els anys 1929 i 1930, quinze  poemes inèdits, dues partitures també inèdites de composicions d’Emili Saló basades en poemes de l’autora bisbalenca i textos de Xavier Cortadellas, Ma Àngels Cabré, Vicenç Pagès, Neus Real i Judit Pujadó que analitzen la seva obra i la contextualitzen. Tot seguit, a 2/4 de 12, hi haurà un concert de veu i piano de les composicions d’Emili Saló basades en poemes de Llucieta Canyà. La interpretació anirà a càrrec de la soprano Eulàlia Ara i del pianista David Granato.
Finalment, a les 12 hores, es farà l’acte d’entrega del 4t Premi Llucieta Canyà. El lliurament va a càrrec de l’Associació Indilletres. El jurat està format per membres de l’entitat. Conscients que en tot l’àmbit lingüístic dels Països Catalans no hi ha un guardó destinat a premiar una crítica sobre una obra publicada recentment, el 2018 l’Associació Indilletres va decidir convocar el Premi Llucieta Canyà de crítica literària. El premi està dotat en 500 euros. L’any passat va guanyar-lo la periodista Marina Porras per l’article sobre el llibre “On ets de Sally Rooney” al mitjà El Tribú. Anteriorment, l’any 2021, el va guanyar Eva Vàzquez; i el 2020, primera edició del guardó, va obtenir-lo Pere Antoni Pons. Indilletres defensa que una bona crítica literària pot ajudar a millorar la feina dels autors i de les editorials, pot enfortir la literatura en català i pot donar eines tant als llibreters com als lectors i, per tant, pot contribuir a millorar l’ecosistema cultural.

“Acorar”, de Toni Gomila al Teatre Mundial
Com ja és habitual, un any més, la fira de llibres bisbalenca oferirà una proposta escènica al Teatre Mundial de la Bisbal: “Acorar”, de Toni Gomila. Serà el dissabte a les 21 hores. Es podran aconseguir entrades bescanviant al Punt d’informació de la fira un tiquet de compra d’un llibre de qualsevol de les editorials presents a  la  Fira Indilletres.
Un monòleg sobre la Mallorca rural i els seus ancestrals costums, amb una parla d’arrels que cada cop sona més llunyana. Una obra sobre la identitat que s’esvaeix. Això és Acorar, un indiscutible petit grandíssim èxit des de la seva estrena el 2011. L’espectacle és un fenomen teatral: un imparable recol·lector de premis i ha tingut i té un públic absolutament fidel. Un dels principals actius d’aquest triomf és la interpretació de Toni Gomila, que es fa seva aquesta reflexió sobre el pas del temps a partir de la metàfora de les tradicionals matances del porc i de la sobrassada blanca.

Un acte d’homenatge a Vicenç Pagès Jordà
Encara no fa ni un any que Indilletres va comptar amb la col·laboració de l’escriptor Vicenç Pagès Jordà, que va morir l’agost passat. Nascut a Figueres, Vicenç Pagès vivia a Torroella de Montgrí i havia col·laborat més d’un cop a la fira Indilletres. En aquesta cinquena edició, se li farà un acte d’homenatge el diumenge a 2/4 d’11 a l’escenari del Pavelló Firal. L’acte anirà a càrrec de Joan-Daniel Bezsonoff, amic de Vicenç Pagès i escriptor de la Catalunya del Nord.

Indilletres acollirà el lliurament del Premi de poesia Francesc Garriga
El Premi Francesc Garriga de poesia és un guardó de poesia per a poetes inèdits. Aquest any la fira Indilletres n’acollirà l’acte de lliurament. Serà el dissabte a les 6, a l’escenari del Pavelló Firal. Creat el 2016, es convoca anualment per les editorials LaBreu, Buc, AdiA i Cafè Central. L’obra guanyadora es publica en la col·lecció Francesc Garriga. El premi porta el nom del poeta sabadellenc Francesc Garriga. Les quatre editorials que convoquen el premi seran presents a la Fira.

El club de lectura de “La vida secreta de Salvador Dalí”
Després de l’èxit del 15 d’octubre passat a la Casa de Salvador Dalí a Portlligat, la fira Indilletres organitza una segona part del Club de lectura de “La vida secreta de Salvador Dalí”. També anirà a càrrec de Marina Porras i d’Enric Vila. L’acte es farà el diumenge, a 2/4 d’1 a l’escenari del Pavelló Firal.
“La vida secreta de Salvador Dalí” és un llibre autobiogràfic escrit i il·lustrat per Salvador Dalí l’any 1942 sobre passatges de la seva vida fabulats i novel·lats. Dalí hi dona una visió dels seus inicis en la pintura, explica les seves vivències d’infància i escolars, la seva relació amb Gala, Paul Éluard i altres coetanis seus que el van influir tant. Al mateix temps, deixa veure el seu procés creatiu mitjançant el mètode denominat per ell mateix “mètode paranoic-crític”.

Dos contacontes per a la mainada
Cada tarda de la Fira Indilletres arrencarà amb una proposta per a la mainada. El dissabte, a les 16 hores, hi haurà l’activitat infantil “Contes contats i il·lustrats a càrrec de Mercè Arànega”. L’endemà, diumenge, a la mateixa hora, hi haurà una proposta familiar a càrrec de Meritxell Yáñez: “Llegendes empordaneses”.

Indilletres escalfarà motors amb la presentació del Premi Empordà de Novel·la 2022
Una de les novetats d’enguany és que Indilletres tindrà un acte previ als dos dies de fira. Aquest acte serà la presentació del llibre “Tot passa dues vegades”, de Pilar Francès que va guanyar el Premi Empordà de Novel·la 2022. La presentació d’aquest llibre i d’aquest Premi  es farà a la Biblioteca Lluïsa Duran el divendres 2 de desembre a les set del vespre. Hi participaran Pilar Francès i Agnès Gasull, consellera Comarcal de Cultura, Patrimoni i Joventut del Baix Empordà.
L’abril passat Pilar Francès va guanyar el V Premi Empordà de Novel·la amb “Tot passa dues vegades”, una novel·la que té com a escenari alguns punts de l’Empordà. En aquesta cinquena edició s’hi havien presentat més d’un centenar d’obres. Pilar Francès és la primera dona que ha obtingut aquest premi.

Concert de cloenda a càrrec del bisbalenc Jaume Pla
El bisbalenc Jaume Pla, més conegut amb el pseudònim musical Mazoni, serà l’encarregat de cloure la cinquena edició de la Fira Indilletres. Farà un concert de versions en format acústic. L’actuació serà a l’escenari del Pavelló Firal el diumenge a 2/4 de 8.

Un total de 24 presentacions de llibre a la Biblioteca Lluïsa Duran
Gràcies a la col·laboració amb les editorials, la programació d’Indilletres es complementa amb un ampli ventall de presentacions de llibres. Així, d’altres noms que enguany seran a la fira de llibres bisbalenca són: Berta Gayas, Albert Salas, Feliz Balanzó, Josep M. Fonolleras,  Damià Bardera, Jaume Pou, Santi Vancells, Miquel Sánchez, Emma Martí, Enric Casases, Josep Plantí, Agustí Alcoberro, Martí Duran, Quim Torra, Carles Puigdemont (a través d’un vídeo), Mercè Riba, Eduard Niubó, Jordi Policarp, Sívia Artigas, Jordi Arrufat, Aniol Florensa, Cristina Garcia Molina, Raquel Tasa, Josep-Francesc Delgado, Sebastià Roig, Toni Benages, Quim Español, Joan de Déu Prats, i Ivet Nadal (que farà un concert-recital).

Participació de 42 editorials, 3 llibreries  i  15 biblioteques
Adesiara Editorial, Adia Edicions, Albertí Editor, Crims.cat, Cuscusian*s, Edicions Cal·lígraf, Edicions del Buc, Edicions del Cràter, Edicions de 1984, Edicions del Pirata, Edicions del Roure de Can Roca, Edicions Karwán, Edicions Poncianes, Edicions Sidillà, Edicions Tremendes, Editorial Comanegra, Editorial Gavarres, Editorial Les Hores, Editorial Oliveras, Editorial Trípode, El Cep i la Nansa Edicions, Excellence Editorial, Godall,  H&O Editores, LaBreu Edicions, Lapislàtzuli Editorial, La  Segona Perifèria, Lletra Impresa Edicions, Llibres del Delicte, Llibres del Segle, Mai Més Editorial, Neret Edicions, Obrador Editorial, Ònix Editor, Edicions Pasta de Dibuix, Saldonar, Símbol Editors, Triangular Edicions, Úrsula Llibres, Vibop Edicions, Voliana Edicions i Piscina, un petit oceà. Són les 42 editorials que els propers 3 i 4 de desembre participaran a la cinquena edició de la Fira Indilletres. L’any passat hi van participar 35 editorials. El fet que continuï incrementant-se el nombre d’editorials que hi participen és un senyal inequívoc de la bona salut de la fira de llibres bisbalenca. També hi participaran 3 llibreries de la Bisbal: la Llibreria Puput, la Llibreria La Siglantana i L’Esborrany Llibreria. Es pot consultar més informació amb detall de cada expositor a través del web de la fira, a l’apartat corresponent.
Durant la Fira 14 biblioteques de les nostres comarques compraran llibres per un valor total de 7.000 euros.  A més, com cada any, l’Ajuntament de la Bisbal juntament amb la biblioteca Lluïsa Duran compren llibres de les editorials que participen a la fira.

Tags: activitats culturals, concerts, cultura, debat, editorials, La Bisbal d'Empordà, literatura, llibreries, llibres, novetat editorial, Premis, presentacio, programació, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Els Amics de la Casa Màgica de Santa Cristina celebren 10 anys
Notícia següent
Constituïda la Fundació Institut de la Llet i els Productes Làctics de Catalunya

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes