La Bisbal d’Empordà inicia el procés per municipalitzar l’aigua i espera tenir-lo llest en els propers tres anys

La Bisbal d’Empordà (ACN).- La Bisbal d’Empordà ha començat els tràmits necessaris per poder municipalitzar el servei de subministrament d’aigua al municipi. Es tracta d’un procés que des del consistori esperen tenir llest en els propers tres anys, si bé la voluntat és que sigui “el més aviat possible“.

Des de l’Ajuntament destaquen que hi ha un informe favorable d’una empresa especialitzada, que contempla la municipalització com a la millor opció, per davant d’una gestió indirecta. A més, els pressupostos que s’aprovaran en breu contemplen una partida de 730.000 euros –prop del 70% de la inversió prevista– a la millora de la xarxa. Una xarxa que es troba en mal estat, ja que el manteniment ha estat mínim els darrers anys per un conflicte judicial.
Si tot va segons el previst, el 2027 l’Ajuntament de la Bisbal serà qui gestionarà el servei d’aigua al poble. El consistori ha començat a posar fil a l’agulla per fer efectiva aquesta voluntat majoritària del conjunt de forces polítiques del ple. A més, aquesta vegada hi ha un informe per part d’una consultora que avala la municipalització, per davant d’una gestió indirecta d’una empresa pública. La possibilitat que sigui una companyia privada qui es faci càrrec del servei és la tercera opció que contempla l’informe.
Es dona la circumstància que aquesta és la fórmula que s’ha fet servir històricament a la Bisbal d’Empordà. A més, el contracte que l’Ajuntament tenia amb Sorea –ara Agbar– es va declarar nul, fet que ha propiciat que no hi hagués manteniment ni inversions a una xarxa molt deteriorada. Fruit d’això han estat constants les avaries que han deixat sense servei tot el poble.
Unes avaries que solen concentrar-se sempre al mateix punt, un lloc clau i que obliga a tallar el subministrament de tota la ciutat, amb els perjudicis que això genera a particulars i empreses. De fet, en el que va d’any ja hi ha hagut el primer problema. Va ser el passat 5 de gener quan una avaria en va obligar a tallar l’aigua de tot el municipi des de primera hora del matí fins al migdia.

Més inversió
Des del nou govern municipal assenyalen que “tenen molt clar” que la millor opció és la gestió municipal, si bé lamenten que l’anterior executiu “no havia preparat res“. L’alcalde, Òscar Aparicio, ha explicat que licitaran “només el servei” a una empresa externa durant els propers tres anys, amb possibilitat de prorrogar-lo dos més. “Aquest temps es dedicarà a enllestir tot el necessari“, assenyala.
A més, Aparicio remarca que en el proper ple s’espera l’aprovació del pressupost que contempla 730.000 euros a tot el que fa referència al servei d’aigua. En concret, 600.000 euros per canviar la canonada que porta l’aigua dels pous, 50.000 euros per la redacció d’un pla director per saber l’estat de les canonades, 50.000 euros més per la reposició de la xarxa de clavegueram i 30.000 euros més per encarregar un projecte per saber el cost del canvi de la canonada que distribueix. “És la prova més evident de la nostra voluntat“, ha remarcat l’alcalde.

Les entitats reclamen
L’entitat Aigua Clara de la Bisbal considera “molt urgent” que la gestió de l’aigua sigui municipal i reclama que es facin unes inversions que són “molt necessàries”. La membre de la plataforma, Alba Miret, assenyala que les pèrdues del subministrament per la falta de manteniment són “molt importants” i assegura que això també afecta directament a la qualitat de l’aigua que consumeixen els bisbalencs.
Des del consistori reconeixen que hi ha pèrdues, i que l’estat de la xarxa és dolent, però concreten que es tracta d’un fet que també passa a d’altres llocs i deixen clar que la millora de les canonades i la resta de la xarxa és “una de les prioritats“. A més, des de l’entitat també es queixen que la proposta de l’Ajuntament passa per dues pròrrogues opcionals de dos anys, quan acabi el contracte pont de tres anys que ha de servir per deixar-ho tot a punt.

Només amb pous
Una altra de les reclamacions que fa Aigua Clara és que la localitat no està connectada a una planta potabilitzadora i limita el seu subministrament als pous que l’abasteixen. En aquest sentit, des de l’entitat carreguen que no es busqui una “font alternativa” i que es fiï tot a aquests pous que “no estan en les millors condicions“.
De fet, Aigua clara recorda que fa anys ja hi va haver problemes amb un d’aquests pous on el nivell de l’aigua va baixar tant que la que s’extreia estava contaminada amb productes químics que superaven el màxim permès. En aquest sentit, Miret recorda que l’episodi que viu Catalunya de sequera pot provocar situacions similars.

Tags: aigua, inversió, La Bisbal d'Empordà, millores, municipalització, projecte, serveis, societat, subministrament, xarxa
Notícia anterior
Balanç de l’any 2023 de la Fundació Institut Català del Suro
Notícia següent
Castell-Platja d’Aro acollirà el primer “Campus Costa Brava” de l’Institut de formació contínua de la Universitat de Barcelona

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes