• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

La campanya de la fruita tindrà la menor producció dels darrers 40 anys i caldrà “planificar bé” per garantir estocs

4 de Maig de 2022

Catalunya.- Afrucat (Associació Empresarial de la Fruita de Catalunya)  augura que la campanya de la fruita serà la de menor producció dels darrers 40 anys a causa dels danys de les gelades de principis d’abril.

El director general d’Afrucat, Manel Simón, aposta perquè compradors i venedors de fruita “planifiquin bé” l’estiu per no patir una falta d’estocs a les botigues. En qualsevol cas, s’ha mostrat convençut que els consumidors no hauran de patir per si falten préssecs o nectarines a les estanteries tot i que hi haurà menys oferta i no n’hi haurà tants de proximitat. Es preveu que els ERTOs no seran suficients per afrontar la caiguda de la mà d’obra a les centrals i ja s’està treballant en un model d’ajut per demanar al Govern. Els sindicats també demanen ajuts directes pels pagesos.
A manca de dades definitives que es coneixeran a finals del mes de maig, Afucat ja té coll avall que una de les zones productores de fruita dolça més importants d’Europa, la de la vall de l’Ebre, que suma Catalunya i Aragó, patirà una de les davallades de producció més importants dels darrers 40 anys. Sobretot pel que fa a la fruita de pinyol, que és la que va patir les conseqüències més serioses de les gelades que hi va haver en aquesta zona a principis d’abril i que ha produït danys d’entre el 80 i el 100% a les finques sense cap sistema antigelada.
Manel Simón aposta per planificar molt bé l’estiu davant aquesta davallada de producte i confia que a Espanya no caldrà patir perquè les empreses productores prioritzaran els destins més pròxims amb una disminució important de l’exportació a tercers països. D’aquesta manera, es preveu que es doni prioritat a aquells grans compradors que tinguin en compte la qualitat del producte i l’increment de costos de producció que s’ha viscut enguany, en part a causa de la guerra a Ucraïna, en detriment dels “destins especulatius” que només pensen en preu. Simón ha remarcat que aquest factor serà molt important, ja que la pujada de preus que han patit els productors ha estat d’entre un 35 i un 45% i això se suma a la falta de producte a tot Europa.
En qualsevol cas, Simón creu que el consumidor final de fruita no s’ha de preocupar perquè n’acabarà trobant als mercats. Hi haurà, això sí, menys ofertes econòmiques i també menys varietat d’origen. La temporada començarà els propers dies amb l’arribada dels primers préssecs i nectarines del sud d’Espanya. Aquestes primeres setmanes els consumidors no notaran l’efecte de les gelades però serà al juny, quan teòricament els mercats s’haurien d’abastir de la fruita de la vall de l’Ebre que es notarà la manca de producte. Al final, les gelades també acabaran repercutint a la butxaca dels compradors, que hauran de pagar a un preu més elevat la fruita.
En poma i pera, Afrucat preveu que l’afectació sigui menor, ja que les gelades no han provocat tants danys a aquest cultiu i a més, els pagesos han pogut aplicar tractaments. Caldrà però, esperar unes setmanes i l’arribada de la calor, per veure quin és el percentatge de fruita que se salva, ja que el fred ha fet que pomes i peres creixin sense llavors i això les debilita, fent que a mesura que creixen, caiguin dels arbres.

Amb els ERTO’s no n’hi haurà prou a les centrals
Les centrals fructícoles no podran solucionar la manca de feina per la caiguda de la producció només amb els ERTO’s. Així ho creu Manel Simón, que alerta que hi ha tota una sèrie de variables i costos fixes d’aquestes empreses que són difícils de gestionar, encara que no entri fruita. Es refereix al personal fix que ha de fer manteniment de les instal·lacions, entre altres aspectes, i creu que hi poden haver “seriosos problemes” per compensar la manca de feina. Per això, ha avançat que des d’Afrucat estan treballant en una proposta d’ajuda directa per a les centrals que “realment ho necessiten” i que així ho plantejaran a l’Administració en un màxim de dos setmanes.
Simón ha confirmat que en els darrers dies han rebut moltes consultes de centrals sobre com acollir-se als ERTO’s, una eina de regulació de treball que poques vegades ha calgut fer servir en l’àmbit fructícola.

“Necessitem ajuts directes, el sector està amb un desànim total”
El responsable nacional del sector de la fruita dolça d’Unió de Pagesos (UP), Jaume Gardeñes, de Térmens, ha assegurat que el sector està amb un “desànim total” per les gelades, que s’han sumat a les crisis d’anys anteriors i a la gelada de l’any passat, que si bé no va ser tant forta, també va provocar pèrdues del 30 i el 40%. Ara en fruita de pinyol arriben al 100% i els preus no acompanyen, per això insisteix en demanar al Govern i al govern espanyol un ajut directe per poder “mantenir el territori“. Gardeñes ha remarcat que no volen demanar “almoina“, sinó que volen que se’ls ajudi per poder aguantar una campanya més.
En aquest sentit, ha reiterat que el sistema d’assegurança d’Agroseguro és antic i caldria adaptar-lo al canvi climàtic perquè les franquícies d’un 30% no són “coherents” amb el que es troba el sector avui en dia.
Segons Gardeñes, la campanya de la fruita de pinyol ha començat amb l’aclarida dels arbres i la contractació d’un 20% menys de la gent per treballar. En fruita de llavor, també es preveu una caiguda de la contractació de personal d’entre el 40 i el 50%.
Les organitzacions agràries han iniciat aquesta setmana reunions bilaterals amb el Departament d’Acció Climàtica per abordar la greu situació després de les gelades. Dilluns s’han reunit representats de JARC amb la consellera Teresa Jordà també amb la petició d’ajuts directes per poder mantenir explotacions i llocs de treball. De moment, des del Govern no es preveu concedir aquests ajuts directes a l’espera d’estudiar altres formules compensatòries.

Arxivat com a: Comerç, Medi ambient, Societat Etiquetat com a: Afrucat, agricultura, ajudes, campanya, Catalunya, crisi, fruita, gelades, pagesia, producció, Unió de Pagesos

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calo Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calongesantantoni a la dècada de 1930. Autor desconegut, fons Josep Fort. És una de les imatges que il·lustren l'article "Visió històrica de la fàbrica de suro de can Conrado Vilar" de Víctor Pou, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#suro #calongeisantantoni #fabrica #historia #industria #seglexx #fotosantigues #costabrava #gavarres #premsacomarcal
El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'A El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pesca #congre #cuinamarinera #cuinatradicional #cuinadepescadors #peix #palamós #costabrava #premsacomarcal
La barraca de les Rabioses és un dels 554 element La barraca de les Rabioses és un dels 554 elements patrimonials que recull fins ara l'inventari de patrimoni cultural del Parc natural del Montgrí @pnmmbt realitzat per l'arqueòleg Ferran Codina. Tota la informació al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#montgri #parcnaturaldelmontgrí #torroellademontgri #ullà #bellcairedemporda #lescala #patrimoni #patrimonicultural #pedraseca #cultura #historia #costabrava #premsacomarcal
"Cocotxes de bacallà amb pil-pil, all, bitxo i tòfona", de Dovarly Muñoz i Miguel Garcia (xefs del restaurant @kaospalamos a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #receptes #bacalla#cocotxas #palamos #costabrava #premsacomarcal
Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de la dècada de 1940 feta des de Salom. És una de les imatges que il·lustren l’article “Santa Cristina d’Aro a finals del segle XIX” de @gloriajaraalberti, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles"
#santacristinadaro #seglexx #historia #territori #fotosantigues #queboniceslempordà #costabrava #premsacomarcal
"Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.cas "Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.casamar (xef del restaurant @casamarllafranc a @visitapalafrugell). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #musclos #cuinamarinera #receptes #costabrava #premsacomarcal
El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @v El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @visitpalamos (1967). Imatge del Fons Collell que il·lustra l'article "Creuers turístics a Palamós (1928-2022)", de @joaquimserrabech (Associació Gironina d'Amics de la Mar). El trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#palamós #passeigdemar #turisme #creuers #historia #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal
"Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, roma "Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, romaní i xocolata", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pals #arrosdepals #cuinacatalana #cuinaempordanesa #receptes #costabrava #premsacomarcal
"Vestint la Mort: evolució històrica del vestuar "Vestint la Mort: evolució històrica del vestuari de la Dansa de la Mort de la @processo_verges", de @francesc.bosch.torrent (Professor d'història i cronista). Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#verges #setmanasanta #dansadelamort #processo #cultura #historia #tradició #vestuari #costabrava #premsacomarcal
"Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fre "Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fresca i cargols", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuinatradicional#menjardecollons #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #receptes #conill #carxofes #cargols #costabrava #premsacomarcal
"Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig "Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#artromanic #romàniccatalà #esglesiesdecatalunya⛪️ #cultura #patrimoni #patrimonicultural #costabrava #queboniceslempordà #premsacomarcal
"Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge "Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge", de @iolandabustos (xef biodinàmica especialitzada en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#empordagastronomic #gastronomia #cuinaambflors #flors #cuinacatalana #cuinatradicional #receptes #truita #esparrecsdemarge #costabrava #premsacomarcal
"Natura i territori: Els espies de la nit", de @ra "Natura i territori: Els espies de la nit", de @ramotgarcia (President del @grupnaturasterna) i fotografies de @rosamatesanz. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #fauna #ocells #ocellscatalans #gamarus #natura #naturasterna #patrimoninatural #costabrava #valldaro #premsacomarcal
"En aquesta equació màgica de la cuina empordane "En aquesta equació màgica de la cuina empordanesa del ‘mar i muntanya’ el mar per mi sempre hi té un pes més destacat”. Podeu llegir l’entrevista de Pau Roig amb el xef @enricherce, autor de “Deliciós mar” (@cossetaniaedicions), al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#gastronomia #cuinamarinera#pesca #pescadors #cuinamarimuntanya #cuinaempordanesa #xef #llibres #receptes #premsacomarcal
#primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselle #primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselles #colza #baixemporda #costabrava
Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Fel Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. És una de les imatges que il·lustren l'article "Nazis a S'Agaró i Sant Feliu de Guíxols", d'@enigma_jorgerios, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #1940s #santfeliudeguixols #sagaro #historia #memoriahistorica #costabrava
"AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l "AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l'activista de la #cuinatradicional @abrahamsimon7932 analitza les bajanades sobre les anxoves confitades que circulen per les xarxes socials i Internet. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuina #cuinaempordanesa #pesca #pescadors #anxoves #xarxessocials #internet
La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #d La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #dijoussant a #verges 
#dansadelamort #setmanasanta #processo #cultura #patrimoni #tradicions #baixemporda #lotempsesbreu #neminiparco
Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto" a la platja de Tamariu. És una de les imatges que il·lustren l'article "Un espia alemany a Tamariu" de Ramir Lacasa, que trobareu al número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #segonaguerramundial #fotosantigues #piragüisme #costabrava #espiesalacostabrava #historia #premsacomarcal
"Les societats gastronòmiques catalanes i basques "Les societats gastronòmiques catalanes i basques", de @marti.sabria. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#xefles #empordagastronomic #societatgastronòmica#cuinatradicional #gastronomia #menjardecollons #fotosantigues #seglexx #costabrava #premsacomarcal #20anys
This error message is only visible to WordPress admins

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa