La Casa al Pradet de Clara Crous Arquitectura i la Casa 1627 d’Harquitectes guanyen dels Premis d’Arquitectura gironins

Girona (ACN)

La seu a comarques gironines del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha acollit aquest divendres al vespre el lliurament de la 26a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona.

El premi en la categoria Arquitectures, l’han obtingut ex aequo la Casa al Pradet a Vilamacolum, de Clara Crous Arquitectura, i la Casa 1627 a Pals, d’Harquitectes. El premi en la categoria Interiors ha estat per Equilibri restaurant de Bayona Studio; en Paisatges, per Ritual de NUA arquitectures i el premi Efímers l’ha aconseguit Raigs de llum de Francisco Spratley Studio. Tots tres a Olot. Per últim, Mar de realitat a Girona, dels alumnes del màster en Disseny i Producció d’Espais (UPC School – CCCB) s’ha endut el Premi de l’Opinió.
La 26a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona ha guardonat vuit obres d’entre el 24 projectes finalistes que van passar la fase de seleccionades en les categories d’Arquitectures, Interiors, Paisatges i Efímers, i el Premi de l’Opinió, escollit per la ciutadania entre les 80 obres presentades, amb més de 2.300 vots a través del portal dels premis.
A banda dels premis, en la categoria d’Arquitectures s’han atorgat dues mencions: Una per la intervenció de la Torre de les Hores a Cervià de Ter, de Fortià Arquitectes, i l’altra per la reconstrucció de Can Lluci a Maià de Montcal, de Celobert cooperativa i Marcel Prats Gómez.
Enguany, el diploma que han rebut els arquitectes i promotors seleccionats i premiats està il·lustrat amb un dibuix de Maria Rubert de Ventós, doctora arquitecta i catedràtica en urbanisme de la UPC. La peça, cedida amb motiu de la celebració de la 26a edició dels premis, forma part d’una sèrie de serigrafies de carrers i espais urbans de diferents ciutats. L’obra, que porta per títol “Ball de finestres cegues”, emergeix d’un joc d’espurnes i fissures que dona vida a un escenari arquitectònic de profunditat i moviment.
El jurat dels premis format per Izascun Chinchilla (presidenta) i Anna Noguera i Silvia Blanco (vocals) ha valorat positivament que “un percentatge molt significatiu dels projectes tenen en compte estratègies de sostenibilitat, són conscients de l’emergència climàtica i l’encaren amb una actitud proactiva“. A més, també destaquen que “hi ha un nombre important de projectes que exploren les condicions particulars de les comarques de Girona, la seva tradició artesana, el seu patrimoni cultural, el seu paisatge, la seva saviesa vernacla, els seus costums gastronòmics o d’ús de l’espai lliure o la seva producció industrial, segons el cas“. Per contra, han volgut fer un toc d’atenció a les administracions perquè consideren que “l’impuls públic a l’arquitectura de qualitat ha desaparegut o minvat de manera preocupant“.
L’acte, al qual han assistit més de 300 persones, ha estat conduït per la periodista Mar Poyato i ha comptat amb la presència del degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Guillem Costa; el conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal; la vicealcaldessa, 1a tinenta d’Alcaldia i regidora de Promoció de l’Ajuntament de Girona, Gemma Geis; la diputada de la Diputació de Girona, Vanessa Peiró; del president de la Demarcació de Girona del COAC, Marc Riera, i altres autoritats relacionades amb el món de l’arquitectura i la cultura.

Dues mostres i un catàleg
Les obres premiades i seleccionades d’aquest any es podran veure a la sala d’exposicions Pia Almoina de la Demarcació de Girona del COAC fins al 15 de setembre. En aquesta ocasió, els 24 projectes seleccionats i el Premi de l’Opinió es reprodueixen en vuit banderoles juntament amb l’acta del jurat. Es complementa aquesta mostra amb nou panells retroil·luminats distribuïts per tot l’espai amb imatges de gran format de cadascuna de les obres.
Fins a finals de juny, repetint la iniciativa dels tres darrers anys, s’han instal·lat als espais més emblemàtics de les ciutats de Girona (plaça Independència), Figueres (plaça de l’Ajuntament), Olot (plaça 1 d’octubre) i Banyoles (parc de la Muralla), unes estructures efímeres on es reprodueixen els 24 projectes seleccionats en la 26a edició dels guardons.

L’aparador de l’arquitectura gironina
Convocats per primera vegada l’any 1997, els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona són la memòria viva de l’evolució de l’arquitectura en l’àmbit territorial de la demarcació. Durant un quart de segle, els professionals han presentat més de 2.000 obres, 687 de les quals han passat la fase de seleccionades, resultant premiades un total de 156.
Una constant en el decurs d’aquests premis ha estat la voluntat què el jurat estigués format per arquitectes de reconegut prestigi de múltiples disciplines i àmbits geogràfics, i amb projecció internacional. L’organització defensa que els premis són l’aparador de l’arquitectura gironina; l’espai on conèixer la bona arquitectura que s’està fent, els noms i cognoms dels arquitectes que la imaginen i construeixen, així com tots els que intervenen a cada obra: constructors, promotors i altres tècnics del sector.

Tags: arquitectura, col·legi, Comarques gironines, disseny, Premis, reconeixement, societat, sostenibilitat, urbanisme

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Obre al públic el nou Centre d’Interpretació del Vi de Calonge
Notícia següent
L’Ajuntament de Torroella continua millorant l’eficiència energètica dels equipaments i espais municipals

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes