“La Costa Brava en perill?” i “Cuina i terrissa”, les noves propostes de Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic

Fotos: Anna Soldevila

Empordà.- Ja es poden trobar a tots els quioscos i llibreries del Baix Empordà els nous números de Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic, dedicats respectivament a “La Costa Brava en perill?” i “Cuina i terrissa”. La presentació d’ambdues publicacions tindrà lloc el proper diumenge 12 de gener a les dotze del migdia al Terracotta Museu de La Bisbal d’Empordà (Carrer 6 d’octubre, 99) i anirà a càrrec de Jaume Ramot (president del Grup de Natura Sterna); Martí Sabrià (gerent del Grup Costa Brava Centre); Joan Vilà-Clara (president de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal).
Clourà l’acte Enric Marquès (alcalde de la Bisbal d’Empordà)

Revista del Baix Empordà dedica el seu número central a la lluita que, des de finals de la dècada de 1970, entitats, organitzacions i plataformes no només de caire ecologista han desenvolupat en defensa del territori i el medi natural empordanès. Des de l’anomenada “primera manifestació ecologista” que va tenir lloc el 7 d’agost de 1976 a Torroella de Montgrí en defensa del riu Ter fins a la creació de la plataforma SOS Costa Brava el 4 d’agost de 2018, passant per la moratòria d’un any de noves construccions a la costa aprovada per la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona, la publicació analitza diferents aspectes de la pressió urbanística i turística sobre l’Alt i el Baix Empordà. Des de la història del referèndum que va salvar la platja de Castell de Palamós fins la candidatura que busca proclamar la Costa Brava Reserva de la Biosfera de la UNESCO, des dels llargs litigis dels aiguamolls de Pals o Solius fins a la preocupant regressió que estan patint moltes espècies animals i vegetals de casa nostra, “La Costa Brava en perill?” posa de manifest la fragilitat del territori i la necessitat d’estimar-lo i preservar-lo entre tots.
Com és habitual, Revista del Baix Empordà compta també amb nombrosos articles independents sobre la història, la cultura i el patrimoni del Baix Empordà, entre els que destaquen el text de Jordi Frigola sobre els 400 anys de l’Àliga de la Bisbal, “Els comunidors del Baix Empordà”, de Jordi Ardanuy, “Els expedients de depuració de treballadors i funcionaris de l’Ajuntament de la Bisbal”, de Manel Ferreres Vidal, “Pere J. Casademont Salvador, un patrici calongí (1878-1960)”, de Jaume Aymar i Ragolta, i un sentit homenatge a Enric Benito, prior del Monestir de Solius traspassat fa poc temps.

Empordà Gastronòmic, per la seva banda, centra el seu interès en la unió de dues de les tradicions més emblemàtiques de l’Empordanet: la ceràmica i la gastronomia. En motiu de l’exposició “Parant taula”, que es pot visitar fins al 26 de gener al Terracotta Museu de La Bisbal d’Empordà i que ha unit els 20 xefs que formen part del col·lectiu La Cuina de l’Empordanet amb 20 artesans de l’Associació de Ceramistes de La Bisbal, la publicació fa un recorregut històric per la relació entre aquestes dues tradicions i per la importància de les cassoles i les olles en la cuina de casa nostra, amb textos, entre d’altres, de Jaume Fàbrega, Xavier Rocas i Martí Sabrià.
Més enllà de la terrissa, aquest nou número d’Empordà Gastronòmic ve farcit, com sempre, de receptes, entrevistes –amb l’activista de la cuina tradicional i escriptor Abraham Simón- Ferrer, o la xef del restaurant La Xicra de Palafrugell, Anna Casadevall–, articles i totes les notícies de l’actualitat gastronòmica de casa nostra.

Tags: #JoSocEmpordà, #orgulldeserpremsacomarcal, cultura, Empordá Gastronòmic, gastronomia, publicació, Revista, Revista del Baix Empordà
Notícia anterior
Bon Nadal i millor any 2020!!!
Notícia següent
Detingut a la Jonquera un conductor begut que circulava sense carnet i sense el pneumàtic davanter del vehicle

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes