La Diputació de Girona dona suport a la pagesia i insta Govern, Estat i Unió Europea a “revertir la crisi del sector”

Girona (ACN).- La Diputació de Girona ha aprovat una declaració institucional donant suport a la pagesia i reclama a la Generalitat, a l’Estat i a la Unió Europea que adoptin “polítiques actives per revertir la crisi del sector“.

Dins el paquet de mesures, la Diputació subratlla la necessitat d’alleugerir i “simplificar” la càrrega burocràtica, “frenar la competència” de les importacions exteriors beneficiades per “normatives menys estrictes“, garantir que les ajudes es paguin sense retards o promoure la modernització dels regadius, “implantant el gota a gota allà on sigui possible“. D’altra banda, el ple ordinari d’aquest febrer també ha aprovat destinar 300.000 euros a subvencionar fires al territori (amb un màxim de 12.000 euros per ajuntament).
La Diputació de Girona se suma a les mostres de suport que ha rebut la pagesia, immersa en plena onada de protestes per reclamar solucions als greuges que viu el sector. Tots els grups polítics (JxCat, ERC, PSC, CUP, IdS i TxE) han avalat una declaració institucional que recolza les mobilitzacions, reconeix “la importància de defensar els interessos” de la pagesia i la “sobirania alimentària“.
Per això, la Diputació reclama a les diferents administracions que s’impliquin a l’hora d’aprovar polítiques que permetin revertir la crisi que pateix l’agricultura. El text sosté que és “necessari” fer actuacions “urgents” que, entre d’altres, permetin reduir burocràcia, actuar contra la competència que suposen les importacions exteriors o garantir que les ajudes es paguen dins de termini.
A més, la Diputació també es compromet a seguir impulsant “mesures de suport a la pagesia local i als productes de proximitat“, com el segell Girona Excel·lent (que reconeix els quilòmetre zero). En paral·lel, la corporació subratlla que facilitarà “l’accés de la terra a nous agricultors“, que recolzarà productes sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, que promourà els mercats locals i que seguirà promovent les pràctiques agràries “que afavoreixin la conservació del sòl i la biodiversitat” a través de les diferents convocatòries de subvencions.

Revisar i modificar normatives
La declaració institucional que ha aprovat el ple també reclama revisar, i si és necessari modificar, aquelles normatives “que dificultin la viabilitat de les explotacions agràries petites i mitjanes“. I aquí també hi inclou les lleis i normes “relacionades amb la regulació de l’ús de la terra, les aplicables a l’agricultura i als processos de certificació“.
Per últim, la Diputació es compromet a fomentar polítiques orientades a garantir preus justos “per protegir el sector davant la competència deslleial de les importacions“, promoure el consum de productes locals entre la ciutadania i fomentar jornades i treball i tallers que conscienciïn “sobre la importància de la sobirania alimentària i el suport al sector agrari local“.

300.000 euros per a fires
D’altra banda, el ple d’aquest febrer també ha aprovat les bases que regularan tota una bateria de convocatòries de subvencions. D’entrada, es destinaran 300.000 euros a l’organització de fires. Hi podran optar tant ajuntaments com entitats sense ànim de lucre fins a un màxim de 12.000 euros per a cadascuna.
El ple també ha aprovat les bases de les subvencions que fomentaran projectes de promoció agroalimentària (dins els quals s’hi inclouen campanyes de promoció i sensibilització, concursos, formacions i jornades o estudis sobre millora i innovació de productes). Es destinen a gremis, associacions, consells de les DO i les IGP i, com a màxim, l’ajut serà de 4.000 euros.
D’altra banda, la Diputació també ha aprovat les bases dels ajuts per finançar obres de millora als cementiris. Els imports s’estenen entre els 5.000 i els 50.000 euros i hi poden optar els municipis fins a 2.000 habitants (a diferència de l’any passat, en què el tall se situava als 1.500). Per últim, la Diputació també ha avalat les bases de les subvencions per a fer actuacions per nevades (amb uns imports màxims de 50.000 euros en el cas de compra de maquinària, vehicles o instal·lacions, i de 75.000 per a les despeses motivades directament per temporals de neu).

Tags: Agroalimentació, Comarques gironines, declaració institucional, Diputacio Girona, fires, pagesia, ple, serveis, societat, subvencions, suport
Notícia anterior
L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro se suma, un any més, a l’Oxfam Intermón Trailwalker de Girona
Notícia següent
Palafrugell decreta el tancament de les dutxes de tots els equipaments esportius municipals

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes