Girona.- El claustre de la Diputació de Girona ha estat l’escenari aquest dijous al migdia de la presentació del projecte Lliga de l’Accessibilitat, una iniciativa conjunta que busca formar i sensibilitzar en matèria de discapacitat i accessibilitat universal estudiants, treballadors públics i la societat en general.
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el president del Grup Eurofirms i d’Eurofirms Foundation, Miquel Jordà, han signat al despatx de la Presidència el conveni de col·laboració. Posteriorment, s’han traslladat al claustre, on el fundador i conseller delegat de l’empresa Mapp4All i director de la Lliga de l’Accessibilitat, Josep Esteba, ha explicat tots els detalls del projecte.
L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és la construcció de ciutats més inclusives i accessibles, per garantir que tots els ciutadans tinguin accés als serveis essencials, com l’educació, la salut, la recreació i la intermediació laboral. Per tirar-la endavant, ha estat bàsica l’expertesa de d’Eurofirms Foundation, que treballa per la integració laboral de les persones amb discapacitat, i de Mapp4All, que aposta per la participació ciutadana i el mapatge de l’accessibilitat de les infraestructures públiques i els comerços a les ciutats.
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat: “Garantir aquests entorns que facilitin la mobilitat i l’accessibilitat i promoguin la igualtat d’oportunitats és una prioritat per a la Diputació. El nostre propòsit és estar a prop dels municipis de les comarques gironines i els seus ciutadans, i donar suport a projectes que millorin la seva qualitat de vida. I aquest, sens dubte, ho és”.
Per la seva banda, el president del Grup Eurofirms i d’Eurofirms Foundation, Miquel Jordà, ha dit: “Des d’Eurofirms Foundation treballem per generar entorn inclusius; promovem l’empatia entre els ciutadans per impactar positivament en la societat”.
La primera edició de la Lliga de l’Accessibilitat es durà a terme a la demarcació de Girona durant el tercer trimestre del curs 2023-2024. Hi participaran vuit municipis (Cassà de la Selva, Sant Feliu de Guíxols, Calonge i Sant Antoni, Caldes de Malavella, Santa Cristina d’Aro, Llançà, Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, i Banyoles) i més de 700 alumnes de 3r i 4t d’ESO i 1r i 2n de batxillerat.
També han intervingut en l’acte el vicepresident primer de la Diputació de Girona i alcalde de Cassà de la Selva, Pau Presas; el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Caldes de Malavella, Sergi Mir; la primera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Llançà, Sílvia Barris; la regidora d’Educació de Banyoles, Nani Comalat, i la regidora d’Acció Comunitària, Habitatge i Recursos Humans de Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, Mònica Ríos.
La Lliga de l’Accessibilitat
En l’actualitat, el 40 % de la població mundial pateix algun tipus de dificultat en termes d’accessibilitat, fet que subratlla la importància de la Lliga de l’Accessibilitat per a la promoció de la inclusió i la igualtat d’oportunitats.
Addicionalment, la Lliga de l’Accessibilitat representa una oportunitat per a les empreses, ja que permetrà fomentar l’accessibilitat en els seus establiments i detectar àrees de millora. Així mateix, aquest projecte proporcionarà a les ciutats una visió integral de l’estat d’accessibilitat dels seus municipis i facilitarà la implementació d’accions de millora, tot promovent aliances publicoprivades i el compromís de diversos sectors.
En aquest sentit, és fonamental destacar el paper de les escoles en relació amb aquesta iniciativa, ja que la sensibilització del públic més jove és crucial per construir una societat més inclusiva en el futur. Promoure una mirada inclusiva i empàtica, i fomentar la consciència global i emocional són aspectes clau que s’abordaran a través de la Lliga de l’Accessibilitat.
Sobre Eurofirms Foundation
Eurofirms Foundation treballa a Espanya, Itàlia, Portugal i Xile per a la inclusió de les persones amb discapacitat en l’àmbit laboral. Durant el 2023, des d’aquesta fundació es van dur a terme 1.915 incorporacions de persones amb discapacitat al mercat laboral, un 29 % més que l’any anterior. L’entitat també assessora les empreses sobre la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i gestiona mesures alternatives, sempre orientades a la integració laboral i a la creació d’entorns inclusius.
El 2023, Eurofirms Foundation van ser finalistes en els prestigiosos European Diversity Awards en tres categories: Charity of the Year, Diversity in Tech Initiative i Outstanding Disability Network. És el tercer any consecutiu que la fundació ha estat nominada en la categoria Charity of the Year, gràcies a la seva acció social en favor de la inclusió de les persones amb discapacitat en l’àmbit laboral.
Eurofirms Foundation és fruit del compromís social del Grup Eurofirms, i treballa de manera transversal en totes les línies del grup perquè les persones amb discapacitat tinguin les mateixes possibilitats d’accedir a llocs de treball de tota mena quant a qualificació i perfil.
Sobre Mapp4all
Mapp4all neix durant el 2015 com la primera plataforma col·laborativa sobre accessibilitat universal que permet localitzar i afegir informació d’un establiment segons les necessitats de cada persona. Coincidint amb aquest acte, Mapp4all treu al mercat una nova versió de l’aplicació. Disponible per a dispositius Android i iOS, incorpora nous indicadors d’accessibilitat als edificis i també la possibilitat de geolocalitzar indicadors d’accessibilitat a la via pública, com semàfors acústics, passos de vianants amb guies podotàctils i altres novetats.