El Govern ultima la finestreta única a la pagesia per al maig i ja estudia la renda bàsica per a pimes agràries

Catalunya (ACN).- El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha afirmat que s’està ultimant la posada en marxa de la finestreta única a la pagesia per aquest mes de maig i estudia la renda bàsica al sector.

Així ho ha dit aquest divendres després de trobar-se amb Unió Pagesos, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i la Plataforma Pagesa a la seu del departament, a Barcelona. El conseller ha precisat que estan “testant els usuaris per veure si realment és útil” o cal fer alguna modificació. La reunió ha servit per “passar comptes” dels compromisos adquirits en el ple monogràfic del març al Parlament. En aquest sentit, ha reconegut que un 10% dels 142 punts no s’han començat, com ara el canvi de nom del departament.
El titular d’Acció Climàtica ha explicat que la nova designació “no s’ha pogut fer, ni iniciar” per l’avançament electoral i s’ha emplaçat a la següent legislatura, tot recordant que “hi ha el compromís de fer-ho”.
A la reunió amb les organitzacions agràries, la novena des de les mobilitzacions del sector al febrer, s’ha avaluat en quin punt es troben els compromisos pactats i Mascort ha detallat que 41 ja s’han fet i 87 s’estan fent i ha posat d’exemple la possibilitat d’impulsar una renda bàsica per a la pagesia de petites i mitjanes explotacions. Segons ha precisat, la setmana vinent hi ha una trobada “amb la unitat del Govern que estudiava la renda bàsica universal i el departament per començar a donar-hi forma”.
A la vegada, el conseller ha concretat que “s’està complint” amb els calendaris de pagaments dels ajuts. Mascort ha explicat que les subvencions per la sequera dels herbacis es destinaran 11 milions d’euros; vuit als farratges, afegint dos milions per arribar a tothom i uns 16 milions d’euros a la vinya. Tanmateix, el responsable d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Urbana ha subratllat que faltarà abonar l’última part de la PAC, un 10%, perquè “el ministeri ha d’enviar els preus, el topall final pressupostari” a les comunitats. També ha recordat que l’executiu català ha ampliat el pressupost en 70 milions per “donar cobertura” al camp.
Tot plegat, ha resumit Mascort, es tracta d’un exercici de “transparència” per conèixer la situació actual i perquè “no passi que d’aquí a 10 anys encara hi hagi punts pendents de resoldre, començar o acabar”.

Tags: Acció Climàtica, administració pública, agricultura, ajudes, Catalunya, Generalitat, pagesia, pimes, reclamació, sequera, serveis, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
La Diputació de Girona i Eurofirms Foundation s’associen per la inclusió amb la Lliga de l’Accessibilitat
Notícia següent
Fotoplatjdaro organitza un taller de lectura i anàlisi de fotografies i una caminada de re-fotografia gratuïts

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes