Girona.- Amb el propòsit de contribuir a impulsar el creixement econòmic dels municipis de les comarques gironines i la dinamització del teixit comercial i productiu, la Diputació de Girona, a través del servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local, ha obert el període de sol·licituds de set línies de subvencions per aquest 2024.
En total, es destinaran 710.000 euros al finançament de projectes i accions de planificació, promoció i desenvolupament local de la demarcació de Girona. Se’n beneficiaran ajuntaments, consells comarcals, consorcis i societats municipals, així com associacions de mercats i altres entitats sense afany de lucre.
El vicepresident primer de la Diputació de Girona i diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local, Pau Presas, ha incidit en la importància d’aquests ajuts anuals: “Tenim clar que hem de dotar el territori de recursos i treballar per impulsar la creació i el manteniment de l’activitat econòmica”.
“Aquesta col·laboració amb els diferents agents revertirà en la generació de llocs de treball i, com a conseqüència, en la millora del benestar i la riquesa de la nostra demarcació”, ha conclòs Pau Presas, que ha destacat l’esforç del teixit empresarial i productiu per superar, de mica en mica, l’impacte negatiu que va deixar la pandèmia.
La línia de subvencions més transversal és la que dona suport a projectes singulars dels ens locals. Es tracta d’iniciatives que destaquen per la seva capacitat innovadora i que tenen vocació de continuïtat, amb la possibilitat de ser transferides a altres punts de la demarcació de Girona. Enguany s’hi destinen 120.000 euros.
La convocatòria acostuma a actuar en àmbits molt diversos. Per exemple, durant l’any 2023, es va subvencionar la conversió del nucli antic de Torroella de Montgrí en una galeria d’art a cel obert, o la captació de nous negocis de restauració al nucli de Calonge en locals buits de l’eix comercial on estan ubicades les llibreries. Des que es va posar en funcionament aquesta línia, l’any 2016, s’han finançat una setantena de projectes per un valor total de gairebé 900.000 euros.
Les altres sis convocatòries de subvencions són les següents:
Per elaborar plans d’actuació i documents de planificació sectorial de promoció i desenvolupament econòmic local. Es destinaran 100.000 euros a aquests ajuts, que podran sol·licitar ajuntaments, consells comarcals, consorcis i societats municipals de la Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica (XSLPE) de la Diputació de Girona. Serviran en àmbits concrets com polígons industrials, espais d’allotjament empresarial o comerços.
Per fomentar projectes i accions de promoció econòmica adreçats també als membres de la XSLPE. Principalment es potenciaran polítiques locals en l’àmbit del mercat del treball, el teixit productiu i el sector comercial. La Diputació hi invertirà 263.000 euros enguany.
Per fomentar projectes i accions de promoció econòmica dels ens locals no adherits a la XSLPE. La dotació és de 101.000 euros, i va dirigida a ajuntaments i entitats municipals descentralitzades.
Per fomentar accions i projectes de promoció i dinamització comercial adreçats als membres de la Xarxa de Mercats Sedentaris de la demarcació de Girona (XMSG). S’hi han previst 36.000 euros per a ajuntaments i associacions de mercats amb l’objectiu de desenvolupar campanyes de sensibilització o accions d’impuls dels productes de proximitat.
Per fomentar projectes i accions de promoció i dinamització del comerç de proximitat. Dirigida a associacions, federacions i altres entitats sense afany de lucre que agrupin comerciants, pretén donar suport a campanyes o actuacions de sensibilització i dinamització del comerç local. En aquesta convocatòria, s’hi invertiran 60.000 euros.
Per l’adquisició d’armaris intel·ligents per a municipis de menys de 2.000 habitants. S’hi destinen enguany 30.000 euros.
El termini de presentació de les sol·licituds per a aquests ajuts es tanca el divendres 26 de gener.
La Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica (XSLPE)
Aquesta xarxa, creada durant el 2009, té com a objectiu principal que els ens locals gironins treballin conjuntament en l’àmbit de la promoció econòmica. En aquest sentit, possibilita un marc d’actuació més ampli que el mateix municipi o la comarca i, a més, ofereix el suport de la Diputació de Girona a través del servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local.
Actualment, en el període 2024-2027, hi ha quaranta-cinc entitats adherides a la demarcació.