La família Plana-Barceló del restaurant Els Metges, XXIV Premi Cirera d’Arboç del Consorci de les Gavarres

Santa Cristina d’Aro.- L’Espai Ridaura de Santa Cristina d’Aro ha acollit aquest dimecres al vespre l’acte d’entrega dels Premis Les Gavarres 2020 que organitza cada any el Consorci de les Gavarres.

El XXIV Premi Cirera d’Arboç, que valora una trajectòria vital d’accions directes i palpables dutes a terme en l’àmbit de les Gavarres, reconeixent les contribucions a la conservació, la millora o la descoberta dels valors naturals i culturals del massís, s’ha atorgat a la família Plana-Barceló, que regenta des de fa trenta anys el restaurant Els Metges.
Enguany Ramon Plana, més conegut com a Mon dels Metges, es jubila i l’empresa familiar continuarà gràcies al relleu generacional dels fills. Amb aquest premi es vol homenatjar la trajectòria d’aquesta família i encoratjar els fills en la continuïtat d’aquest peculiar projecte de vida. “Es tracta d’un guardó merescut a una família que viu, treballa, cuida, preserva, gestiona i sobretot s’estima les Gavarres”, ha destacat el president del Consorci de les Gavarres, Pau Presas.
El XXX Premi Joan Xirgo, dotat amb 5.000 euros i a través del qual el Consorci recompensa anualment projectes de recerca inèdits que contribueixin al coneixement i l’estudi dels valors del massís, ha recaigut en el treball presentat per Eudald Pujol i Oriol Baena, membres de la Societat Catalana d’Herpetologia, titulat “Estudi de la distribució, l’hàbitat i l’estatus de conservació del lludrió llistat (Chalcides striatus) i altres rèptils rars a les Gavarres”. Eudald Pujol és doctor en biologia i Oriol Baena, ambientòleg, i ambdós, membres de la Societat Catalana d’Herpetologia, entitat creada al 1981 amb una clara vocació conservacionista sobre els amfibis i els rèptils de Catalunya. El jurat n’ha valorat l’interès tant per conèixer la distribució d’aquests rèptils en el massís com per la temàtica, que resulta un aspecte pendent en el coneixement de l’espai natural protegit de les Gavarres.
Enguany s’han presentat un total de quatre propostes de recerca d’àmbits diversos centrades en la caracterització ecològica dels cursos fluvials del massís de les Gavarres, el microbioma de la xarxa hidrogràfica i el crim del monestir de Sant Miquel de Cruïlles.
Durant la gala s’ha presentat també el treball de recerca “Les Gavarres a l’antiguitat: el poblament en el massís i el seu entorn immediat a l’època ibèrica i romana”, dels arqueòlegs Jordi Merino i Anna Vargas, guanyadors del Premi Joan Xirgo l’any 2018. També s’ha projectat l’audiovisual de la tercera edició del Festival Art & Gavarres, que es pot visitar fins al proper 31 de desembre. El president del Consorci de les Gavarres, Pau Presas, ha tancat l’acte fent un repàs de les actuacions dutes a terme durant el 2020, afirmant que “la situació actual ha plantejat nous reptes i oportunitats que, com a Consorci, hem afrontat. En aquest sentit, ja hem posat fil a l’agulla en la redacció del Pla estratègic pels anys 2021-2025“.

Tags: Consorci de les Gavarres, Cruïlles, cultura patrimoni, Els Metges, fauna, Gavarres, medi ambient, Premis, reconeixement, restauració, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
L’Rt segueix pujant fins a l’1,22 i el risc de rebrot creix fins a 245 (+26)
Notícia següent
Begur fa una crida a col·laborar i a implicar-se activament en el manteniment i la cura de les àrees d’emergència

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes