Catalunya.- La Fundació TRESC commemora el Dia Internacional de les persones treballadores, posant l’èmfasi en la defensa del dret de les persones amb discapacitat i amb problemàtica de salut mental a tenir un lloc de treball digne i de qualitat en el món laboral.
Per fer-ho visible, durant el mes d’abril la Fundació TRESC ha impulsat una sèrie d’accions de participació entorn a la Convenció de les Nacions Unides 2006 sobre els drets de les persones amb discapacitat en la qual s’ha recollit l’experiència de 61 persones ateses per l’entitat en els seus centres de Girona i Palafrugell.
Les sessions realitzades amb les persones han servit també per visibilitzar les experiències personals en relació amb el seu dret a l’educació, al treball, a la vida independent i a la participació ciutadana. Com a resultat del procés alguns dels testimonis s’han recollit en un vídeo que es farà públic aquest dissabte 1 de maig a les xarxes socials i al web www.fundaciotresc.org.
“Treballo en un ajuntament i hi he accedit a través d’un procés d’oposicions”, “Porto més de 10 anys treballant en un menjador escolar”, “Fa més de 2 anys que treballo fent funcions al laboratori d’una empresa d’alimentació” o “En l’empresa on treballava em sentia una més de l’equip” són alguns dels testimonis que es recullen en el vídeo, titulat “Ara et toca a tu fer aterrar els nostres drets”.
“Tot i els casos d’èxit des de la Fundació TRESC creiem necessari seguir defensant els drets de les persones amb discapacitat, promovent la seva participació i inclusió social” tal com han destacat Montserrat Cardona i Anna Maria Roca, responsables de l’entitat.
En aquest sentit cal destacar que malauradament, avui en dia, aquest col·lectiu veu vulnerat diàriament els seus drets recollits en la Declaració Universal dels Drets Humans i que la situació derivada de la pandèmia de la Covid-19 ha accentuat els problemes i les dificultats que pateixen les persones amb discapacitat en el sector del treball i l’ocupació, amb una vulneració de la igualtat d’oportunitats, l’accessibilitat i el respecte de la dignitat inherent i al principi de la no-discriminació.
Amb el vídeo “Ara et toca a tu fer aterrar els nostres drets” la Fundació TRESC vol normalitzar la participació i la inclusió de les persones amb discapacitat i amb problemàtica de salut mental a la nostra societat i crear un espai de debat i reflexió sobre l’aplicació real dels drets reconeguts a la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat i amb problemàtica de salut mental, com ara el dret a viure de forma independent i a formar part de la comunitat, l’educació, el treball i ocupació i la participació en la vida cultural, les activitats recreatives, l’esplai i l’esport.
Sobre la fundació TRESC
La Fundació TRESC és una entitat amb 27 anys d’experiència acompanyant a les persones amb discapacitat i amb problemàtica de salut mental a treballar a l’empresa ordinària mitjançant la metodologia de Treball amb Suport, treballant per la inclusió sociolaboral a les comarques gironines amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
L’entitat va néixer el 8 de març de l’any 1994 com una associació de professionals per treballar per la inserció sociolaboral de les persones amb discapacitat a les empreses.
L’any 2011 es va convertir en fundació, mantenint els valors, la missió i l’esperit fundacional de l’entitat però adaptant-se a la nova realitat social concretant la seva activitat en 4 grans àmbits d’actuació: el laboral, el formatiu, el social i la vida independent.
TRESC significa treballar en català antic i, també, el fet d’anar i venir de les abelles del rusc a les plantes per aconseguir l’aliment que els permet viure de forma comunitària.
Actualment, la Fundació TRESC disposa de 23 professionals. Té la seu principal a Girona i des de l’any 2012 disposa d’una seu a Palafrugell des d’on ofereix el Servei Prelaboral del Baix Empordà adreçat a persones amb problemàtica de salut mental.
Àmbits d’actuació de la Fundació TRESC
Laboral: Centrat en el suport a les persones amb discapacitat, amb problemàtica de salut mental i a altres col·lectius amb desavantatges per aconseguir i mantenir una feina remunerada en el mercat laboral.
El treball com a eix transversal per treballar competències tant laborals com personals, com socials.
Formació: Amb la voluntat de promoure l’adquisició de competències necessàries per accedir a un lloc de treball i millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i/o amb problemàtica de salut mental.
Social: Centrat en el suport i acompanyament a les persones per tal que puguin participar activament en el seu entorn comunitari.
Vida independent: Suport i acompanyament pensat per a joves d’entre 18 i 21 anys que es volen emancipar amb el projecte impulsat per l’Àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats (ASJTET), mitjançant un pis de transició per tal de treballar tot el procés cap a la vida independent. També desenvolupa diferents programes de suport a l’autonomia a la pròpia llar per a les persones que volen iniciar els seus processos de vida independent.
Serveis i programes que ofereix la Fundació TRESC
Els serveis i programes que actualment ofereix la Fundació TRESC estan pensats per donar resposta a les necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o amb problemàtica de salut mental i a les empreses i institucions que creuen en la inclusió i la igualtat d’oportunitats.