• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

La Generalitat declara l’emergència cinegètica a les Gavarres i Rocacorba per reduir en un 70% la densitat de senglars

22 de Febrer de 2023

Cassà de la Selva (ACN).- La Generalitat ha declarat l’emergència cinegètica als massissos de les Gavarres i Rocacorba amb l’objectiu de reduir-hi la densitat de senglars en un 70%. Dels setze que hi ha actualment per quilòmetre quadrat es vol arribar a una mitjana d’entre quatre i cinc.

Per aconseguir-ho, d’ençà que va començar la temporada de caça i fins a finals de maig es volen capturar més de 6.700 senglars en aquestes dues àrees boscoses, que comprenen més de 87.800 hectàrees. La directora general d’Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas, diu que la prioritat és “reduir els danys” que provoca l’espècie en l’agricultura i ja avança que, si quan acaba la declaració no s’ha assolit el llindar de captures, el Departament actuarà “de manera subsidiària“.
L’emergència cinegètica serà un fet un cop es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), cosa que passarà en els propers dies. S’estendrà a totes les àrees privades de caça que hi ha repartides als massissos de les Gavarres i Rocacorba (21 en el primer cas, i nou en el segon). En total, abraçarà 38 municipis repartits sobretot entre el Gironès, el Baix Empordà i el Pla de l’Estany, tot i que també n’hi ha un de la Garrotxa.
Entre els dos massissos, sumen una àrea que s’estén al llarg de 87.841 hectàrees. Segons ha subratllat Sanitjas, aquí la superpoblació de senglar ha generat una situació “crítica”, que es tradueix en nombrosos danys a l’agricultura que fan la situació “insostenible“.
De fet, la directora general d’Ecosistemes Forestals afirma que l’objectiu “únic i bàsic” de l’emergència cinegètica és “reduir els danys a zones agrícoles” que causa l’espècie. Per això, sobre plànol, es declara en aquells llocs on conflueixen una alta densitat de senglars -aquí, la mitjana és d’uns 16 animals per quilòmetre quadrat- amb les destrosses continuades que provoquen en conreus i cultius.
En el cas de Gavarres i Rocacorba, l’emergència cinegètica es mantindrà vigent fins al 31 de maig. Per actuar amb contundència, la declaració agilitza els tràmits administratius que han de fer els caçadors a l’hora de capturar senglars. I en paral·lel, també es fixa quants animals s’han d’abatre per aconseguir reduir-ne la densitat. En aquest cas, allò que es vol és abaixar-la en un percentatge que s’enfila fins al 70% (per arribar a tenir-ne entre quatre i cinc per quilòmetre quadrat).

Més de 6.700 senglars
Si el percentatge anterior es trasllada en xifres, d’ençà que va començar la temporada de cacera (al setembre del 2022) i fins al 31 de maig, al massís de les Gavarres s’han d’abatre 4.492 senglars. I al de Rocacorba, 2.234 més. La prioritat, concreta Sanitjas, és actuar de manera selectiva i, sempre que sigui possible, “capturar individus joves enfront dels adults, i femelles en comptes de mascles“.
“Reconeixem que estem demanant un esforç extraordinari a les societats de caçadors; però s’ha parlat amb totes elles i estem convençuts que és possible“, ha explicat la directora general d’Ecosistemes Forestals.
Un cop s’arribi a finals de maig, el Departament analitzarà si l’objectiu s’ha acomplert. I si això no passa, la directora general ja ha avançat que serà Acció Climàtica qui actuï “de manera subsidiària” per aconseguir-lo. Per això, de bracet amb els caçadors, també es faran captures per part dels agents rurals i dels guardes de reserves nacionals de caça. “Garantirem l’execució d’aquests objectius amb totes les mesures de què disposem“, afirma Sanitjas.

Pla de xoc
L’emergència cinegètica és una de les figures que recull el pla de xoc que el Departament va engegar l’any passat per reduir la superpoblació de senglars al territori. Tant Sanitjas com la directora territorial d’Acció Climàtica, Elisabet Sánchez, han explicat que la Generalitat també s’està plantejant declarar-la en “àrees concretes” de Barcelona i la Catalunya central. Això sí, tenint en compte que es compleixin els dos requisits que calen per activar-la.
En referència a les comarques gironines, precisament, Sánchez ha concretat que en altres llocs amb elevades densitats de senglar -en concret, a l’Alt Empordà i a la Garrotxa- de moment l’emergència cinegètica no s’activa. Precisament, perquè en aquestes dues comarques no s’ha superat el llindar que es fixa per als danys a l’agricultura. En concret, que durant tres mesos seguits s’hagi atorgat una autorització excepcional per abatre-hi senglars (cosa que permet, per exemple, actuar en camps de conreu d’acord amb els pagesos o fer batudes nocturnes).
Elisabet Sánchez sí que ha volgut deixar clar, però, que això no treu que a l’Alt Empordà i a la Garrotxa no s’hi estigui actuant. “Hi ha zones, que tenim localitzades, on els senglars causen danys a l’agricultura; però en aquest cas, les accions es fan de manera més quirúrgica“, ha concretat.

Agreujada per la sequera
La sequera persistent ha agreujat la superpoblació de senglars a les comarques gironines, cosa que ha comportat que l’espècie es desplaci cada cop més cap als conreus a la recerca de menjar, o bé s’apropi a zones urbanes. Això implica també que augmenti el risc d’accidents de trànsit i el de transmissió de malalties com la Pesta Porcina Africana (PPA), perquè si se’n declara un brot, l’elevada densitat de senglars podria fer que es propagués amb rapidesa.
De fet, les dades parlen per si mateixes. Perquè durant les dues últimes temporades, a les comarques gironines s’han arribat a abatre fins a un 29% més de senglars. Acció Climàtica subratlla que, a l’hora de combatre’n la superpoblació, la declaració d’emergència cinegètica és una mesura més, que s’afegeix a tota la resta que inclou el pla de xoc. “Estem desplegant moltes mesures alternatives a la cacera, com la protecció de conreus, de zones urbanes o l’impuls de mètodes contraceptius“, ha dit Sanitjas.
A l’hora de prevenir els danys a conreus, el Departament està impulsant diferents mesures. “Estem treballant i avaluant-ne diverses: sobretot són tanques cinegètiques i pastors elèctrics, però en el cas dels fruiters, també proteccions directes al tronc de l’arbre“, ha conclòs la directora general.

Arxivat com a: Baix Empordà, Gavarres, Medi ambient, Societat Etiquetat com a: Acció Climàtica, agricultura, Baix Empordà, batuda, caça, Comarques gironines, danys, emergència cinegètica, Gavarres, Generalitat, medi ambient, mesures, pla de xoc, senglars, societat

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calo Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calongesantantoni a la dècada de 1930. Autor desconegut, fons Josep Fort. És una de les imatges que il·lustren l'article "Visió històrica de la fàbrica de suro de can Conrado Vilar" de Víctor Pou, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#suro #calongeisantantoni #fabrica #historia #industria #seglexx #fotosantigues #costabrava #gavarres #premsacomarcal
El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'A El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pesca #congre #cuinamarinera #cuinatradicional #cuinadepescadors #peix #palamós #costabrava #premsacomarcal
La barraca de les Rabioses és un dels 554 element La barraca de les Rabioses és un dels 554 elements patrimonials que recull fins ara l'inventari de patrimoni cultural del Parc natural del Montgrí @pnmmbt realitzat per l'arqueòleg Ferran Codina. Tota la informació al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#montgri #parcnaturaldelmontgrí #torroellademontgri #ullà #bellcairedemporda #lescala #patrimoni #patrimonicultural #pedraseca #cultura #historia #costabrava #premsacomarcal
"Cocotxes de bacallà amb pil-pil, all, bitxo i tòfona", de Dovarly Muñoz i Miguel Garcia (xefs del restaurant @kaospalamos a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #receptes #bacalla#cocotxas #palamos #costabrava #premsacomarcal
Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de la dècada de 1940 feta des de Salom. És una de les imatges que il·lustren l’article “Santa Cristina d’Aro a finals del segle XIX” de @gloriajaraalberti, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles"
#santacristinadaro #seglexx #historia #territori #fotosantigues #queboniceslempordà #costabrava #premsacomarcal
"Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.cas "Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.casamar (xef del restaurant @casamarllafranc a @visitapalafrugell). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #musclos #cuinamarinera #receptes #costabrava #premsacomarcal
El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @v El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @visitpalamos (1967). Imatge del Fons Collell que il·lustra l'article "Creuers turístics a Palamós (1928-2022)", de @joaquimserrabech (Associació Gironina d'Amics de la Mar). El trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#palamós #passeigdemar #turisme #creuers #historia #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal
"Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, roma "Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, romaní i xocolata", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pals #arrosdepals #cuinacatalana #cuinaempordanesa #receptes #costabrava #premsacomarcal
"Vestint la Mort: evolució històrica del vestuar "Vestint la Mort: evolució històrica del vestuari de la Dansa de la Mort de la @processo_verges", de @francesc.bosch.torrent (Professor d'història i cronista). Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#verges #setmanasanta #dansadelamort #processo #cultura #historia #tradició #vestuari #costabrava #premsacomarcal
"Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fre "Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fresca i cargols", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuinatradicional#menjardecollons #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #receptes #conill #carxofes #cargols #costabrava #premsacomarcal
"Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig "Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#artromanic #romàniccatalà #esglesiesdecatalunya⛪️ #cultura #patrimoni #patrimonicultural #costabrava #queboniceslempordà #premsacomarcal
"Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge "Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge", de @iolandabustos (xef biodinàmica especialitzada en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#empordagastronomic #gastronomia #cuinaambflors #flors #cuinacatalana #cuinatradicional #receptes #truita #esparrecsdemarge #costabrava #premsacomarcal
"Natura i territori: Els espies de la nit", de @ra "Natura i territori: Els espies de la nit", de @ramotgarcia (President del @grupnaturasterna) i fotografies de @rosamatesanz. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #fauna #ocells #ocellscatalans #gamarus #natura #naturasterna #patrimoninatural #costabrava #valldaro #premsacomarcal
"En aquesta equació màgica de la cuina empordane "En aquesta equació màgica de la cuina empordanesa del ‘mar i muntanya’ el mar per mi sempre hi té un pes més destacat”. Podeu llegir l’entrevista de Pau Roig amb el xef @enricherce, autor de “Deliciós mar” (@cossetaniaedicions), al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#gastronomia #cuinamarinera#pesca #pescadors #cuinamarimuntanya #cuinaempordanesa #xef #llibres #receptes #premsacomarcal
#primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselle #primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselles #colza #baixemporda #costabrava
Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Fel Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. És una de les imatges que il·lustren l'article "Nazis a S'Agaró i Sant Feliu de Guíxols", d'@enigma_jorgerios, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #1940s #santfeliudeguixols #sagaro #historia #memoriahistorica #costabrava
"AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l "AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l'activista de la #cuinatradicional @abrahamsimon7932 analitza les bajanades sobre les anxoves confitades que circulen per les xarxes socials i Internet. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuina #cuinaempordanesa #pesca #pescadors #anxoves #xarxessocials #internet
La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #d La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #dijoussant a #verges 
#dansadelamort #setmanasanta #processo #cultura #patrimoni #tradicions #baixemporda #lotempsesbreu #neminiparco
Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto" a la platja de Tamariu. És una de les imatges que il·lustren l'article "Un espia alemany a Tamariu" de Ramir Lacasa, que trobareu al número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #segonaguerramundial #fotosantigues #piragüisme #costabrava #espiesalacostabrava #historia #premsacomarcal
"Les societats gastronòmiques catalanes i basques "Les societats gastronòmiques catalanes i basques", de @marti.sabria. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#xefles #empordagastronomic #societatgastronòmica#cuinatradicional #gastronomia #menjardecollons #fotosantigues #seglexx #costabrava #premsacomarcal #20anys
This error message is only visible to WordPress admins

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa