La inflació anual puja un 3,3% al setembre a les comarques gironines

Girona (ACN).- L’Índex de Preus de Consum (IPC) a les comarques de Girona ha tornat a créixer i arriba al 3,3% al setembre en la comparativa anual, un punt més de la xifra que hi havia el mes anterior.

Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, la inflació ha recuperat els nivells de l’abril, quan va pujar un 3,9% en la comparativa anual. Els preus que han crescut més són els del menjar i en l’últim mes anar al supermercat ha sortit un 9,9% més car del que ho era el setembre del 2022. També creixen els preus en restaurants i hotels (6,5%), l’oci i la cultura (5,6) i el transport (5,1%). Per contra, les despeses d’habitatge, aigua, llum, gas i altres subministraments han baixat un 13,6% en comparació amb ara fa un any.
La inflació s’ha tornat a disparar a les comarques gironines en la comparativa anual, tal com indiquen les dades que aquest divendres ha publicat l’Institut Nacional d’Estadística (INE). L’índex general a Girona ha crescut un 3,3%, un punt més del que hi havia el mes anterior. Es tracta d’una dècima inferior a la mitjana catalana.

Els aliments són el que més s’han encarit i anar al supermercat aquest mes de setembre ens ha sortit un 9,9% més car del que ens costava ara fa un any. De fet, en tot el que portem de 2023 els preus del menjar ja han pujat un 5,7%.
Per altra banda, els preus del lloguer segueixen creixent. Aquest setembre han crescut un 3,7% en comparació amb el mateix mes de l’any passat. Per contra, altres despeses vinculades a la llar han caigut. És el cas de la llum, el gas i altres combustibles, on l’índex ha baixat un 27,1% respecte al setembre del 2022.
La compra de vehicles nous també surt més car a la butxaca dels gironins respecte a l’any passat. Concretament és un 5% més car. Una xifra similar a l’augment de preus que han tingut els restaurants, que en un any han pujat un 6,3% els preus de les cartes. Encara en l’àmbit turístic, hi ha els paquets turístics que han crescut de forma exponencial. Contractar-ne un surt un 21,4% més car que el preu que tenien al setembre del 2022. Malgrat tot, la comparativa mensual en aquest aspecte és menor, ja que s’ha acabat la temporada turística. Els paquets contractats aquest setembre han estat un 15,3% més barats del que van sortir a l’agost.

Tags: alimentació, balanç, Comarques gironines, consum, cultura, estadística, hostaleria, inflació, preus, serveis, societat, transport, UPC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El Govern impulsa la cultura als micropobles amb una nova línia d’ajuts
Notícia següent
Aquest cap de setmana, arriba la 2a edició del RE_Palafrugell

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes