Girona (ACN).- La inflació interanual ha baixat més d’un punt a les comarques gironines i tanca el juny a l’1,4%, el nivell més baix dels dos últims anys. Per trobar una xifra similar, cal remuntar-se fins al març del 2021.
Aleshores va situar-se a l’1,2%, abans de començar a encadenar mesos d’alces consecutives que el van catapultar fins més enllà del 10%. Si bé l’interanual s’atenua, aquest juny a la demarcació els preus registren una lleugera alça de set dècimes; sobretot, pels encariments d’aquells serveis vinculats al turisme. Els viatges organitzats s’han encarit un 11% i els hotels i allotjaments, un 6%. Els aliments continuen moderant els increments –al juny s’han apujat un 0,5%– però tot i això, omplir la nevera costa un 10,6% més que fa un any.
Després d’abaixar-se lleugerament al maig –tan sols una dècima– l’Índex de Preus al Consum (IPC) torna a tancar el juny a l’alça. Segons recullen les dades que periòdicament fa públiques l’Institut Nacional d’Estadística (INE), a les comarques gironines els preus s’han apujat set dècimes durant el darrer mes.
Com ja és habitual, al darrere d’aquesta mitjana s’hi amaguen dues realitats. Per una banda, aquells productes i serveis que s’encareixen. I per l’altra, aquells altres que davallen i que, de retruc, ajuden a atenuar les alces dels altres.
Dins el primer grup –és a dir, els que pugen de preu– en destaquen aquells serveis vinculats al turisme. L’arribada de la temporada es deixa notar, perquè durant el juny els paquets turístics s’han encarit un 11%; i els hotels i allotjaments, al seu torn, ho han fet un 6,2%.
Els aliments també han anat a l’alça, si bé –com ja va passar al maig– de manera més moderada que en mesos anteriors. En concret, al juny s’han encarit mig punt (+0,5%). En comparació amb l’any passat, anar al supermercat i omplir la nevera per passar la setmana ara costa, de mitjana, un 10,6% més.
Si la xifra es compara amb la d’un mes enrere, però, suposa un descens de gairebé un punt (perquè al maig, els aliments s’havien encarit un 11,5% en comparació amb el 2022). Caldrà veure si durant els propers mesos es manté aquesta tendència, i quin impacte hi tindrà la decisió de la Moncloa d’allargar la supressió de l’IVA a aquells productes que tenien el tipus reduït del 4% (com el pa, la farina, la llet, el formatge i els ous).
Llum i gas, més cars al juny
En paral·lel als aliments, aquest mes també s’apuja el paquet format pels serveis bàsics (llum i gas) i els carburants. En concret, durant el juny s’han encarit un 1,3%. De fet, aquest juny l’electricitat va trencar la tendència a la baixa dels darrers mesos i va pujar de nou; en part, per l’augment de la demanda vinculada als aparells per combatre la calor (com l’aire condicionat).
Si en comptes de posar el focus damunt el mes de juny es tira un any enrere, però, la llum, el gas i els combustibles encara són més barats. En concret, un 29% menys.
Per contra, a l’altre costat de la balança s’hi situen aquells productes i serveis que durant el juny han baixat de preu. Són, això sí, molt pocs; i els descensos, minsos. Aquí, s’hi troben, per exemple, la roba i el calçat (-0,1%), els equips de telefonia i fax (-3%) o els productes per a la cura personal (-1,1%).
L’interanual baixa a l’1,4%
Tot i el repunt d’aquest juny, però, l’IPC interanual continua a la baixa. I durant el darrer mes, baixa gairebé un punt i mig. Perquè després de tancar el maig al 2,8%, acaba el juny amb un taxa de l’1,4%. Per trobar un percentatge similar, cal remuntar-ne més de dos anys enrere. En concret, al març del 2021 –quan s’estava en plena pandèmia– i l’IPC interanual va situar-se a l’1,2%.
Tot i el descens, però, la inflació continua fent-se palesa. Perquè tots aquests increments s’acumulen als rècords històrics que s’havien assolit –les dades de l’INE es remunten fins al gener del 1993– en què l’IPC interanual havia arribat a catapultar-se més amunt de l’11%.