La meitat dels diagnòstics per demència a les comarques gironines són d’Alzheimer

Comarques gironines (ACN)

La regió sanitària ha detectat 778 casos nous de demència durant el darrer any, arribant a un acumulat d’11.214 diagnòstics recollits entre el 2007 i el 2023. Del global, el 54% són d’Alzheimer.

Coincidint amb la commemoració del dia mundial de la malaltia, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i l’ICS Girona han organitzat aquest divendres la II Jornada sobre l’Alzheimer i altre demències, amb l’objectiu d’avançar en el coneixement dels reptes als quals s’enfronten les persones que pateixen Alzheimer i els seus cuidadors. Els professionals remarquen la importància de la prevenció i del tractament dels factors de risc.
Segons dades recollides pel Registre de Demències de Girona (ReDeGi), gestionat per l’IAS, l’any passat es van recollir a la demarcació de Girona 778 casos nous de demència, arribant a un acumulat d’11.214 des del 2007.
Del conjunt de casos registrats, el grup més nombrós correspon als casos amb diagnòstic de demència associat a la malaltia de l’Alzheimer, que representa el 54%. Els diagnòstics amb demència mixta (vascular amb component neurodegeneratiu) representen un 20,7%; el 7,2% són casos de demència vascular, el 3,1% afàsia primària progressiva, el 2,8% demència frontotemporal, el 2% demència pels cossos de Lewy i un 10,8% no consta de diagnòstic.
El 67,2% dels afectats presenten hipertensió arterial, el 26,2% diabetis tipus 2, el 55,9% dislipèmia (concentració elevada de colesterol) , el 17,2% havien presentat antecedents d’ictus, el 5,7% de traumatisme cranioencefàlic i el 37,8%, tenien algun antecedent familiar de demència. El 84,8% dels casos arriben derivats de l’Atenció Primària, el 9,25% d’hospital i la resta prové de la Xarxa de Salut Mental o Centre Sociosanitari.
Coincidint amb el dia mundial de la malaltia, més de cent professionals han abordat aquest divendres a l’Hospital Santa Caterina de Salt (Gironès) els avenços en la prevenció, diagnòstic i tractament. La benvinguda ha anat a càrrec del president de l’IAS, Martí Masferrer, que ha remarcat “el compromís efectiu i la trajectòria de la institució pel que fa a patologies com la malaltia d’Alzheimer“.
Durant la jornada hi ha hagut taules rodones amb experts i els professionals han destacat que la prevenció i el tractament dels factors de risc, juntament amb la intervenció sobre l’estil de vida, poden modificar de forma substancial la incidència de la demència. Segons ha explica la doctora Anna Cots, hi ha hagut avenços rellevant en el coneixement de la malaltia de l’Alzheimer i en un diagnòstic de major certesa gràcies a diferents biomarcadors, així com en els tractaments farmacològics i no farmacològics simptomàtics, dirigits a optimitzar els recursos cognitius encara actius en els pacients. Tot i això, “encara no es disposa de fàrmacs que signifiquin un canvi en l’evolució de la malaltia“.

Tags: alzheimer, Comarques gironines, demencia, estadística, jornades, regió sanitària de Girona, Salut, salut mental, serveis, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Els Mossos atrapen tres homes a Vilamalla quan acabaven de traspassar 70 quilos d’haixix d’un cotxe a un camió
Notícia següent
Els opositors al macro parc eòlic marí del Golf de Roses creen una plataforma per fer un front comú contra el PLEMCAT

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes