
La delegació gironina del Col·legi de Periodistes i la Diputació de Girona han desvelat els finalistes als premis Carles Rahola de Comunicació Local, que s’entregaran el dijous 27 de febrer en una gala a l’Auditoria de Girona. Un total de 23 treballs es disputen els guardons en les set categories.
En la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en premsa, el jurat ha seleccionat quatre finalistes: Mariona Ferrer i Fornells, per ‘Els masovers de la Catedral’, un treball publicat a la revista Arrels que explica la història “desconeguda” del temps; David de Montserrat i Nonó per “El piano que tomba, tomba”, una història publicada a La Mira; Gemma Busquets Ros, per “Elles als ajuntaments. Pioneres de la política local”, publicat a la Revista de Girona i Mar Camps i Mora per la sèrie de cròniques “El guardià de la cala de les algues que ja no hi són”, publicat a La Mira.
En la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio (premi Miquel Diumé), el jurat ha escollit Josep Guardiola i Viñolas i Josep Plazas Plazas, per “El pregó més llarg de la història”, emès a Ràdio Salt; Carme Martínez Palomé per “Obligades a casar-se” de Ràdio Girona – SER Catalunya; Angels Bronsoms per “La sal de la vida”, un conjunt d’entrevistes emeses a ràdio Platja d’Aro i David Planella Fontàs i Pere Ribes Graboleda, per “A ulls clucs”, un pòdcast de La Comarca d’Olot.
Com a millor treball informatiu o divulgatiu en televisió, opten al guardó Joan Roura Fernández, per “Cinema familiar – Col·lecció Àngel Vidal”, un programa de Televisió de Girona; Jordi Rull Daranas, per “Comarca que batega. Petjades de la història: El romànic a Porqueres” de Banyoles Televisió i Anna Teixidor Colomer, Marc Faro Costa, Sandra Rierola Pardo, Joan Torrents Puigvert, Carles Señalada Carrión, Teresa Ibars Buira i Laia Manresa Casals, per “Murs de silenci. Gran Escala 2000”, emès a 3Cat.
Quatre fotoperiodistes es disputen el premi a la millor fotografia en premsa. Són David Aparicio Fita, per “Dana”, publicada al Diari de Girona; Aniol Resclosa i Planes, per “De balcó a balcó … i faig una ocupació”, publicada també al Diari de Girona; Glòria Sánchez, per “Revolta pagesa”, una imatge no publicada i Pere Duran i Serrats, per “Moments previs a una desfilada de manaies”.
En la categoria de millor informació digital el jurat ha seleccionat un sol finalista: Josep Lluís Vidal per “Vescomtat de Cabrera, la força d’un territori”, una sèrie de pòdcasts publicats a Marina360.cat.
Com a millor iniciativa de comunicació institucional hi ha seleccionats els treballs de Jordi Moragas, Rosa Andreu i Laura Llunell per “85 anys del bombardeig a Sant Hilari”, un treball per a l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm i Jordi Ribot, per “La nostra gastronomia”, un projecte audiovisual per a l’Ajuntament de Vilademuls.
Finalment, opten al millor projecte de comunicació periodística Lluís Manyoses Fariñas, Núria Gari Miró, Núria Mayà Mesegué i Jaume Bertranpetit Busquets, per “Retrats de vida”, un projecte per generar un arxiu visual que recull la memòria oral de la Vall de Camprodon i Jordi Nierga Hugas per “Esquelles”, un projecte que proposa a llarg termini fer una plataforma en línia i un llibre.
Pel que fa a la beca dels Premis Carles Rahola, convocada per l’Ajuntament de Girona amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes i la Diputació de Girona, els finalistes són “De la premsa al píxel. La transformació digital del periodisme gironí (2000-2025)”, de Sònia Cebrian; “Els mitjans de comunicació digitals locals i els joves a les comarques gironines: estratègies, participació i sostenibilitat econòmica”, d’Ariadna González; i “Projecte de biografia: Montserrat Minobis, una dona lliure”, de Sandra Fortes.