L’empordanesa Mooma, la primera empresa catalana en produir sidra, ha estat guardonada amb 5 premis en el prestigiós Saló Internacional de les Sidres de Gala (SISGA), que ha celebrat la catorzena edició a Gijón (Astúries).
Un dels punts més destacats del programa d’aquest certamen ha estat el concurs, que ha comptat amb la participació de 228 sidres de més de 100 productors procedents de nombrosos països com ara Alemanya, Àustria, República Txeca, Xile, Estats Units, Mèxic, Japó i Polònia, entre d’altres. Mooma, l’única participant de Catalunya, ha estat reconeguda en 5 de les 14 categories. En una d’elles, la que designa la Millor Sidra de poma, ha obtingut la distinció Premium, la més destacada de totes. En aquest apartat ha quedat per davant de 1526 Aparduna, de la sidreria Petritegui (País Basc). L’Spirit de Mooma, el primer aiguardent de poma destil·lat i doblement envellit, ha guanyat l’or en la categoria Aiguardents de sidra, mentre que la Sidra de gel, l’Ancestral Criança i la Sidra Envellida han estat premiades amb el bronze en les categories Millor Sidra de gel, Millor Sidra Espumosa Brut i Millor Sidra en Copa Seca, respectivament.
D’aquesta manera, Mooma continua amb la seva projecció internacional i consolida el seu creixement, millorant els resultats que va aconseguir fa un any en aquest mateix certamen, quan va rebre tres premis. En aquella ocasió va aconseguir la distinció Premium en la categoria que premia la Millor Sidra de Pera, superant les sidres Perry Plume de Letònia i Poiré Strohgüau 2022 sec Naturcidre Urs Renninger d’Alemanya. La Sidra Ancestral – Reserva familiar va rebre la distinció de Plata en la categoria Millor sidra de Copa Brut, mentre que el Bronze en la categoria Millor Sidra de Copa Seca va ser per a la Sidra de Poma.
El SISGA 2024, que ha tingut lloc durant quatre dies a les localitats de Gijón i Nava, està organitzat per la Fundació Asturies XXI i atorga quatre tipus de distincions per categoria. Or, Plata i Bronze en funció de la puntuació aconseguida per part del jurat i Premium, que designa la millor sidra de cada apartat. El sistema de puntuació atorga el bronze als productes que reben entre 60 i 69 punts, plata per als que aconsegueixen entre 70 i 85 punts i l’or és per a les sidres que superen aquests 85 punts a l’hora de ser valorades. A part del concurs, de caràcter internacional, els assistents han gaudit de tallers, tasts i visites guiades sempre amb la sidra i els seus productes derivats (licors i aiguardent, entre d’altres) com a fil conductor. En aquesta catorzena edició, el jurat ha repartit un total de 20 ors, 41 plates i 14 bronzes.
Pau Frigola, director de Mooma, explica que “rebre cinc premis en un certamen internacional de renom com aquest és un reconeixement i alhora la consolidació de la bona feina que estem fent entre tots plegats. Ens corrobora que anem pel bon camí. Estem molt orgullosos per la distinció Premium que ha rebut la nostra sidra de poma, el primer producte amb el qual vam començar aquesta aventura el 2017. Significa que, tot i que les pomes que utilitzem són les de sempre i el procés no ha canviat, els passos endavant i els canvis que hem anat introduint amb el temps han servit per demostrar que el nostre producte estrella agrada i també funciona”.
Valora també positivament la resta de guardons que la companyia empordanesa ha obtingut al SISGA 2024: “L’or que ha rebut l’Spirit de Mooma ha estat una sorpresa molt agradable i també estem molt contents amb el reconeixement que ha rebut la sidra de gel. Des de fa poc temps tot el procés per elaborar aquest producte està integrat a casa nostra i el fem cent per cent amb pomes de l’Empordà. Les sidres Ancestral i Envellida estan més enfocades a la restauració, pel que els guardons que han rebut ens permetran una obertura encara més àmplia de la nostra sidra als restaurants”.
Creixement i innovació
L’any passat, la sidra Ancestral Reserva de Mooma va obtenir la medalla d’or en la categoria Espumoses Premium en la cinquena edició del Sagardo Forum, un certamen internacional que va tenir lloc a San Sebastià (País Basc). L’èxit del producte va ser rotund i les 300 ampolles d’aquest producte es van esgotar en molt poc temps. És per aquest motiu que l’empresa de Fontanilles posarà a la venda properament un nou estoc d’unes 500 ampolles, totes elles numerades, amb previsió de doblar aquesta xifra l’any vinent.
Amb menys d’una dècada en funcionament, Mooma ha impulsat el seu reconeixement a tot l’Estat i a nivell internacional, al mateix temps que treballa de manera continuada per ampliar el catàleg a la recerca de nous i diferents productes. “Seguim produint, innovant i alhora creixent per treure al mercat noves sidres, amb la motivació de presentar-les en el futur a certàmens de renom. Això ens permetrà posicionar-nos en el mercat i tenir cada cop més ressò. Millorem el que ja tenim per consolidar-nos i també treballem per ampliar la gamma de productes amb la voluntat d’arribar a més llocs i al màxim de gent possible”, indica Pau Frigola.
Mooma
Amb seu a Fontanilles, Mooma està encapçalada per la tercera generació de la família que es dedica al cultiu de pomes a l’Empordà. El 2016, després de quatre anys de recerca, l’empresa va començar a comercialitzar Mooma (Montgrí+Poma), la primera sidra catalana. Es tracta d’una beguda fresca, completament natural, de circuit curt, baixa en alcohol i saludable. S’elabora seguint un procés acurat de selecció de pomes, barreja segons les característiques, maceració, premsa i fermentació. Compta amb una sidreria-restaurant a Palau-sator (Baix Empordà) i també elabora sucs monovarietals de poma de quatre tipus diferents (Gala, Pink Rosée, Fuji i Granny Smith), vinagre de sidra, i compota, confitura i deshidratats de poma.
El 2019 es va unir amb Spirits & Plus, productor artesanal de begudes espirituoses i destil·lats gourmets de Les Preses, per crear el primer aiguardent de poma destil·lat i doblement envellit. Batejat com a Spirit de poma Mooma, està inspirat en el Calvados, una prestigiosa beguda amb denominació d’origen de la Normandia que es fabrica des del segle XVI amb pomes autòctones d’aquesta regió del nord de França.
Els productes Mooma són km 0 ja que la totalitat de la matèria prima prové de les pròpies plantacions situades a Palau-sator. Són socis de Girona Fruits, cooperativa que va iniciar la seva activitat al 1966 a Bordils i que és pionera a l’Estat espanyol en l’aplicació de tècniques de producció integrada. A més, a l’agroalimentària Mas Saulot, amb més de 20 hectàrees de pomeres, és on s’elaboren la sidra i els sucs. I a Mas la Resclosa, de Gualta, hi tenen la finca experimental de noves varietats de pomes.