La Unió Europea eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

Brussel·les (ACN).- Els estats de la UE han donat suport aquest dimarts a una revisió de les normes de la Política Agrícola Comuna (PAC) per rebaixar els requisits mediambientals que han de complir els agricultors per rebre ajudes. Inclou l’exempció de controls i sancions a petites explotacions agràries –menys de 10 hectàrees– per alleugerir la càrrega administrativa dels pagesos.

La decisió l’han pres representants dels estats reunits en el Comitè Especial d’Agricultura, que s’ha trobat abans de la reunió de ministres celebrada aquest dimecres a Brussel·les. En un comunicat, els estats han defensat la decisió perquè aportarà “simplificació” i “reducció de la càrrega administrativa” als pagesos.
La decisió, que encara ha de ratificar el Parlament Europeu, s’ha pres a través d’un procediment d’emergència per tirar endavant una proposta que la Comissió Europea havia posat sobre la taula el 15 de març amb la intenció de calmar les protestes dels agricultors a la majoria de països de la UE. De fet, la reunió de ministres d’Agricultura d’aquest dimecres està marcada un altre cop per les protestes dels pagesos belgues al barri europeu de Brussel·les per pressionar els ministres.
Segons ha explicat el ministre espanyol d’Agricultura, Luis Planas, a Espanya es beneficiaran d’aquesta exempció uns 345.000 agricultors, que representen el 50% dels beneficiaris de la PAC. Segons ha avançat, la reforma s’aplicarà de forma retroactiva des de l’1 de gener del 2024.
A nivell de la UE, la supressió dels controls i multes mediambientals afecta el 65% dels beneficiaris de la PAC, però només el 10% de les terres. Per aquest motiu, apunten els estats, “reduirà significativament la càrrega adminsitrativa relacionada amb els controls als agricultors“.
L’acord també inclou que els estats puguin donar “derogacions temporals i dirigides” sobre algunes exigències per rebre les ajudes en moments de “condicions climàtiques imprevistes“. Aquestes exempcions temporals es poden aplicar en les exigències sobre cobertura mínima del sòl en períodes sensibles, el tant per cent mínim de guaret i la rotació de terres de collita.
Ara, el Parlament Europeu ha de donar el vistiplau a la mesura. La cambra comunitària ha decidit portar la proposta per la via d’urgència i es preveu que l’adopti en el ple de finals d’abril. Així, si tot va segons el previst, la regulació es començarà a aplicar a finals de primavera.

Tags: administració, agricultura, ajudes, controls, exempcions, medi ambient, pagesia, política agrària comuna, serveis, societat, Unió Europea

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Calonge i Sant Antoni talla un tram del passeig al trànsit arran del temporal de mar que ha engolit la platja
Notícia següent
Dos de cada tres economistes tenen una “opinió desfavorable” del topall als lloguers i creuen que “no ajudarà” al mercat

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes