• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

L’ACA declara l’alerta per sequera a 22 municipis de l’Alt Empordà i es fixen actuacions per a optimitzar l’ús de l’aigua

28 d'Octubre de 2021

Alt Empordà.- L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha declarat avui l’alerta per sequera dels 22 municipis de l’Alt Empordà que s’abasteixen de l’aqüífer del Fluvià Muga, una de les principals fonts d’abastament d’aigua de gran part de la comarca, tal i com es publica aquest dijous en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Aquest dimecres l’ACA ha fet una reunió telemàtica amb els municipis afectats per explicar la situació i detallar les mesures que comporta la declaració de l’estat d’alerta.
Aquesta reserva d’aigua subterrània, degut a la falta de pluges dels darrers mesos en aquesta zona, està per sota dels 16 metres sobre el nivell del mar (concretament avui se situa al voltant dels 15,4 metres). Tot i que aquesta no és la cota més baixa a la que ha arribat l’aqüífer (en el 2009 va estar a un nivell de 14,5 metres), l’ACA ha declarat l’estat l’alerta, tal i com determina el Pla de Sequera, amb l’objectiu d’anticipar-se a un episodi de sequera extrema i fixar mesures per alentir el descens de reserves d’aquesta massa d’aigua subterrània.

Reducció del consum d’aigua
Amb l’entrada en alerta d’aquesta unitat d’explotació, s’apliquen les primeres limitacions i restriccions als diferents usos que s’abasteixen de les xarxes d’aigua potable. En relació amb els usos urbans, existeixen dos tipus d’afectacions:
– Limitacions particulars per a determinats usos urbans que han d’acomplir tots els municipis d’aquesta unitat d’explotació, com són les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’ompliment de fons ornamentals, la neteja de carrers, la limitació en l’omplient de piscines, etc.
– Limitació del consum global d’aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia. Tots aquells municipis que, un cop aplicades les limitacions particulars, presentin dotacions en alta superiors a aquesta, hauran de prendre mesures addicionals per garantir que no se supera aquest llindar.
Les empreses operadores hauran de comunicar a l’ACA, amb caràcter mensual o trimestral (en funció del seu volum), les dades de volums subministrats a cada municipi i els volums captats.
La resta d’usos hauran de reduir els seus consums en funció del tipus, tal i com es detalla a continuació:
Reg agrícola: 25%.
Usos ramaders: 10%.
Usos industrials: 5%.
Usos recreatius que impliquin el reg: 30%.
Altres usos recreatius: 5%.
En total, són 22 els municipis afectats per aquesta mesura, tots ells de la comarca de l’Alt Empordà: Agullana, l’Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.

Aportacions des del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona
El Pla de Sequera estableix també mesures de coordinació entre les aportacions de l’aqüífer i les de la xarxa supramunicipal del Consorci d’Aigües de la Costa Brava Girona. Mentre duri la situació d’Alerta, els municipis que disposen d’una connexió a aquest sistema reduiran les seves extraccions de l’aqüífer, d’acord amb les consignes establertes en el Pla, i incrementaran el consum d’aigua provinent del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, així com també de la Mancomunitat d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau i Palau-Saverdera.

Es manté l’alerta al Carme Capellades
Ja durant el mes de setembre, el Pla de Sequera es va activar per a declarar l’alerta en l’àmbit de l’aqüífer de Carme Capellades. Tot i que en les darreres setmanes, la situació d’aquesta massa d’aigua ha millorat lleugerament, es manté l’escenari d’alerta amb l’objectiu de fer un consum eficient i reduir el consum d’aigua.
Pel que fa a altres àmbits, el sistema Ter Llobregat, que abasteix al voltant de 5 milions de persones, està al voltant del 70% de la seva capacitat i es garanteixen totes les demandes per al període d’un any. Des del gener de 2020 fins al setembre d’enguany, les dessalinitzadores catalanes, que han funcionat al voltant del 20% de la seva capacitat, han produït més de 33 hm3 d’aigua, amb l’objectiu d’alentir el descens de les reserves dels embassaments.
En relació amb els municipis que depenen de l’embassament de Darnius Boadella, que actualment està al 38% de la seva capacitat, aquests tenen garantit l’abastament domèstic per al període d’un any. No obstant, en cas que no es produeixin pluges en els propers mesos, amb les reserves actuals no es podran garantir les necessitats de reg per a la campanya de l’estiu de 2022.

El Pla de Sequera
El Pla de Sequera, aprovat pel Govern de la Generalitat el 8 de gener de 2020, és l’eina que farà possible millorar la gestió dels episodis d’escassetat d’aigua a les conques internes de Catalunya. El Pla de sequera substituirà l’aprovació i l’aplicació dels decrets de sequera, una eina que fins ara s’activava en situacions de falta d’aigua i que comportava mesures de gestió restrictives i d’aplicació global.
Amb l’objectiu d’adaptar-se a les característiques de cada zona, el Pla de sequera divideix el territori de les conques internes catalanes en un total de 18 unitats d’explotació, que es defineixen en funció dels recursos d’aigua que s’utilitzen per a garantir les diferents demandes (aigua superficial regulada pels embassaments o bé aigües subterrànies) i de la pluviometria. D’aquesta manera, les mesures s’adapten a cada realitat i no de manera general i homogènia com passava amb els decrets de sequera.
A més de l’estat hidrològic, també es declaren uns estats pluviomètrics de sequera en diverses unitats d’explotació, que indiquen una manca de pluja acumulada que pot repercutir, en cas que persisteixi l’escassetat de pluges, en reduccions dels recursos locals: rieres, fonts, pous en aqüífers locals, entre d’altres. En aquestes unitats d’explotació s’han pogut garantir les demandes estivals en municipis que només tenen recursos locals i ara s’afronta un període en el que, en general, les necessitats d’aigua son més reduïdes.

Cinc escenaris diferents
El Pla de sequera determina cinc escenaris en funció de l’estat de les reserves d’aigua: normalitat (embassaments al 60% de la seva capacitat o superior), prealerta (per sota del 60%), alerta (40%), excepcionalitat (25%) i emergència (16%).
En els escenaris de normalitat i prealerta es duen a terme mesures de previsió i gestió, a més d’intensificar el seguiment i recull d’informació dels usuaris, a més de potenciar l’activació dels recursos no convencionals.
Pel que fa als escenaris d’alerta, excepcionalitat i emergència, ja es contemplen mesures per a disminuir l’ús de l’aigua, com la reducció de desembassaments, la prohibició de determinats usos en zones urbanes i, finalment, restriccions en tots els usos (només en la fase d’emergència).

Arxivat com a: Alt Empordà, Medi ambient, Serveis, Societat Etiquetat com a: Agència Catalana de l’Aigua (ACA), aigua, Alt Empordà, consum, Fluvià, medi ambient, prealerta, restriccions, riu Muga, sequera, serveis, societat

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Parella de bernats pescaires (Ardea cinerea) feste Parella de bernats pescaires (Ardea cinerea) festejant al voltant del seu niu. Una de les imatges de @rosamatesanz que il·lustren l'article "Els gens de la vida. Una història de sexe (o no...)" de @ramotgarcia (president del @grupnaturasterna). El trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #ocells #ocellscatalans #naturasterna #natura #bernatpescaire #fauna #fotografia #costabrava #premsacomarcal
Molt contents i orgullosos de rebre del @ccaltempo Molt contents i orgullosos de rebre del @ccaltemporda i el @ccbaixemporda el diploma de reconeixement per l'adhesió a la #marcaemporda i pel compromís amb els seus valors #altemporda #baixemporda #cultura #historia #patrimoni #mediambient #tradició #gastronomia #cuinaempordanesa
"Art romànic: Sant Sadurní de Garrigoles i Sant "Art romànic: Sant Sadurní de Garrigoles i Sant Vicenç de les Olives", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #garrigoles #lesolives #artmedieval #artromanic #romàniccatalà #patrimoni #patrimonicultural #historia #espaismedievals #costabrava #queboniceslempordà #paisatgesdecataluya #premsacomarcal
Presentació aquest matí al @clubnauticestartit d Presentació aquest matí al @clubnauticestartit de les de les XXVI Jornades Gastronòmiques Sèpia i Clova de l'@ajtorroella i l'@emdlestartit. Del 15 de maig al 15 de juny a @torroellaestartitillesmedes, molt bona feina @enestartit @visitemporda #baixemporda #costabrava #gastronomia #cuinamarinera #sepia #clova #jornadesgastronòmiques #pesca #premsacomarcal
"Pals, vila de pubilles i princeses", de @narcissu "Pals, vila de pubilles i princeses", de @narcissubirana (Membre del Cercle Català d'Història). Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #pals #historia #historiamedieval #pubilles #princeses #ermessenda #dones #donesambhistòria #costabrava #premsacomarcal
"Històries d'un boletaire" i "Cargols amb escamar "Històries d'un boletaire" i "Cargols amb escamarlans i ceps", d'@antequera_cuiner. Podeu llegir l'article i la recepta al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #gastronomia #cuina #cuinacatalana #boletscatalans #boletscatalunya #lacuinadelsbolets #cargols #lacuinadelcargol #cultura #marimuntanya #receptes #premsacomarcal
"Teresa Juvé Acero", de @dpagesicassu. Podeu lleg "Teresa Juvé Acero", de @dpagesicassu. Podeu llegir l'entrevista completa al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #dones #donesambhistòria #donesambempenta #cultura #historia #literatura #lletrescatalanes #llenguacatalana #premsacomarcal
"33 anys del @grupdedoneslabisbal". Podeu llegir l "33 anys del @grupdedoneslabisbal". Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #labisbaldempordà #grupdedonesdelabisbal #dones #donesambhistòria #donesambempenta #cultura #historia #feminisme #premsacomarcal
"El restaurant Mas dels Arcs de @visitpalamos es r "El restaurant Mas dels Arcs de @visitpalamos es reiventa amb @antoniizquierdogourmet". Podeu llegir l'entrevista completa amb @izquierdo_toni al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #palamós #costabrava #empordanet #gironaexcellent #sofregit #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanesa #menjardecollons #premsacomarcal
Inici de les visites guiades a la Torre de l'Homen Inici de les visites guiades a la Torre de l'Homenatge, l'únic edifici que resta dempeus de l'antic castell de Cruïlles (segles XI-XII). Una cita imprescindible per conèixer els orígens i la història del municipi, que es repetirà els propers 21 de maig i 18 de juny #cruillesmonellsisantsadurnidelheura #cruïlles #baixemporda #cultura #patrimoni #patrimonicultural #romanic #romàniccatalà #espaismedievals#raconsemporda #raconscomarquesgironines #queboniceslempordà #artmedieval #costabrava #visitesguiades #premsacomarcal
"Sònia Pujol. Una vida sobre rodes", de Jazmina C "Sònia Pujol. Una vida sobre rodes", de Jazmina Caballero (poetessa i periodista). Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #santfeliudeguixols #dones #donesambhistòria #donesvalentes #donesfortes #costabrava #premsacomarcal
La doctora Conxa Aviñó Farret, la doctora Àngel La doctora Conxa Aviñó Farret, la doctora Àngels Masabeu Urrutia i la infermera Mª Teresa Aliu Bou són "Dones que han deixat petjada a l'Hospital de Palamós". Podeu llegir l'article complet de @rosamariamasana al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #palamos #hospitaldepalamos #ssibe #salut #dones #donesambhistòria #medicina #infermeria #premsacomarcal
Namelaka de carbassa kabocha i espècies, d'@adria Namelaka de carbassa kabocha i espècies, d'@adria.rubio.ruart (xef de l'@leixidarestaurant de @visita_peratallada). És una de la receptes que trobareu al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #eixidarestaurant #peratallada #forallac #empordanet #cuinacatalana #cuina #gastronomia #receptes #carbassa #premsacomarcal
La Nati de can Reixac (o de can Geli) amb els seus La Nati de can Reixac (o de can Geli) amb els seus dos germans, Pitu i Àngel, i la seva mare. Una de les imatges que il·lustren l'article "Cristinenques amb empremta" de @gloriajaraalberti, que trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #santacristinadaro #costabrava #cultura #historia #dones #donesambhistòria #premsacomarcal
"Ceviche de sèpia amb llet de tigre i esponja de "Ceviche de sèpia amb llet de tigre i esponja de blat de moro i pols de quicos", de Quim Casellas (xef del Restaurant @casamarllafranc). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #casamar #llafranc #costabrava #gastronomia #cuinaempordanesa #cuinacatalana #cuinaempordanet #receptes #ceviche #sepia #premsacomarcal
Família remendant un tremall a la porta de casa ( Família remendant un tremall a la porta de casa (Fons Rosa M. Massagué, @museudelapesca). És una de les imatges que il·lustren l'article "L'ofici de remendar xarxes de pesca" d'Alfons Garrido @documare, que trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #palamós #costabrava #dones #donesambhistòria #pesca #pescadors #museudelapesca #cultura #historia #patrimoniimmaterial #patrimoni #premsacomarcal
"Flam de cargols", d'@enricherce, xef del Restaura "Flam de cargols", d'@enricherce, xef del Restaurant Aurum al l'Hotel @caladelpi de @salleshotels a @platjaroturisme i membre de la @cuinaempordanet. Trobareu aquesta i moltes altres receptes de #cargols al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #cuinacatalana #cuinaempordanet #lacuinadelcargol #receptes #gastronomia #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic
Família de terrissers i llurs treballadors al pat Família de terrissers i llurs treballadors al pati de l’obrador “El Nuevo Mundo”, popularment “cals Americanos” (La Bisbal,1900 ca., col. Jordi Frigola i Arpa). És una de les imatges que il·lustren l'article "La dona a la ceràmica de la Bisbal. Dels orígens fins als anys vint del segle XX" de Xavier Rocas (director del @terracottamuseu de l'@ajuntament_labisbaldemporda). El trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #labisbaldempordà #cultura #historia #dones #donesambhistòria #ceramicadelabisbal #ceramica #costabrava #premsacomarcal #seglexx #fotosantigues
El @terracottamuseu de l'@ajuntament_labisbaldempo El @terracottamuseu de l'@ajuntament_labisbaldemporda acull la presentació de “Dones amb Do Major” i “La cuina del cargol”, les noves propostes de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic. Moltíssimes gràcies per acompanyar-nos! #premsacomarcal #labisbaldempordà #cultura #historia #dones #donesambhistòria #gastronomia #lacuinadelcargol #arrosdepals #doemporda #sofregit #cuinacatalana
Aquest dissabte 9 d'abril a les set del vespre us Aquest dissabte 9 d'abril a les set del vespre us esperem al @terracottamuseu per a la presentació dels nous números de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic, "Dones amb Do Major" i "La cuina del cargol": ens acompanyaran Dolors Bassa i @fabregajaume i l'alcalde de l'@ajuntament_labisbaldemporda @marquesenric. En acabar l'acte hi haurà un tastet maridat amb vins @do_emporda del Celler @masgelipals #baixemporda#labisbaldempordà #costabrava #cultura #historia #patrimoni #dones #donesambhistòria #gastronomia #cargols #lacuinadelcargol

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa