L’Agència Catalana de l’Aigua impulsa 14 nous punts de control de les aigües subterrànies a les comarques de Girona

Comarques gironines

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a licitació la redacció del projecte per a construir 14 nous punts de control (piezòmetres) de les aigües subterrànies a les comarques de Girona. Amb un pressupost de licitació superior als 57.500 euros, finançats amb fons europeus Next Generation, es poden presentar ofertes fins el 14 de març.

Els piezòmetres permeten fer un seguiment dels nivells d’aigua subterrània i les seves principals característiques, i complementaran la xarxa ja existent en aquelles zones on es necessita més detall.
El projecte haurà de definir la millor ubicació i les característiques tècniques dels nous punts de control, cinc dels quals es desplegaran al Baix Ter (termes municipals de Jafre, Verges, Ullà, Torroella de Montgrí i Albons-Bellcaire d’Empordà); cinc més a la Baixa Muga (Figueres, Vilasacra-Fortià -2- i Castelló d’Empúries -2-) i els quatre restants en el Baix Fluvià (Armentera-Ventalló -2-, Torroella de Fluvià i Sant Pere Pescador).
Aquestes actuacions aportaran dades de nivell, salinitat i temperatura, fet que permetrà incrementar el coneixement per a la valoració de l’estat quantitatiu d’aquestes masses d’aigua. La profunditat dels piezòmetres oscil·larà entre els 25 i els 55 metres de profunditat.

Xarxa de control
L’ACA disposa d’una xarxa de control automàtica, amb prop de 190 punts de control, en embassaments, aforaments en rius i canals, estacions de qualitat i piezòmetres per a controlar l’estat dels recursos hídrics.
Aquesta xarxa es divideix en 80 aforaments en rius, 12 en embassaments, 31 en canals de derivació, 12 en estacions automàtiques de control de la qualitat i 54 piezòmetres automàtics.
Per dur a terme la mesura directa i puntual de cabals en rius i canals, l’ACA disposa de tècnics aforadors i mitjans materials (equips d’aforament) per realitzar mesures d’aforament de cabals. Aquestes mesures es realitzen en tots els escenaris hidrològics (sequera, normalitat i episodis d’avinguda) amb diferents objectius com poden ser: control de cabals ambientals o, a l’altre extrem, cabals d’avinguda, verificació i calibratge de les corbes de cabals (relació alçada – cabal) de les estacions d’aforament, control de les derivacions dels aprofitaments d’aigües superficials i, realització d’estudis tècnics o científics, entre d’altres.

Tags: Agència Catalana de l’Aigua (ACA), aigua potable, Comarques gironines, control, fons europeus, medi ambient, serveis, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
La Cambra de Comerç de Palamós reconeix els 50 anys de la Carnisseria Prujà de Sant Antoni de Calonge
Notícia següent
S’anul·la per previsió de mal temps la 8a caminada per la Igualtat prevista pel dissabte 8 de març

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes