L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà afronta aquest any la replantació d’arbres del passeig Marimon Asprer amb l’objectiu de garantir el seu manteniment. Aquests darrers dies ja s’han replantat cinc exemplars, subsituïnt-los per cinc plàtans morts que no havien aguantat els darrers episodis de sequera: es preveu que els nous arbres arrelin i assegurin la continuïtat d’aquest pulmó verd tan important per la ciutat.
Va ser l’any 2018 es va fer un estudi de l’estat fitosanitari dels arbres del passeig i ja es posava de manifest que aquests arbres estaven en estat crític.
L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Bisbal anirà fent revisió de tots els exemplars, ja que un 60% dels plàtans del Passeig presenten manca de vitalitat i un estat de decadència en diferents graus causat per diversos factors que actuen de forma sinèrgica: l’edat avançada dels arbres, les podes dels anys 70, l’elevada compactació del sòl (dificultant de manera significativa l’airejament i les disponibilitats d’aigua i de nutrients), el canvi climàtic i l’existència de diversos fongs i d’insectes patògens (com el tigre del plàtan), les fortes sequeres i l’increment de la temperatura dels últims anys no fan més que augmentar de manera significativa, la debilitat i la manca de vigor dels plàtans. Cal tenir present que el plàtan és un arbre que viu molt bé en condicions de ribera i on se’l troba de forma natural.
Tal com destaca el regidor de l’Àrea de Medi Ambient Josep M. Plaja, “el Passeig de la Bisbal és un dels espais més emblemàtics i estimats de la ciutat i aquest indret a més de ser un punt de trobada per a moltes activitats”. Plaja també ha recordat que “és un gran refugi climàtic i un element clau per a la qualitat ambiental del municipi que cal cuidar i preservar”. El passeig Marimon Asprer destaca per la seva arbreda que alberga 94 exemplars de plàtan d’ombra (Platanus x acerifolia), amb una alineació doble que ressegueix la llera del riu Daró, són arbres centenaris i els més vells daten de l’any 1880.