La setmana passada, els dies 20 i 21 de novembre de 2024, l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà va ser convidada com a experta a participar al workshop “On alternative tourism” per la Interreg Europe Policy Learning Platform; a Vittorio Venetto (Itàlia).
Aquesta plataforma és un dels pilars del programa Interreg Europe i té com a objectiu impulsar l’aprenentatge polític a tota la UE i es basa en les bones pràctiques relacionades amb les polítiques de desenvolupament regional.
L’Àrea de Promoció i Desenvolupament local de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà va assistir a l’esdeveniment com a referent i exemple en la integració d’un actiu tan important com és la ceràmica per donar valor al territori creant productes turístics, campanyes i subvencions per potenciar un dels béns més preuats del municipi. L’esdeveniment en concret, va consistir en un workshop i una sessió de matchmaking, se centra en el concepte de turisme alternatiu per explorar diferents enfocaments com el turisme ètic, slow i creatiu, que ofereixen maneres de repensar els enfocaments locals i regionals de la promoció turística. El turisme alternatiu pretén ser social i econòmicament responsable i contribuir al desenvolupament equilibrat de les comunitats d’acollida. L’objectiu de l’esdeveniment era explorar col·laborativament les nocions de turisme convencional i alternatiu, reflexionar sobre les seves respectives externalitats positives i negatives del turisme i imaginar maneres d’optimitzar els beneficis socials i econòmics en l’àmbit local i regional.
També va abordar mètodes de cocreació i col·laboració de múltiples parts interessades per identificar aquestes ofertes alternatives a les regions europees i mostrar alguns exemples inspiradors de turisme alternatiu a la comunitat Interreg Europe. I és que el turisme alternatiu en aquest cas es refereix a integrar un tret molt característic de la zona en tots els àmbits municipals i supramunicipals i donar-ho a conèixer al món, formant part d’un equip de treball.
La tècnica de l’àrea, Anna Sàbat, va fer una intervenció al Workshop del dia 20 de novembre sobre les accions que es porten a terme en matèria de turisme i artesania i especialment del projecte de la marca turística Visit Empordanet i les experiències amb la gent local. A la sessió de Matchmaking del dia 21 de novembre va fer una presentació sobre l’ecosistema de la Bisbal al voltant de la Ceràmica i com s’integra aquest actiu als diferents sectors econòmics de la ciutat. Posteriorment, el dia 21 de novembre hi va haver un debat on la tècnica també va aportar valor als assistents amb els punts claus per construir aquest ecosistema. La intervenció va ser qualificada d’excel·lent per l’organització.En declaracions del regidor de turisme, Xavier Dilmé, “la presentació de l’ecosistema ceràmic de la Bisbal no només ha posat en valor el nostre patrimoni artesanal sinó que també ha demostrat com aquest actiu es pot convertir en un eix vertebrador per al turisme alternatiu, respectuós amb el medi ambient i les comunitats locals». “La nostra participació en aquest workshop va ser valorat molt positivament, destacant-nos com un model inspirador per a altres regions europees en un tipus de turisme creatiu basat en valors de sostenibilitat i cocreació”, va afegir.