L’Ajuntament promou la declaració de la Casa Masó de Torroella de Montgrí com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL)

Torroella de Montgrí

L’emblemàtica Casa Masó, antiga presó de Torroella de Montgrí, seu de la Policia Local i de Creu Roja, s’incorporarà en breu al catàleg patrimonial municipal en qualitat de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

El Ple n’ha aprovat l’expedient de declaració, que es troba en exposició pública, per l’elevat valor patrimonial de l’immoble i per conservar elements decoratius i estructurals característics de l’obra del reconegut arquitecte gironí Rafael Masó i Valentí (Girona, 16 d’agost de 1880 – Girona, 13 de juliol de 1935), un dels més destacats de principi de segle XX i un dels precursors del Noucentisme.
L’edifici es va construir l’any 1931 i va ser ampliat el 1978. Es va projectar i construir dins el context històric i arquitectònic del Noucentisme, un moviment cultural i artístic que va buscar una regeneració estètica i moral de Catalunya a través de l’ordre, la claredat i la funcionalitat.
Masó va ser un dels principals exponents del Noucentisme i va incorporar aquestes característiques en l’edifici, adaptant-les a una funció tan específica com la d’una presó. Això es reflecteix en la utilització de materials tradicionals i tècniques constructives (com les façanes amb detalls en pedra vista, els arcs de mig punt i les cobertes inclinades amb teula àrab), així com en la composició equilibrada i la simplicitat formal de l’estructura. Aquests elements no només destaquen per la seva bellesa estètica, sinó també per la seva funcionalitat. La integració d’aquests elements en un edifici de funció penitenciària mostra la capacitat de Masó per adaptar el seu estil personal a diferents tipus d’edificis públics.
La regidora de Patrimoni, Anna Company, explica que la declaració de BCIL es promou per l’alt valor cultural i social de l’edifici, ja que la seva tipologia és molt singular i no es coneixen altres exemples de presons i albergs de pobres construïts a l’època. Això el converteix en una peça clau per explicar l’impacte de l’arquitectura noucentista en la construcció d’equipaments civils i en les polítiques d’habitatge social de l’època. Aquesta dualitat d’ús reforça el seu valor com a testimoni de les pràctiques socials i culturals de l’època.
La regidora també recorda que és l’únic exemple conegut d’un edifici de nova planta dissenyat per Rafael Masó a Torroella de Montgrí, i un dels pocs exemples de presons noucentistes que s’han conservat fins a l’actualitat. Aquesta singularitat fa de l’edifici un exemple per a l’estudi de l’arquitectura penitenciària d’aquest període a Catalunya.

Projecte de rehabilitació
L’edifici es troba en desús des dels anys 90 i l’Ajuntament ha planificat i iniciat la seva rehabilitació per garantir-ne la conservació, frenar-ne la degradació i donar-li un nou ús públic. en una primera intervenció, realitzada a finals de l’any passat, s’ha reforçat  la fonamentació de la façana principal i s’ha consolidat el terreny inferior que, degut a l’entrada d’aigua, havia perdut la seva capacitat resistent.
Company ha explicat que la restauració integral és un procés que es planteja en tres anys d’execució per tal d’aturar la degradació de l’edifici, reforçar-lo i rehabilitar-lo per a un nou ús. Per portar a terme l’actuació es continuaran buscant subvencions a la Generalitat i la Diputació. Un cop restaurat, es planteja que hi hagi un petit espai de divulgació de la figura de l’arquitecte noucentista Rafael Masó al Baix Ter i destinar els espais a entitats.

Tags: Ajuntament de Torroella de Montgrí, arquitectura, BCIL, cultura patrimoni, ple, Rafael Masó, societat, Torroella de Montgrí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Un cap de setmana ple d’activitats per Sant Joan a Pals
Notícia següent
Detingut a la Bisbal d’Empordà per un delicte greu d’amenaces amb arma blanca

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes